Vývoj didaktiky chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
Advertisements

Christina Bočáková 3. ročník
Školní dějepis, didaktika a metodika dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výuka chemie na ZŠ ve spolupráci se SŠ Mgr. Klára Helanová.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
© Radek Maca1 SIPVZ po roce 2006 …. © Radek Maca2 SIPVZ se mění: Programy  Projekt  Proces PI.PII.PIII. dle - UV č. 402/2004, č. 792/2004, - zákona.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Systémové navrhování technických produktů KKS/ZKM Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Jak (ne)zprotivit fyziku (ne)nadaným studentům
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Popularizační a vzdělávací aktivity pro studenty a učitele středních a základních škol Oddělení obecné fyziky a didaktiky, Ústav fyzikální elektroniky.
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách Ing. Petr Distler 4. října 2013, Tábor, Veletrh nápadů učitelů chemie Přírodovědecká fakulta,
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Didaktika přírodopisu 1 1. seminář
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Didaktické metody Androdidaktika.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Pedagogická praxe Informace k praxi Studijní plán pro LS 3 kredity, hodinová dotace : 42 hodin Povinné části: – hospitace (náslech) v TV celkem.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
TV jako součást výchovných systémů v historii  Antika – Atény vers. Sparta  Středověk – pokles zájmu o TK, především šlechta: 7 rytířských ctností –
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Vyučení. Duální odborné vzdělání Mag. Michael Gassner Hospodářská komora Dolního Rakouska, oddělení – vzdělávání.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Bakalářský studijní obor OPTIKA A OPTOMETRIE garantuje KPO
Význam J.A. Komenského 5.část
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Didaktické metody Androdidaktika.
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Chemie Aneb: Proč se ji učíme?!.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Školní vzdělávací program
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona
Transkript prezentace:

Vývoj didaktiky chemie

Justus von Liebig Autorem nové vyučovací metody, kterou nazval „ experimentální chemie“.Jejím základem bylo důsledné zavedení demonstračních pokusů a praktických cvičení. Těžiště výuky přenesl do laboratorních cvičení Vypracoval didaktickou soustavu chemie

Justus von Liebig - myšlenky Experimentální chemie má posluchače seznámit se základními zákony a vlastnostmi látek, na nichž se zakládá jejich použití. Postihnul význam chemie pro všeobecné vzdělání – chemie přispívá k duševnímu rozvoji člověka. Nutnost umět pozorovat, dělat pokusy lze pouze prací v laboratoři. Školou chemického jazyka je praktikum z analytické chemie

Richard Arendt Zakladatel vyučování metodiky chemie Němec

Didaktika chemie v rakouském školství V roce 1911 požadoval zkušební řád pro všechny adepty učitelství na středních školách absolutorium přednášek z metodiky svých předmětů. Přednášky z metodiky se realizovaly v metodickém oddělení (1912) při pedagogickém oddělení Filosofické fakulty pod vedením O. Kádnera. V semináři metodiky vyučování přírodním vědám bylo jenom několik hodin zaměřených na chemii Arendt, R.: Metodischer Lehrgang der Chemie (1887, Halle)

Didaktika chemie v první republice Jednosemestrová účast na přednáškách lektorů metodik První přednášky z metodiky chemie na UK vedl docent anorganické chemie Jaroslav Křepelka Později byly přednášky vedeny středoškolskými profesory

Metodické příručky Rheinbold, H.: Chemische Unterrichtsversuche ( Leipzig, 1934) Březina, J.: Z metodiky chemie (Praha, 1938)

Didaktika chemie po roce 1945 Od roku 1946 se staly přednášky z didaktiky chemie povinnými, byly zakončeny zkouškami na nově zřízených pedagogických fakultách. Stoupal počet vysokoškolských pedagogických pracovníků, kteří se didaktikou chemie zabývali. Řešeny otázky:“Jak učit.“ a „ Co učit.“ Úroveň didaktiky chemie se odráží v periodicích.

Poválečné modely školní chemie Rozlišovány jsou podle vedoucí linie, která je základním kriteriem výběru učiva ( poznatků a činností) Viz přehled

Učení poznatků a činností v poválečných projektech výuky chemie Poznatkům činnostem Empiric-kým Teoretic- kým Praktic- Senzomo- torickým Intelektuál- ním Sociál- Fenomenologický + (+) Strukturální Polytechnický Integrovaný Orientovaný na rozvoj myšlení Ideální