Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLCJ0383 Čeština pro cizince III Zuzana měla hodně práce. Uklízela celý byt. Když uklidila celý byt, šla do kina. uklízet uklidit IMPERFEKTIVNÍ PERFEKTIVNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLCJ0383 Čeština pro cizince III Zuzana měla hodně práce. Uklízela celý byt. Když uklidila celý byt, šla do kina. uklízet uklidit IMPERFEKTIVNÍ PERFEKTIVNÍ."— Transkript prezentace:

1 ZLCJ0383 Čeština pro cizince III Zuzana měla hodně práce. Uklízela celý byt. Když uklidila celý byt, šla do kina. uklízet uklidit IMPERFEKTIVNÍ PERFEKTIVNÍ Czech verbs have two forms: Imperfective verbs refer to actions in progress. Perfective verbs refer to completed actions. A SPEKT (A SPECT )

2 ZLCJ0383 Čeština pro cizince III žehlit vyžehlit IMPERFEKTIVNÍ PERFEKTIVNÍ A SPEKT žehlil vyžehlil Milan rád žehlí. Milan včera _______. Za dvě hodiny všechno _______.

3 ZLCJ0383 Čeština pro cizince III A SPEKT Když jsem vařila kávu, přišli kamarádi. Když jsem uvařila kávu, přišli kamarádi. vařila jsem kávu přišli kamarádi uvařila jsem kávu

4 ZLCJ0383 Čeština pro cizince III A SPEKT Můj dědeček často opravoval auto. Včera jsem opravil auto. ONE - OFF ACTIVITY REPEATED ACTIVITY

5 ZLCJ0383 Čeština pro cizince III Č ASY (T ENSES ) JÍST (imperfektivní) Jedl jsem jablko. Jím jablko. Budu jíst jablko. SNÍST (perfektivní) Snědl jsem jablko. --- Sním jablko. MINULÝ ČAS PŘÍTOMNÝ ČAS BUDOUCÍ ČAS prézentní forma verba budu, budeš, bude… + infinitiv


Stáhnout ppt "ZLCJ0383 Čeština pro cizince III Zuzana měla hodně práce. Uklízela celý byt. Když uklidila celý byt, šla do kina. uklízet uklidit IMPERFEKTIVNÍ PERFEKTIVNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google