Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes? Koblížek, slavná postava v českých pohádkách. donut.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes? Koblížek, slavná postava v českých pohádkách. donut."— Transkript prezentace:

1 Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes? Koblížek, slavná postava v českých pohádkách. donut

2 Call out… Marisa – Marise! – Mariso! – Marisi! Žofie – Žofii! – Žofie! – Žofijo! Jenda – Jende! – Jendo! – Jendi! Pan Kuklík – Pane Kuklík! – Pane Kuklíke! – Pane Kuklíku!

3 Reminder and the oral portion of the Test Ústní zkouška – Your plan for a trip in the winter (v zimě) – Use motion verbs jít and jet – Protože – Možná – Z + gen – Do + gen – Na + acc – K + dative – Throw in v prosinci and v lednu Start with the sentence: V zimě budu cestovat. (I will travel) Pojedu z … do … (several places from… to…) V (city, locative) v restauraci si dám …. (food drinks). – EXTRA points: If you want to add events you are going: Půjdu na … (koncert, představení) – Use words we covered in class. Don`t use Google translate to prepare for this test. It would become messy. Minimum 1 minute

4 Kam jde Jakub? Jde do galerie Jde do parku Jde do bazénu. Jde do zoologické zahrady.

5 Kdy jdete do parku, pane Beneši? Pan Beneš říká: “Jdu do parku když je ošklivo když prší. když je pěkně když je deštivo.

6 Venku je pěkně, ale je mi smutno… to me sad (adverb) je mi veselo je mi špatně je mi dobře Je mi smutno – I feel sad Je mi veselo – I feel cheerful Je mi špatně –I feel sick Je mi dobře - I feel good. Observe the “mi”

7 Stav - condition Kdo je nemocný? Kdo je šťastný a veselý? happy cheerful (recall máš štěstí) Kdo má depresi? Kdo nesmí pít kávu? Kdo potřebuje aspirin nebo brufen? Brrrrrrrr. Je mi zima!!!!! Je mi špatně –I feel sick Mám kašel (cough). Mám horečku (fever) Je mi smutno – I feel sad Každý den pláču – I cry. (gesticulate) Je mi veselo – I feel cheerful Je mi dobře! (sing) Mám migrénu. Jé to bolí! Jsem hyperaktivní! Nemůžu se koncentrovat!

8 Táta mi píše email. We just had Je mi smutno. Notice this is the same form used for táta mi píše dopis. DISKUSE: Irena je nervozní. Co jí musíme udělat? (do) Musíme jí …. – napsat esemesku – uvařit kávu – dát slivovici – uvařit čaj – koupit čokoládu buy – koupit auto – koupit pivo – dát cigarety

9 WRITE – two ways to look at the action Píšu vs. napíšu Vařím vs. uvařím Napíšu esemesku tatínkovi. (I say there will be a final product = sms) Píšu esemesku. (teď) (I don’t commit myself to saying that there will be a final product ) Uvařím kávu. I state there will be coffee. Vařím kávu. In progress. No commitment to completion Or a routine thing vařím kávu každý den Psát – imperfective Napsat – perfective Vařit – imperfective Uvařit - perfective Verbal aspect Learn verbs in pairs as they com a long. Číst impf. vs. přečíst pf. Luxovat impf. vs. vyluxovat (vacuum) pf.

10 dialog Jana: Kam jdete, pane Nováku? Novák: Jdu do parku, když je tak pěkně. Co děláte vy? J: Jdu do zahrady. A píšu esemesku. Moje kamarádka píše, že je jí smutno. Chci jí napsat pár slov. write a couple of words N: Jak se jmenuje vaše kamarádka? J: Jmenuje se Eva. Je to milé děvče. =holka Mám ji moc ráda. Ten děvče, to děvče, ta děvče???

11 Neil je v Praze Neil je z Anglie, ale teď bydlí – v Praze. – do Prahy. – na Prahu Edita bydlí … – V New Yorku – Do New Yorku – Na New York Jana studuje ekonomii… – Do Brna – Na Brno – V Brně – Z Brna Observe: the locative case seems to end often with – e or ě, but sometimes –u for masc. nouns

12 Dialog (continued) N: Kde bydlí vaše kamarádka? J: Bydlí v Londýně. Studuje tam ekonomii. Ale teď je v Praze. N: A Eva umí anglicky? Mluví anglicky dobře? J: Ano, samozřejmě. Eva je totiž Angličanka.

13 Kdo je kdo? Kdo je hudebník/hudebnice? Kde bydlí? Kdo je malíř/ka? Painer Kde bydlí? Kdo je sládek/sládkyně? Beer brewer. Kde bydlí? Kdo je vědec/vědkyně ? Scholar Kde bydlí? Kdo je profesor/ka? Kde bydlí?

14 Slovní zásoba Pane Nováku Jdu do parku, když je tak pěkně Jdu do zahrady. Chci jí napsat pár slov milé děvče. Bydlí v Londýně.

15 Koblížek


Stáhnout ppt "Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes? Koblížek, slavná postava v českých pohádkách. donut."

Podobné prezentace


Reklamy Google