Kolikátého je dnes? Co je dnes?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace ve městě.
Advertisements

Fonologie Cvičení číslo 6.
Cases of Czech Names Rewrite the following sentence three times, each time substituting Karel for each name in turn. Věta: Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra?
“W questions” with a preposition
Práce s pohádkou - poznej podle úryvku
HAVE TO. 1)Musíš jet do nemocnice. 2)Zítra musíme brzy vstávat. 3)Tom musí navštívit babičku. 4)Musíme čekat. 5)Nemusíš si s tím dělat starosti. 6)Museli.
Chléb Česko - Anglický Rohlík na téma jídlo Máslo Vejce Hruška Dort Sýr Hamburger Konzerva ZmrzlinaDžem Žvýkačka ČokoládaPárek KečupMaso Párek v rohlíkuMed.
Obrázkový slovník Jídlo ČAJ ŽVÝKAČKA JABLKO HRUŠKA BRAMBORA ZMRZLINA
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Present simple Questions. Form of the question How do we form the present simple question? How do we form the present simple question in case of the 3rd.
Budoucí a minulý čas Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat.
Svahová 2010 „Dokonalá parta“. Svahová je krásná trochu větší vesnice. Leží v Krušných horách, asi 20 kilometrů od Chomutova.
Fonologie Cvičení číslo 7. Otázky o zkoušce Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
 pondělí (n.)  úterý (n.)  středa (f.)  čtvrtek (m.)  pátek (m.)  sobota (f.)  neděle (f.)
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
⇨ sto (nom. sg.; neutral) 200 ⇨ dvě stě (dual) 300, 400 ⇨ tři, čtyři sta (nom. pl.) 500 – 900 ⇨ pět, šest,… set.
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Restaurace Jídlo.
Fonologie Cvičení číslo 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
2 Czech 100 Czech for Travelers Czech for Travelers Lesson 7 – L1+L2 revision October 9, 2008.
CZECH REPUBLIC. Jaroslav Seifert ( ) Nobel prize laureate for literature Jaroslav Heyrovský ( ) Nobel prize laureate for polarography.
Feminine Nouns, Adjectives, and Demonstratives Czech 403.
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová Název: VY_22_INOVACE_ANGLICKÝ JAZYK1_15. AT THE RESTAURANT Téma: At the restaurant Číslo.
ZLCJ0383 Čeština pro cizince III Zuzana měla hodně práce. Uklízela celý byt. Když uklidila celý byt, šla do kina. uklízet uklidit IMPERFEKTIVNÍ PERFEKTIVNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 20 – Past simple 7. tř. TEMA: Anglický.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_14_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Podstatná.
Čeština Kolikátého je Adam a Eva? 25. prosince Kolikátého je Nový rok? 1. ledna Popelka – klasická pohádka Anglicky: Cinderella.
Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes? Koblížek, slavná postava v českých pohádkách. donut.
Čeština Kolikátého je dnes? Jak je vám? Je mi dobře/špatně/veselo/smut no. Baked pork knee.
Čeština Kdy máme den všech svatých? (All saints` day)?
Čeština Co je dnes? Dnes je úterý. Zítra bude středa. tomorrow Karel Jaromír Erben, čeříý básník (poeta), folklorista, autor Kytice (Bouque of flowers,
Čeština Baby words My sedíme – dítě hačá. My jíme – dítě papá. My pijeme – dítě bumbá. My spíme – dítě hajá/spinká. To je špinavé, protivné, hrozné – To.
Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes? Animovaný seriál “Pojďte pane, budeme si hrát”
Čeština Co je dnes? Dnes je …. Kolikátého je dnes? Dnes je …... Dům u kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. House at the stone bell předtím………………..
Dative singular (Komu? Čemu?) after verbs: rozumět, kupovat, posílat, věřit, radit Eva chce dát Petrovi dárek. KOMU chce dát Eva dárek? Medik měří pacientovi.
Čeština Kolikátého bude Mikuláš? Mikuláš, Čert a Anděl.
FAMILY = RODINA. pes kočka sestra bratr maminka dcera tatínek syn.
MÍSTA Locative sg NÁMĚSTÍ-NA NÁMĚSTÍ NA NÁDRAŽÍ NÁDRAŽÍ.
Kolikátého je dnes? Jaké máme počasí?
Pohádka o Koblížkovi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Co je dnes? Kolikátého je dnes?
Kolikátého je dnes? Jak se vám líbí tento obraz?
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Where? 1) An adverb of place: Doma, tady, tam, vepředu, vzadu, nalevo, napravo, nahoře, dole, uprostřed … 2) A preposition + a noun in locative: V Praze,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Kolikátého je dnes? Co je dnes? Co si dáte o Díkůvzdání
Čeština: 7. lekce Czech language: 7th lesson
Čeština: 10. lekce Czech language: 10th lesson
Instrumentál singuláru
Basic phrases Dobrý den. (F) Ahoj./Čau. (I) Na shledanou. (F)
Digitální učební materiál
Pohádka o Koblížkovi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Jak jsme si jedli? A jak jsme vařili a pekli.
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Numerals 0 nula 1 jeden, jedna, jedno 11 jedenáct
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)
VY_22_ INOVACE_ 30_ ANGLICKÝ JAZYK 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Shane Paul Hertnon Název materiálu:
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
Dative in singular.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
VY_22_ INOVACE_ 16_ ANGLICKÝ JAZYK 3
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Future tenses Překlad Handout.
Transkript prezentace:

Kolikátého je dnes? Co je dnes? Vánoční pečivo Christmas cookies – a big activity starting already at the beginning of December. Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes?

Koblížek „Když sníš, tak sníš, ale nejdříve si poslechni, jak ti pěkně zazpívám!“ a začal: „Já koblížek červený, po truhlici smetený, smetanou mísený, na másle smažený, na okně chlazený. Utekl jsem dědečkovi, babičce, zajíčkovi,vlkovi uteču i tobě,, medvěde!“ A kutálel se dál cestičkou lesem.

agenda Verbal aspect (review, in the past tense) Verbal aspect (future tense forms) Prepositions taking the instrumental (mostly) New preposition s + instr. New preposition bez + gen. Instrumental case (nouns)

Verbal aspect Perfektum imperfektum uvařil jsem osmažil jsem upekl jsem podíval jsem se snědl jsem vypil jsem Smažil jsem Jedl jsem Pekl jsem Pil jsem Vařil jsem Díval jsem se

Důraz na dokončení emphasis on completion Kdo má hotovou esej? completed Honza: Psal jsem esej. Marie: Napsala jsem esej. Kdo má čistý obývák? Tomáš: “Uklidil jsem obývák.” Richard: Uklízel jsem obývák. Kdo zná konec románu? end Jaromír: “Přečetl jsem ‘Annu Kareninovou’.” Standa: Četl jsem “‘Annu Kareninovou’.” Kdo má hotový rukopis? manuscript Josef: “Přeložil jsem Ztracený ráj” translated Paradise lost Alena: “Překládala jsem Ztracený ráj”

Kdo je spolehlivější? more reliable Rudolf říká: “Udělám domácí úkol.” Karel říká: “Budu dělat domácí úkol.” Líza říká: “Snad ti někdy budu psát esemesku.” Iveta říká: “Napíšu ti esemesku zítra, na beton.” Milena říká: “Nikdy ti nebudu psát esemesky.”

Past tense Která věta je správná? sentence Babička (deep-fried).. osmažila koblížek osmažil koblížek osmažilo koblížek Koblížek …. was still hot (in temperature) byl ještě horký. byla ještě horká. Koblížek říká: „Utekl dědečkovi a babičce.“ „Utekla jsem dědečkovi a babičce.“ „Utekl jsem dědečkovi, a babičce.“ Babička …. (went to look at the window) se šla podívat na okno šla podívat se na okno šla podívat na okno

Prepozice Nad kopcem, lesem a domem Kde je slunce? sova Kde je chaloupka (dům)? Kde je les? Kdo je na střeše? Kdo je před domem? Co je mezi babiznou a Mařenkou? Kdo bydlí v domě? sova Pod kopcem Na střeše Za domem Před chaloupkou (domem) košík

Josef Jungmann, lingvista a překladatel literatury (Přeložil Ztracený ráj do češtiny) Paradise Lost Galerie, Rakouské centrum Socha Josefa Jungmanna je … Mezi galerií a hotelem Mezi galeriou a hotelem Mezi rakouským centrem a hotelem Mezi rakouským centrumem a hotelem Hotel

Svatý Jan Nepomucký Socha svatého Jana Nepomuckého stojí …. před pěkným lesem před hernou (casino) před velkým parkem před normálním domem How to identify Nepomucký – sedm hvězdiček (stars)

Karel IV (čtvrtý) Socha Karla čtvrtého stojí… za kostelem svatého Františka nad kostelem svatého Františka před kostelem svatého Františka

Kde je co? - vizualizace Pod velkým mostem je řeka. Za starým autem čeká policista. Před krásnou chalupou jsou kytky a houpačky. swings Za malou vesnicí je barokní kostel. Mezi státní základní školou a psychiatrickou nemocnicí je park. Dítě je za školou. Draw a pic for each Observe: adjectives Feminine (í/ou) vs. non-feminine contrast (ým/ím)

Co vám chutná? to you tastes good (verb) Mně chutná káva s …../bez …. Mně chutná černý čaj s …._bez…. káva s mlékem káva se smetanou káva s citrónem káva bez mléka černý čaj s citrónem černý čaj s medem a citrónem káva se šlehačkou káva s rumem káva bez cukru Káva bez šlehačky Káva s umělým sladidlem. (artificial sweetener) Nom. Sg? What case does the preposition “bez” take? What about “s”? Sladíte kávu nebo čaj? (sweeten) Mně chutná káva s mlékem. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva se smetanou. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva s citrónem. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva bez mléka. Mňam! Dám si ji! Mně chutná černý čaj s citróne. Mňam! Dám si ho! Mně chutná černý čaj s medem a citrónem. Mňam! Dám si ho! Mně chutná káva se šlehačkou. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva s rumem. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva bez cukru. Mňam! Dám si ji!

Shrnutí summary instrumentál singuláru substantiv citrón (masc. normal stem final consonant) Čaj s citrónem Čaj s citrónu Čaj s citróně čaj (masc. soft stem final consonant) s čají s čajem s čaji vajíčko (neut. –o in nom sg) S vajíčku S vajíčkem Náměstí (neut. –í in nom sg) Za náměstí Za náměstím Pozor: s dítětem (nom sg. dítě) with a child

Shrnutí Šlehačka whipping cream, -a ending fem. Galerie –e/ě fem Káva se šlehačkem Káva se šlehačkou Galerie –e/ě fem Restaurace s galeriou Restaurace s galerií Restaurace s galerie tramvaj (cons. Ending fem. nom sg.) Jedeme tramvajem Jedeme tramvají Jedeme tramvajou

Co je “mňam” a co je “bléé”? Co je dobré Co je hnusné (disgusting) Maso s krémovou omáčkou Pizza s čokoládou. Špagety s kakaem. Mléko s octem (ocet – vinegar) Jídlo bez soli (sůl – salt) Špagety s kečupem Vepřové maso se zelím a knedlíky Banán s zmrzlinou Polévka s rezatými hřebíky rusty nails Brambory s máslem a potatoes kysanou smetanou sour cream Krupice s kakaem a máslem farina cereal

dialog Hašková: Co si dáte k pití, pane Král (Králi)? Kávu nebo čaj? Král: Kávu prosím. H: S mlékem nebo bez mléka? K: S mlékem. H: Sladíte? K: Ne. Kávu piju bez cukru a s mlékem. Ale čaj piju bez mléka a s cukrem. H: A já naopak kávu sladím a čaj piju bez cukru!

Slovní zásoba Co si dáte k pití, pane Král (Králi)? Sladíte? Kávu piju bez cukru a s mlékem. Čaj piju bez mléka a s cukrem. A já naopak kávu sladím a čaj piju bez cukru!