Rybolov pro mladé i staré Josef Jirásko obsah
Obsah Co je potřeba pro dobrého rybáře Jak to vzniklo S jakou technikou chytat ryby Druhy ryb Sportovní rybaření Návdady
Dobrý rybář vždy musí mít Rybářský průkaz Rybářský prut Rybářský vlasec Rybářský naviják Rybářské háčky Rybářský podběrák Rybářské splávky Rybářská olůvka Rybářská skládací stolička Rybářské návnady
Historie Ryby pomocí udic s háčky chytali již starověcí Číňané, Egypťané, Řekové a Římané, ale také američtí indiáni, kteří jako nástrahu používali umělé dřevěné rybky. V Evropě byly používány umělé mušky. Dávnou tradici mají i kovové třpytky. Až do konce 17. století se ryby chytaly pouze na bič, s prutem bez navijáku. Již v alžbětinské Anglii však byly známy různé tvary splávků a dokonce i teleskopický rybářský prut. Naviják byl vynalezen rovněž v Anglii a jeho vzorem byl rumpál. Vynález navijáku předznamenal velký rozvoj sportovního rybaření.
Správná technika a volba prostředí Tady je rybář, který stojí v řece a chytá ryby v holikách. Pokračování
Rybaření ve velkém. Pokračování
Rybaření s kamarády na loďce uprostřed řeky. Pokračování
Na zamrzlém rybníku s dírou v ledu. Pokračování
Ryba chycená v podběráku s pomocí prutu.
Druhy ryb Jsou tři základní druhy Mořské Sladkovodní Mořské Vše žravé - ty jsou nejpočetnější
Sportovní rybaření Ve sportovním rybářství se uplatňuje většina druhů sladkovodních i mořských ryb, kromě těch nejmenších, jež není možno lovit udicí a kromě druhů chráněných zákonem. Sladkovodní ryby se tradičně rozdělují podle druhu přijímané potravy na dravé, všežravé a býložravé.
Rybářské návnady Pečivo - vanilkový rohlík; dortový oplatek; zmrzlinový oplatek; česnekový slisovaný rohlík; křupky Těsto - perníkové těsto; vaječné těsto; česnekové těsto; vanilkové těsto; chlebové těsto; slunečnicové těsto; jahodové těsto Červi Masní červi Žížaly Hnojáčci Vosí larvy Návnady rostlinného původu - barevná kolínka; bramborový knedlík; kuličky do polévky; burisony, chlebová kůrka; švestky; vinné kuličky; ovesné vločky