Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Budoucí a minulý čas Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Budoucí a minulý čas Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat."— Transkript prezentace:

1 Budoucí a minulý čas Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat román. Začne překládat román. *Taken from Review Lesson 3, pg. 190, ex. 1 (#1-25), of Contemporary Czech by Michael Heim.

2 Budoucí a minulý čas 1. Dávám vám polovinu.

3 Budoucí a minulý čas 1. Dávám vám polovinu. Dám vám polovinu. Dal/Dala jsem vám polovinu. 2. Ztrácí všechno.

4 Budoucí a minulý čas 1. Dávám vám polovinu. Dám vám polovinu. Dal/Dala jsem vám polovinu. 2. Ztrácí všechno. Ztratí všechno. Ztratil/Ztratila všechno. 3. Co si přejete?

5 Budoucí a minulý čas 3. Co si přejete? Co si budete přát? Co jste si přál/přála/přáli/přály? 4. Nekupuješ mi kávu nebo čaj?

6 Budoucí a minulý čas 3. Co si přejete? Co si budete přát? Co jste si přál/přála/přáli/přály? 4. Nekupuješ mi kávu nebo čaj? Nekoupíš mi kávu nebo čaj? Nekoupils/Nekoupilas mi kávu nebo čaj? 5. Celý týden padá sníh.

7 Budoucí a minulý čas 5. Celý týden padá sníh. Celý týden bude padat sníh. Celý týden padal sníh. 6. Vůbec to nechápe.

8 Budoucí a minulý čas 5. Celý týden padá sníh. Celý týden bude padat sníh. Celý týden bud padat sníh. 6. Vůbec to nechápe. Vůbec to nepochopí. Vůbec to nepochopil/nepochopila. 7. Kdy začíná představení?

9 Budoucí a minulý čas 7. Kdy začíná představení? Kdy začne představení? Kdy začalo představení? 8. A kdy končí?

10 Budoucí a minulý čas 7. Kdy začíná představení? Kdy začne představení? Kdy začalo představení? 8. A kdy končí? A kdy skončí? A kdy skončilo? 9. Děláme to jinak?

11 Budoucí a minulý čas 9. Děláme to jinak? Uděláme to jinak? Udělali/Udělaly jsme to jinak? 10. Bojí se to vzít.

12 Budoucí a minulý čas 9. Děláme to jinak? Uděláme to jinak? Udělali/Udělaly jsme to jinak? 10. Bojí se to vzít. Bude/Budou se bát to vzít. Bál/Bála/Báli/Bály se to vzít. 11. Mám pořád víc potíží.

13 Budoucí a minulý čas 11. Mám pořád víc potíží. Budu mít pořád víc potíží. Měl/Měla jsem pořád víc potíží. 12. Přestává mě to bavit.

14 Budoucí a minulý čas 11. Mám pořád víc potíží. Budu mít pořád víc potíží. Měl/Měla jsem pořád víc potíží. 12. Přestává mě to bavit. Přestane mě to bavit. Přestalo mě to bavit. 13. Na všechno zapomíná.

15 Budoucí a minulý čas 13. Na všechno zapomíná. Na všechno zapomene. Na všechno zapomněl/zapomněla. 14. Nosí to s sebou.

16 Budoucí a minulý čas 13. Na všechno zapomíná. Na všechno zapomene. Na všechno zapomněl/zapoměla. 14. Nosí to s sebou. Bude to nosit s sebou. Nosil/Nosila to s sebou. 15. Kdo z vás zůstává vevnitř?

17 Budoucí a minulý čas 15. Kdo z vás zůstává vevnitř? Kdo z vás zůstane vevnitř? Kdo z vás zůstal vevnitř? 16. Nesmíš bydlet mimo město.

18 Budoucí a minulý čas 15. Kdo z vás zůstává vevnitř? Kdo z vás zůstane vevnitř? Kdo z vás zůstal vevnitř? 16. Nesmíš bydlet mimo město. Nebudeš smět bydlet mimo město. Nesměl/Nesměla jsi bydlet mimo město. 17. Píšu dopis.

19 Budoucí a minulý čas 17. Píšu dopis. Napíšu dopis. Napsal/Napsala jsem dopis. 18. Umíte dobře německy?

20 Budoucí a minulý čas 18. Umíte dobře německy? Budete umět dobře německy? Uměl/Uměla/Uměli/Uměly jste dobře německy? 19. Kde stojí?

21 Budoucí a minulý čas 19. Kde stojí? Kde bude stát? Kde stál/stála/stálo/stáli/stály? 20. Jezdí vlakem, autem atd.

22 Budoucí a minulý čas 20. Jezdí vlakem, autem atd. Bude/Budou jezdit vlakem/ Pojede/Pojedou vlakem. Jezdil/Jezdila/Jezdili/Jezdily vlakem/ Jel/Jela/Jeli/Jely vlakem. 21. Je jí ho líto.

23 Budoucí a minulý čas 21. Je jí ho líto. Bude jí ho líto. Bylo jí ho líto. 22. Nechce se mi poslouchat.

24 Budoucí a minulý čas 21. Je jí ho líto. Bude jí ho líto. Bylo jí ho líto. 22. Nechce se mi poslouchat. Nebude se mi chtít poslouchat. Nechtělo se mi poslouchat. 23. Neche mě poslouchat.

25 Budoucí a minulý čas 23. Neche mě poslouchat. Nebude chtít mě poslouchat. Nechtěl/Nechtěla mě poslouchat. 24. Jí až moc rychle.

26 Budoucí a minulý čas 23. Neche mě poslouchat. Nebude chtít mě poslouchat. Nechtěl/Nechtěla mě poslouchat. 24. Jí až moc rychle. Bude jít až moc rychle. Jedl/Jedla až moc rychle. 25. Kdy vychází slunce?

27 Budoucí a minulý čas 25. Kdy vychází slunce? Kdy vyjde slunce? Kdy vyšel slunce?


Stáhnout ppt "Budoucí a minulý čas Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat."

Podobné prezentace


Reklamy Google