doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
O CHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pohyb v prevenci nádorového onemocnění V. Březková, Z. Bartošová Podpořeno z programu MZ ČR "Národní akční plán a koncepce na rok 2013", prevence nádorových.
Procvičování zdravého životního stylu Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Název projektu: Moderní škola
Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Obezita.
Znečištění ovzduší Obr. 1
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Ošetřovatelský proces v primární péči
Vitamíny rozpustné ve vodě
Přehled nejdůležitějších novinek
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Diferencované stravování
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Návykové látky Alkohol
Život bez střeva , Praha.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno

Předmět: Zdravý životní styl Pro bc. Všeob. sestra + bc. Porodní asist.- denní Garant: doc.MUDr. Jindřich Fiala, CSc. jfiala@med.muni.cz Rozsah: 6 (7*) x seminář á 2 hod) *17.11. Závěr: Setry – zápočet, Por.as. – kolokvium! Pozor – 2 neúčasti = 1/3 ! Omluva neznamená splnění podmínek! Navazující výuka v 6.sem: Ochrana veřejného zdraví

Nekouření jako zásadní součást zdravého ž. s. 1) 22.9. Výživa ve zdravém životním stylu – 1.část: Co je to zdravá výživa – jako každodenní pilíř zdravého životního stylu 2) 6.10. Zdraví a jeho determinanty, význam životního stylu, jeho jednotlivé složky, možnosti a druhy prevence nemocí, životní styl v prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění 3) 20.10. Nekouření jako zásadní součást zdravého ž. s. 4) 3.11. Výživa ve zdravém životním stylu – 2.část: Praktické uplatňování zdravé výživy, alternativní směry 5) 1.12. Alkohol 5) 15.11. Pohybová aktivita

Střední délka života: Česko Muži: 72 r Ženy: 79 r Mezinárodní srovnání 24 vybraných zemí Česko Muži: 72 r Ženy: 79 r

Na co se umírá

Na čem závisí jak jsme zdraví? Komplex vnějších vlivů Zděděné dispozice Úroveň zdraví

Na čem závisí jak jsme zdraví? Sociální a ekonomické faktory Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Zděděné dispozice Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Čas (věk) Úroveň zdraví

Zdravotní stav jedince a jeho vývoj v čase Vynikající zdraví (kondice) Zdraví Ještě lepší zdraví Dobré zdraví Kvalita zdraví (života) Hranice nemoci Horší zdraví Ještě horší zdraví Nemoc Nemoc Těžká nemoc Mládí Stáří Čas, věk

Zdravotní stav jedince – různé možnosti vývoje Vynikající zdraví (kondice) Výborný základ + zdravý životní styl Výborný základ + velmi NEzdravý ž.s. Špatný základ + zdravý ž.s. Kvalita zdraví (života) Zdraví Nemoc Špatný základ + NEzdravý ž.s. Těžká nemoc Mládí Stáří Čas, věk

Determinanty zdraví Výsledek? Protektivní faktory NEMOC – ZDRAVÍ? Rizikové faktory Genetický základ

Ochrana zdraví: Ochrana před škodlivými vnějšími vlivy Vlivy prostředí (fyzikální, chemické, biologické) Vlivy zprostředkované životním stylem Podpora a posilování zdraví, odolnosti Zdravý životní styl Lékařské zásahy do odolnosti 12 12

DRUHY PREVENCE Primární Sekundární Terciární Podstata: Úrovně prevence: Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Primární Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Sekundární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku Terciární 13 13

Co patří do primární prevence Očkování Běžná hygiena (přenos nákaz) Péče o pracovní prostředí Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. Monitoring kvality potravin Životní styl: Nekouření Zdravá výživa Pohybová aktivita 14 14

2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: (Celo)populační přístup Individuální přístup (strategie „vysokého rizika) 15 15

Faktory životního stylu Životní styl je způsob chování jednotlivce, ve vztahu ke svému zdraví Výživa Očkování Pohybová aktivita Sebesledování (Ne)kouření Preventivní prohlídky Konzumace alkoholu Hygienické návyky (infekce) Psychická pohoda Sex Drogy Rizikové-nerizikové chování např.v dopravě, riziko úrazů

Co je nejpodstatnější pro prevenci kardiovaskulárních nemocí a rakoviny: Nekouření Výživa Pohybová aktivita

Příznivé účinky zdravého život. stylu Nejsilnější faktor(y) pro prevenci nemocí (neinfekční, ale i infekční – imunita) Udržuje a posiluje zdraví celkově Celkově dobrá kondice a výkonnost (fyzická, psychická, sexuální…..) Mladší vzhled, lepší sebevědomí Rozhodující pro udržení přiměřené hmotnosti, pro zhubnutí…. Výrazně pomáhá při zvládání již vzniklých onemocnění 18 18

Výživové faktory Energetický příjem Pohybová aktivita Složení těla, obezita Skladba stravy Alkohol

Příčiny kardiovaskulárních onemocnění Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory Biochemické a fyziologické charakteristiky Faktory životního stylu (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) Kouření Zvýšený cholesterol v krvi (zejména vysoký LDL a nízký HDL) Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii, chudá na ochranné látky Zvýšený krevní tlak Hyperglykémie, snížená gluk.tolerance, diabetes Nízká pohybová aktivita Alkohol - nadměrná konzumace Obezita Trombogenní faktory

Strava a riziko aterosklerózy Složení a množství tuků (MK) Nasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) Nenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! Cholesterol (není ale to nejdůležitější) Energetický příjem (nadměrný) Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina)

Kolika % přispívá faktor celkové úmrtnosti na nádory Příčiny rakoviny Kolika % přispívá faktor celkové úmrtnosti na nádory Výživové faktory 35 % Kouření 30 % 5 % Nízká pohybová aktivita 5 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí % 5 10 15 20 25 30 35 40

Výživové faktory s prokázaným efektem na riziko rakoviny Zvýšení rizika Snížení rizika Nadváha a obezita: Pankreas Žlučník Štítná žl. Ovarium Cervix Mnohoč.myelom Hodgkinův lymf. Prostata (agresiv) Pohyb: Prs Colon Endometrium Prostata Prs (postmeno) Colon Endometrium Jícen Ledvina Zelenina, ovoce: Alkohol: Prs Ústa, hltan Hrtan Jícen Játra Colon + rectum Plíce Jícen Žaludek Colon + rectum Celozrniny Maso,uzeniny: Colon+rectum Prostata

Webové stránky pro prevenci nemocí a zdravý životní styl: www.cba.muni.cz/prevencenemoci Hlavní uživatelské funkce: Informace o zdravém životním stylu a prevenci nemocí Kalkulátor rizik

Obsah „on-line“ kalkulátoru rizik A. Životní styl B. Tělesně-zdravotní parametry Výživové zvyklosti Hmotnost + výška = BMI Alkohol Pohybová aktivita Krevní tlak (fakultativně dle znalosti) Kouření Cholesterol v krvi (fakultativně dle znalosti)

Nutriční antropometrie Indexy BMI, WHR % tuku - kaliperace Složení těla – BIA (Bodystat) Somatotyp (Heath-Carter) Somatotyp

Co patří do primární prevence Očkování Běžná hygiena (přenos nákaz) Péče o pracovní prostředí Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. Monitoring kvality potravin Životní styl: Nekouření Zdravá výživa Pohybová aktivita 30 30

Výživové faktory Energetický příjem Pohybová aktivita Složení těla, obezita Skladba stravy Alkohol