Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Způsobové slovesa Conjugate the infinitives in the following sentences to fit the context. Vzor: (smět) číst ten časopis? Smím číst ten časopis? *Taken.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Způsobové slovesa Conjugate the infinitives in the following sentences to fit the context. Vzor: (smět) číst ten časopis? Smím číst ten časopis? *Taken."— Transkript prezentace:

1 Způsobové slovesa Conjugate the infinitives in the following sentences to fit the context. Vzor: (smět) číst ten časopis? Smím číst ten časopis? *Taken from Review Lesson 5, pgs. 196-197, ex. 2 of Contemporary Czech by Michael Heim.

2 Způsobové slovesa 1. Poraďte mi, jestli jí to (mít) prominout.

3 Způsobové slovesa 1. Poraďte mi, jestli jí to mám prominout. 2. (smět) se vás na něco zeptat i já?

4 Způsobové slovesa 1. Poraďte mi, jestli jí to mám prominout. 2. Smím se vás na něco zeptat i já? 3. Řekli mi, že už ne(muset) chodit k lékaři.

5 Způsobové slovesa 1. Poraďte mi, jestli jí to mám prominout. 2. Smím se vás na něco zeptat i já? 3. Řekli mi, že už nemusím chodit k lékaři. 4. (moci) by to vyslovit docela dobře, ale nechce se mu.

6 Způsobové slovesa 1. Poraďte mi, jestli jí to mám prominout. 2. Smím se vás na něco zeptat i já? 3. Řekli mi, že už nemusím chodit k lékaři. 4. Mohl by to vyslovit docela dobře, ale nechce se mu. 5. Ne(smět) se na něj zlobit, Mileno. On za nic nemůže.

7 Způsobové slovesa 5. Nesmíš se na něj zlobit, Mileno. On za nic nemůže. 6. (muset) jsem o to poprosit několikrát.

8 Způsobové slovesa 5. Nesmíš se na něj zlobit, Mileno. On za nic nemůže. 6. Musel/Musela jsem o to poprosit několikrát. 7. Nikdo se ne(moci) naučit všemu.

9 Způsobové slovesa 5. Nesmíš se na něj zlobit, Mileno. On za nic nemůže. 6. Musel/Musela jsem o to poprosit několikrát. 7. Nikdo se nemůže naučit všemu. 8. Nevím, jestli si (mít) koupit novou skříň.

10 Způsobové slovesa 5. Nesmíš se na něj zlobit, Mileno. On za nic nemůže. 6. Musel/Musela jsem o to poprosit několikrát. 7. Nikdo se nemůže naučit všemu. 8. Nevím, jestli si mám koupit novou skříň. 9. Kdyby chtěl, (moci) by si na to lehce zvyknout.

11 Způsobové slovesa 9. Kdyby chtěl, mohl by si na to lehce zvyknout. 10. Nic se nestalo, ne(muset) se mu omlouvat.

12 Způsobové slovesa 9. Kdyby chtěl, mohl by si na to lehce zvyknout. 10. Nic se nestalo, nemusím/nemusíš/nemusí/nemusíme/ nemusíte se mu omlouvat. 11. Opakuju ti: o tom ne(smět) mluvit.

13 Způsobové slovesa 9. Kdyby chtěl, mohl by si na to lehce zvyknout. 10. Nic se nestalo, nemusím/nemusíš/nemusí/nemusíme/ nemusíte se mu omlouvat. 11. Opakuju ti: o tom nesmíš mluvit. 12. Šaty už (mít) být hotovy.

14 Způsobové slovesa 12. Šaty už mají být hotovy. 13. Zúčastnil bych se rád ale ne(moci).

15 Způsobové slovesa 12. Šaty už mají být hotovy. 13. Zúčastnil bych se rád ale nemohu. 14. (smět) si k vám sednout?

16 Způsobové slovesa 12. Šaty už mají být hotovy. 13. Zúčastnil bych se rád ale nemohu. 14. Smím si k vám sednout? 15. (muset) mluvit pomalu, abych vám rozuměl.

17 Způsobové slovesa 12. Šaty už mají být hotovy. 13. Zúčastnil bych se rád ale nemohu. 14. Smím si k vám sednout? 15. Musíte mluvit pomalu, abych vám rozuměl. 16. Kluk moc zlobil a teď ne(smět) jít ven.

18 Způsobové slovesa 16. Kluk moc zlobil a teď nesmí jít ven. 17. Nebydlela bych tam, kdybych ne(muset).

19 Způsobové slovesa 16. Kluk moc zlobil a teď nesmí jít ven. 17. Nebydlela bych tam, kdybych nemusela. 18. (muset) to slyšet na vlastní uši, abych tomu uvěřil.

20 Způsobové slovesa 16. Kluk moc zlobil a teď nesmí jít ven. 17. Nebydlela bych tam, kdybych nemusela. 18. Musím to slyšet na vlastní uši, abych tomu uvěřil. 19. Tady se ne(smět) plavat.

21 Způsobové slovesa 16. Kluk moc zlobil a teď nesmí jít ven. 17. Nebydlela bych tam, kdybych nemusela. 18. Musím to slyšet na vlastní uši, abych tomu uvěřil. 19. Tady se nesmí plavat. 20. (mít) dělat všechno podle pravidel.

22 Způsobové slovesa 16. Kluk moc zlobil a teď nesmí jít ven. 17. Nebydlela bych tam, kdybych nemusela. 18. Musím to slyšet na vlastní uši, abych tomu uvěřil. 19. Tady se nesmí plavat. 20. Mám/Máš/Má/Máme/Máte/Mají dělat všechno podle pravidel.


Stáhnout ppt "Způsobové slovesa Conjugate the infinitives in the following sentences to fit the context. Vzor: (smět) číst ten časopis? Smím číst ten časopis? *Taken."

Podobné prezentace


Reklamy Google