Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Estetické vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Česká poezie 1. poloviny 20. století Název materiálu Jaroslav Seifert Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1A_CJ_16(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia (popř. 1. ročníku SOU). Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Prvních pět úloh společně s žáky ( první úloha s animací podporující výklad). Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca min.

2 Anotace: Prezentace je určena pro žáky 2. ročníku SOU
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 2. ročníku SOU. Seznamuje se základními životopisnými údaji J. Seiferta. Akcentován význam jeho tvorby v době vzniku i dnes. Stěžejní část tvoří rozbor některých básní a vyvození obecnějších rysů sbírek. Prezentace má napomoci rozvoji čtenářské gramotnosti žáků učilišť. Metodika: V úvodu výkladová část. Při rozboru básní lze využít přednesu žáků.

3 Jaroslav Seifert

4 Český básník, prozaik, novinář, překladatel
Jaroslav Seifert s dcerou Janou (měl ještě syna Jaroslava) Český básník, prozaik, novinář, překladatel Narozen v dělnické rodině vliv na tvorbu začal psát proletářskou poezii Nedokončil studia Zakládajícím členem sdružení Devětsil Členem KSČ, ale roku 1929 z komunistické strany vyloučen – nesouhlasil s tehdejším vedením

5 Po roce 1948 byl nucen z politických důvodů se několikrát odmlčet (později zejména podpořil Chartu 77) V 70. a 80. letech publikoval v samizdatu (texty rozšiřovány neoficiálně, např. strojopis, opis; omezené množství kopií.)

6 Dílo: Město v slzách – prvotina; představa světa bez bídy (proletářská poezie) Poštovní holub – (poetismus) – hledání jistot, láska k mamince

7 Přečti si následující báseň a označ verše, které vyjadřují naději
Přečti si následující báseň a označ verše, které vyjadřují naději. Pokus se vystihnout, co pro tebe znamená domov. Co krásného tě v nejbližší době čeká? Píseň (Poštovní holub) Bílým šátkem mává, kdo se loučí, každého dne se něco končí, něco překrásného se končí. Poštovní holub křídly o vzduch bije, vraceje se domů, s nadějí i bez naděje věčně se vracíme domů. Setři si slzy a usměj se uplakanýma očima, každého dne se něco počíná, něco překrásného se počíná.

8 Konec 30. let – obava z nastupujícího fašismu – sb. Jaro, sbohem
Zhasněte světla – reakce na mnichovskou zradu Co víte o mnichovské zradě? Za okupace – snaha povzbudit národ – sb. Vějíř Boženy Němcové – B. N. zobrazena jako silná žena, vlastenka

9 ř Po válce – sb. Přilba hlíny – poděkování osvoboditelům
Šel malíř chudě do světa – inspirována kresbami M. Alše Sb. Píseň o Viktorce – tragický osud Viktorky i Boženy Němcové Sb. Maminka – vzpomínky na domov, dětství

10 Kdo psal tuto báseň a jak byl asi starý
Kdo psal tuto báseň a jak byl asi starý? Jak dopadl pokus o písemnou gratulaci? Pokus se naznačit rýmové schéma. Dokážeš najít přesah? První dopis mamince Už vím, dám dopis na zrcadlo štěstí – po t se píše ě- či do košíčku na šití, a zdraví - a pak selhává však žel, dosud mě nenapadlo, už nadobro má fantazie, co psát, jak dopis začíti. tak přízemní a kulhavá. Maminko moje milovaná, A trhám papír, muchlaje ho a v zubech konec násadky, - maminka stojí nad válem přemýšlím; stránka nenapsaná a chystá něco voňavého - čeká a čeká na řádky. a v odhodlání zoufalém Přeji Ti dnes v den Tvého svátku přibíhám k ní, tiskne mě k sobě, - ve slově Tvého velké T, očima, mlčky, ptá se mě. no vida, už mám druhou řádku Pak zamoučené ruce obě a pokračuji ve větě: zvedly mě rychle ze země.

11 70., 80. léta – vzpomínky, bilancování; verše přátelům, Praze
kniha vzpomínek Všecky krásy světa 1984 – oceněn Nobelovou cenou Ukázka:

12 Místo posledního odpočinku Jaroslava Seiferta na městském hřbitově v Kralupech nad Vltavou

13 Použité zdroje: ANONYMNÍ. Jaroslav Seifert 1931.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SEIFERT, Jaroslav. Signature of Jaroslav Seifert.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MIAOW MIAOW. Jaroslav Seifert grave at Kralupy nad Vltavou cemetery CZ 0007.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FORST, Vladimír a kol. Literární výchova pro 8. ročník základní školy. Praha: SPN, n.p., 1983, ISBN -. SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 1995, ISBN X.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google