doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno
Předmět: Zdravý životní styl Pro bc. Všeob. sestra + bc. Porodní asist.- denní Garant: doc.MUDr. Jindřich Fiala, CSc. jfiala@med.muni.cz Rozsah: 6 (7*) x seminář á 2 hod) *17.11. Závěr: Setry – zápočet, Por.as. – kolokvium! Pozor – 2 neúčasti = 1/3 ! Omluva neznamená splnění podmínek! Navazující výuka v 6.sem: Ochrana veřejného zdraví
Nekouření jako zásadní součást zdravého ž. s. 1) 22.9. Výživa ve zdravém životním stylu – 1.část: Co je to zdravá výživa – jako každodenní pilíř zdravého životního stylu 2) 6.10. Zdraví a jeho determinanty, význam životního stylu, jeho jednotlivé složky, možnosti a druhy prevence nemocí, životní styl v prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění 3) 20.10. Nekouření jako zásadní součást zdravého ž. s. 4) 3.11. Výživa ve zdravém životním stylu – 2.část: Praktické uplatňování zdravé výživy, alternativní směry 5) 1.12. Alkohol 5) 15.11. Pohybová aktivita
Střední délka života: Česko Muži: 72 r Ženy: 79 r Mezinárodní srovnání 24 vybraných zemí Česko Muži: 72 r Ženy: 79 r
Na co se umírá
Na čem závisí jak jsme zdraví? Komplex vnějších vlivů Zděděné dispozice Úroveň zdraví
Na čem závisí jak jsme zdraví? Sociální a ekonomické faktory Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Zděděné dispozice Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Čas (věk) Úroveň zdraví
Zdravotní stav jedince a jeho vývoj v čase Vynikající zdraví (kondice) Zdraví Ještě lepší zdraví Dobré zdraví Kvalita zdraví (života) Hranice nemoci Horší zdraví Ještě horší zdraví Nemoc Nemoc Těžká nemoc Mládí Stáří Čas, věk
Zdravotní stav jedince – různé možnosti vývoje Vynikající zdraví (kondice) Výborný základ + zdravý životní styl Výborný základ + velmi NEzdravý ž.s. Špatný základ + zdravý ž.s. Kvalita zdraví (života) Zdraví Nemoc Špatný základ + NEzdravý ž.s. Těžká nemoc Mládí Stáří Čas, věk
Determinanty zdraví Výsledek? Protektivní faktory NEMOC – ZDRAVÍ? Rizikové faktory Genetický základ
Ochrana zdraví: Ochrana před škodlivými vnějšími vlivy Vlivy prostředí (fyzikální, chemické, biologické) Vlivy zprostředkované životním stylem Podpora a posilování zdraví, odolnosti Zdravý životní styl Lékařské zásahy do odolnosti 12 12
DRUHY PREVENCE Primární Sekundární Terciární Podstata: Úrovně prevence: Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Primární Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Sekundární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku Terciární 13 13
Co patří do primární prevence Očkování Běžná hygiena (přenos nákaz) Péče o pracovní prostředí Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. Monitoring kvality potravin Životní styl: Nekouření Zdravá výživa Pohybová aktivita 14 14
2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: (Celo)populační přístup Individuální přístup (strategie „vysokého rizika) 15 15
Faktory životního stylu Životní styl je způsob chování jednotlivce, ve vztahu ke svému zdraví Výživa Očkování Pohybová aktivita Sebesledování (Ne)kouření Preventivní prohlídky Konzumace alkoholu Hygienické návyky (infekce) Psychická pohoda Sex Drogy Rizikové-nerizikové chování např.v dopravě, riziko úrazů
Co je nejpodstatnější pro prevenci kardiovaskulárních nemocí a rakoviny: Nekouření Výživa Pohybová aktivita
Příznivé účinky zdravého život. stylu Nejsilnější faktor(y) pro prevenci nemocí (neinfekční, ale i infekční – imunita) Udržuje a posiluje zdraví celkově Celkově dobrá kondice a výkonnost (fyzická, psychická, sexuální…..) Mladší vzhled, lepší sebevědomí Rozhodující pro udržení přiměřené hmotnosti, pro zhubnutí…. Výrazně pomáhá při zvládání již vzniklých onemocnění 18 18
Výživové faktory Energetický příjem Pohybová aktivita Složení těla, obezita Skladba stravy Alkohol
Příčiny kardiovaskulárních onemocnění Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory Biochemické a fyziologické charakteristiky Faktory životního stylu (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) Kouření Zvýšený cholesterol v krvi (zejména vysoký LDL a nízký HDL) Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii, chudá na ochranné látky Zvýšený krevní tlak Hyperglykémie, snížená gluk.tolerance, diabetes Nízká pohybová aktivita Alkohol - nadměrná konzumace Obezita Trombogenní faktory
Strava a riziko aterosklerózy Složení a množství tuků (MK) Nasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) Nenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! Cholesterol (není ale to nejdůležitější) Energetický příjem (nadměrný) Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina)
Kolika % přispívá faktor celkové úmrtnosti na nádory Příčiny rakoviny Kolika % přispívá faktor celkové úmrtnosti na nádory Výživové faktory 35 % Kouření 30 % 5 % Nízká pohybová aktivita 5 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí % 5 10 15 20 25 30 35 40
Výživové faktory s prokázaným efektem na riziko rakoviny Zvýšení rizika Snížení rizika Nadváha a obezita: Pankreas Žlučník Štítná žl. Ovarium Cervix Mnohoč.myelom Hodgkinův lymf. Prostata (agresiv) Pohyb: Prs Colon Endometrium Prostata Prs (postmeno) Colon Endometrium Jícen Ledvina Zelenina, ovoce: Alkohol: Prs Ústa, hltan Hrtan Jícen Játra Colon + rectum Plíce Jícen Žaludek Colon + rectum Celozrniny Maso,uzeniny: Colon+rectum Prostata
Webové stránky pro prevenci nemocí a zdravý životní styl: www.cba.muni.cz/prevencenemoci Hlavní uživatelské funkce: Informace o zdravém životním stylu a prevenci nemocí Kalkulátor rizik
Obsah „on-line“ kalkulátoru rizik A. Životní styl B. Tělesně-zdravotní parametry Výživové zvyklosti Hmotnost + výška = BMI Alkohol Pohybová aktivita Krevní tlak (fakultativně dle znalosti) Kouření Cholesterol v krvi (fakultativně dle znalosti)
Nutriční antropometrie Indexy BMI, WHR % tuku - kaliperace Složení těla – BIA (Bodystat) Somatotyp (Heath-Carter) Somatotyp
Co patří do primární prevence Očkování Běžná hygiena (přenos nákaz) Péče o pracovní prostředí Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. Monitoring kvality potravin Životní styl: Nekouření Zdravá výživa Pohybová aktivita 30 30
Výživové faktory Energetický příjem Pohybová aktivita Složení těla, obezita Skladba stravy Alkohol