Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Advertisements

Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů Místní akční plán vzdělávání na území ORP Černošice č. CZ /0.0/0.0/15_005/
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
VY_32_INOVACE_Fi_III_01 Název Lidé na Zemi Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jsou venkovské školy horší než městské?
Informace o uplatnění absolventů a světě práce
Definice tématu II Robert Zbíral
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Tematicky zaměřený kulatý stůl
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Řízení kolektivu. Řízení kolektivu Aby podřízení pracovali dobře, musí být splněny tyto podmínky: schopnosti podřízených pracovní podmínky motivace.
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Název projektu: Moderní škola
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Foto zdroj: SHENZHEN Foto zdroj:
GENDER.
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Vykazování postupu nebo stavu
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Název projektu: Moderní škola
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Tisková konference ČMKOS
Krajský metodický kabinet ZEMĚDĚLSTVÍ A CHOVATELSTVÍ
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Mgr. Jarmila Dvořáková, MBA
Sňatečnost obyvatel ČR Terezie Štyglerová
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Stáže M.F.T.A.P. ze dvou pohledů Lucie Mezníková Magistrát města Brna
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA Teď je právě 2. května 2018 05:34:00 hod. !!! Ondřej ŽIVNÝ 3.B 2011/2012

Úvod Československo se oficiálně rozpadlo 1.1. 1993 v dnešní době oba státy jsou rovnocenní partneři spojení obou republik však vytvořilo kvalitativně odlišnou půdu pro oboustrannou pracovní migraci migrační proudy obyvatel ze Slovenska do českých zemí reflektovali rozdílné politické, hospodářské a sociální podmínky vývoje obou zemí

Cíle práce Seznámit s problematikou migrace po rozdělení Československa. Objasnit příčiny vedoucí k migraci Slováků do Česka Zdůraznit klady a zápory migrace z ekonomického hlediska. Vyjádřit pohled české veřejnosti na danou problematiku.

Důvody migrace ekonomické pracovní rodinné studijní

Klady a zápory migrace Pozitivní - pomáhá hnát motory ekonomiky, koncentruje se totiž zejména v nejvýznamnějších pólech ekonomického rozvoje . Zaplní mezery na trhu práce. Negativní – může nastat nebezpečí nadměrného upřednostňování přístupů náročných na „levnou“ pracovní sílu.

Česká veřejnost a migranti ze Slovenska Česká veřejnost hodnotí migraci ze Slovenska vcelku pozitivně a neprokazuje negativní reakce vůči Slovákům. To je dáno kulturní, jazykovou a geografickou blízkostí, jakož to i společnou česko-slovenskou historií. Kladné postoje vůči Slovákům potvrzují také výzkumy veřejného mínění, podle kterých Slováci obsazují již tradičně první místa v žebříčku sympatie.

Závěr Seminární práce je zaměřena na hodnocení vlivu migrantů v České republice. od devadesátých let počet Slováků v ČR neustále roste Slováci jsou druhou nejpočetnější menšinou v ČR z dostupných zdrojů vyplývá, že imigranti neohrožují domácí obyvatelstvo na trhu práce přínosem je i to, že by v budoucnu mohli částečně přispět k řešení negativních demografických trendů v ČR

Děkuji za pozornost