VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Advertisements

Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Jaderná elektrárna Jak funguje? JJaderná elektrárna funguje na stejném principu jako uhelná elektrárna UU obou typů se elektrická energie vyrábí.
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Jaderná energie (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__209 Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Výroba elektrické energie
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Tepelné motory.
ELEKTRÁRNY.
Výroba elektrické energie - obecná část
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Fyzika – Tepelná elektrárna
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Prezentace – výklad učiva
Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
VY__III/2__INOVACE__197 Pracovní činnosti Andílek z korálků.
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Autor: Mgr. Irena Pohořalá
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Seznámení se s technikou a příprava základního čtverce
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Astronomické jednotky délky
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Měření elektrického proudu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Irena Pohořalá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
VY__III/2__INOVACE__161 Režim dne školáka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
VY__III/2__INOVACE__232 Zeměpis KOMPAS.
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_31_ Barvy.
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA

Autor DUM Mgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 10. 12. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP „Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Jaderná elektrárna, palivo, uran, jaderná reakce, reaktor, turbína, generátor, havárie, Temelín, Dukovany, výhody, nevýhody Očekávaný výstup Žák se seznámí s funkcí jaderné elektrárny. Dozví se, kde se nachází jaderné elektrárny v ČR, dozví se jaké jsou výhody a nevýhody jaderných elektráren, na závěr odpovídá na otázky. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní e-maily. Velikost 777 kB  

Jaderná elektrárna

V jaderné elektrárně se teplo potřebné k výrobě elektřiny získává řetězovou jadernou reakcí.

Jak funguje jaderná elektrárna? uran 235 jaderná reakce teplo proměna vody na páru turbína generátor elektrická energie Reaktor je naplněn vodou nebo jinou látkou, která ho ochlazuje. Shora se do něj spouštějí tyče, ve kterých je jaderné palivo. Palivem bývá uran 235. Při této reakci vzniká v reaktoru hodně tepla a to se chladící látkou odvádí pryč. Ve výměníku se tímto teplem ohřívá voda a mění se na páru. Párou se pohání turbína, která otáčí generátorem na výrobu elektrické energie.

19. Sekundární okruh – modrá - voda, červená - pára 10. Transformátor 18. Primární okruh - voda 9. Elektrický generátor 4. Řídicí tyče 2. Chladící věž 3. Reaktor 17. Chladící okruh 8. Turbína 6. Parogenerátor

Jaderná elektrárna DUKOVANY

Chladící věže jaderné elektrárny TEMELÍN

Výhody jaderné elektrárny Objem spotřebovaného paliva je velmi malý. Jaderný blok o výkonu 1000 MW potřebuje ročně pouze zhruba 32 tun paliva. Náklady na provoz jaderné elektrárny jsou relativně velmi malé. Malá plocha zabraná elektrárnou na jednotku dodávané elektrické energie. Při normálním provozu se jedná o velmi ekologický zdroj. Problémy s ekologickými dopady mohou nastat pouze v případě havárie.

Nevýhody jaderné elektrárny Problémy s vyhořelým jaderným palivem - musí se uložit v trvalém podzemním úložišti. V případě havárie mohou být následky velmi velké. Za celou dobu využívání jaderné energie pro výrobu elektřiny se staly pouze tři velké havárie: - v jaderné elektrárně Three Mile Island nepřinesla žádné oběti ani dopady na životní prostředí - havárie v Černobylu si vyžádala přibližně 70 přímých obětí, oběti radiace způsobené zvýšeným počtem výskytu rakovin se odhadují na několik tisíc. - havárie ve Fukušimě byla způsobena zemětřesením a následném cunami. V důsledku této havárie nikdo nezahynul.

Tragédie v Černobylu Dne 26. 4. 1986 došlo v Černobylu k těžké havárii reaktoru. Katastrofu zavinilo lidské selhání při testování bezpečnostních systémů reaktoru. Do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval Východní Evropou a Skandinávii, do celé severní polokoule. Celkem byla zamořena oblast o rozloze 146 tisíc kilometrů čtverečních. Radiace se udrží v oblasti ještě 24 tisíc let.

Děkuji Vám za pozornost. Následují otázky k procvičení učiva.

Jaké palivo se používá v jaderné elektrárně? Kde se nachází jaderné elektrárny v ČR? Jaké jsou výhody jaderné elektrárny? Jaké jsou nevýhody jaderné elektrárny?

Použité zdroje informací: Romanov, [cit. 2012-11-26]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://openclipart.org/detail/28635/readerboy-by-jantonalcor.jpg Kuntoff Steffen , [cit. 2012-12-15]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nuclear_power_plant-pressurized_water_reactor-PWR.png Adámek Petr, [cit. 2012-12-15]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:   http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nuclear.power.plant.Dukovany.jpg Japo, [cit. 2012-12-15]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:JETE-chladici_veze.jpg Sunking2, [cit. 2012-11-26]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://openclipart.org/detail/63433/thumbs-down-smiley-by-sunking2.jpg Skotan, [cit. 2012-11-26]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://openclipart.org/detail/28688/thumbs-up-smiley-by-skotan.jpg Montgomerry Carl, [cit. 2012-01-22]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chernobylreactor_1.jpg