OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
Advertisements

Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
Vztah dřeva k vodě VY_32_INOVACE_28_ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Měření chloridových iontů ve vzorku vody s použitím ion selektivní elektrody (ISE)
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Objemový zlomek  vyjadřuje poměr objemu rozpuštěné látky V (A) a objemu celého roztoku V . Pokuste se formulovat definici objemového zlomku: Napište.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Elektrické vodiče a izolanty
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA HEMATURIE MUDr. Ladislav Krajči, CSc.
Molekulová fyzika 4. prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Krácení a rozšiřování poměru
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Krev - opakování.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Diabetes mellitus.
ZKOUŠKY KAMENIVA jemné částice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vlastnosti látek − hustota
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Počítání krevních buňek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Hustota 8. ročník.
Teplo.
Lékařská chemie Podzimní semestr 2011/2012.
Digitální učební materiál
Automatické hodnocení LIH v praxi na přístrojích Olympus
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Výzkumníci a pomocníci: Brzula O., Čuříková A., Kopecká S., Kutra, D.,
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
princip extrakce DNA (jahody)
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
A B C c d b a e g h i f 1.1 Různé typy buněk
Základní chemické veličiny
Dynamické programování Úloha batohu neomezená
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2016
Vlastnosti látek − hustota
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ

TEST OSMOTICKÉ FRAGILITY DEFINICE - test pomocí kterého se měří odolnost erytrocytů, vystavených hypotonickým roztokům, vůči hemolýze Erytrocyty jsou vystaveny sérii roztoků chloridu sodného (NaCl), přičemž se zvětšuje ředění solného roztoku Čím dříve dojde k popraskání erytrocytů, tím je větší jejich osmotická fragilita

Isotonický (fyziologický) roztok – 0.9 % NaCl Erytrocyty popraskají v hypotonickém (< 0.9 % NaCl) a scvrkají v hypertonickém roztoku (> 0.9 % NaCl) V hypotonickém prostředí dochází ke prasknutí membrány a vychází hemoglobin (Hb) z buněk Měřením koncentrace Hb, lze vypočítat procento hemolýzy při různých koncentracích NaCl

NORMALNÍ ROZMEZÍ - začátek hemolýzy při: 0.45-0.5 % NaCl - hemolýza dokončená: 0.3-0.33 % NaCl FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ OSMOTICKOU FRAGILITU - propustnost buněčné membrány - poměr buněčného povrchu a objemu

ZVÝŠENÁ OSMOTICKÁ FRAGILITA - hereditární sférocytóza - získaná sférocytóza Hereditární sférocytóza je nemoc charakterizovaná vadnou membránou erytrocytů a sníženým poměrem povrchu a objemu V krevním nátěru jsou vidět charakteristické kulaté buňky (sférocyty), které jsou křehčí než normální erytrocyty a praskají už v méně hypotonickém roztoku

V hypotonickém roztoku voda vchází do erytrocytů Proto, normální erytrocyty s bikonkávní formou v takovém prostředí bobtnají a rozšiřuje se jejich objem Naopak sférocyty nemohou nasát moc extracelulární tekutiny a praskají snadno www.marvistavet.com

SNÍŽENÁ OSMOTICKÁ FRAGILITA - talasémie - srpkovitá anémie - anémie z nedostatku železa

PRACOVNÍ POSTUP Použijeme lidskou plnou krev, která byla vypláchnuta fyziologickým roztokem a neobsahuje již plasmu, ale pouze erytrocyty. Označíme si 5 eppendorfek čísly 1-5 a do každé zkumavky napipetujeme 1 ml odpovídajícího připraveného roztoku: roztok 1 - neředěný fyziologický roztok roztok 2 - fyziologický roztok ředěný vodou v poměru 3:1 roztok 3 - fyziologický roztok ředěný vodou v poměru 2:1 roztok 4 - fyziologický roztok ředěný vodou v poměru 1:1 roztok 5 - fyziologický roztok ředěný vodou v poměru 1:5, obsahující NH44Cl (NH4Cl navodí zkrat zbývajících membránových pump)

Do zkumavek 1-5 napipetujeme po 50 μl suspenze erytrocytů, jemně promícháme a necháme 10 min. stát. Potom zkumavky zcentrifugujeme (3 000 x g, 3 min.) a opatrně odebereme supernatant na stanovení hemoglobinu. Připravíme 5 skleněných zkumavek 1-5 s 2 ml Drabkinova činidla. Do každé zkumavky přidáme 50 μl supernatantu. Změříme absorbanci při vlnové délce 400 nm proti slepému vzorku (Drabkinovo činidlo)

Vzhledem k tomu, že se nejedná o čerstvou krev, zjistíme částečnou hemolýzu i ve zkumavce č. 1. Množství hemoglobinu zde stanovené budeme považovat za kontrolu a odečteme je od hodnot naměřených ve zkumavkách 2 - 5. Množství hemoglobinu změřené ve zkumavce č. 5 je maximálně možné a vyjádříme je jako 100% hemolýzy. Na tomto základě potom vypočítáme % hemolýzy ve zkumavkách 2 - 4. Do připraveného grafu (k dispozici v laboratoři) zaneste naměřené hodnoty absorbance a odečtěte z něho koncentraci hemoglobinu (mg/l).