Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Marketing. nástroje marketingu mix 5P product – produkt product – produkt price – cena (prodej) price – cena (prodej) place – distribuce (pozice) place.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Farmakovigilance © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii – proč se zabývat nežádoucími účinky.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
 chorobný stav, při kterém dochází k postižení hostitelského makroorganismu prostřednictvím parazit  inaparantní infekce- skrytá infekce bez typických.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Riziková místa (nejen) ve společném stravování
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Správa sociálního zabezpečení
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Regenerační přípravky I.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Společenská odpovědnost ve školství
31 Základní typy zdravotnických systémů
ODHADOVÉ METODY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
3. Metody pedagogické diagnostiky
Plánování a rozhodování v organizaci
Plánování a rozhodování v podniku
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
RIZIKO.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Lékové interakce, statistiky
Digitální učební materiál
Přehled nejdůležitějších novinek
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
RIZIKO.
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU
Název projektu: Moderní škola
Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Inkontinence Michaela Matoušková.
Seminář o stavebním spoření
Organická chemie v průmyslu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ Dentální hygienistka může provádět kolektivní zdravotně-výchovnou činnost zaměřenou na prevenci zubního kazu, parodontopatií, ortodontických anomálií a na racionální výživu. (§ 16 vyhl. č. 55/2011 Sb. – náplně práce zdravotnických pracovníků. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Kamenice 5 Pav. A 21, míst. 316, aperina@med.muni.cz

Podobnost problematiky kosmetiky a potravin z hlediska ochrany veřejného zdraví. Analogie systémů RASFF a RAPEX, v systému RAPEX záchyty potravin s obsahem toxických látek (fenol, těžké kovy, patogenní či podmíněně patogenní mikroorganismy).

Pojem bezpečnosti (nejen) potravin Nepříznivý účinek pro zdraví z pohledu účinků Krátkodobých Dlouhodobých na zdraví dalších generací kumulativně toxických; vždy s ohledem na individuální vnímavost osob Bezpečnost vs. hygienická nezávadnost Látky mutagenní, karcinogenní a toxické pro reprodukci (CMR látky) v předmětech běžného užívání Doplňky stravy se sildenafilem, androgeními steroidy, sibutramin v přípravích na snižování hmotnosti; alkaloidy (atropin) v dětské výživě

Biologické Fyzikální Chemické Typy nebezpečí Kontaminace primární nebo sekundární. Sekundární kontaminace se obtížněji řídí (lidský faktor). Bakterie, viry, paraziti, kvasinky a plísně Salmonella sp., Campylobacter sp., Listeria sp., Staphylococcus aureus, enteroviry (virus hepatitidy A), Listeria monocytogenes Netypické cesty přenosu: Streptococcus pyogenes, virus klíšťové encefalitidy Indikátorové mikroorganismy Fyzikální Cizí příměsi, které mohou vyvolat poranění Nanotechnologie vyžaduje princip předběžné opatrnosti Chemické Látky kontaminující: ze životního prostředí Látky aditivní: z výrobky Komunikace rizik! Nabídnout možnost volby.

Problém extrapolace do oblasti nízkých dávek http://www.ift.org/knowledge-center/read-ift-publications/science-reports/scientific-status-summaries/assessing-managing-and-communicating-chemical-food-risks.aspx

Cukr, aspartam nebo stevia? Dipeptid dvou běžných AK (kys. asparagová + fenylalanin) Na trhu obvykle v kombinaci s Acesulfamem K (synt.) FDA zdokumentoval nežádoucí účinky (poruchy chování a krevního oběhu), údajná souvislost s poškozeními mozku a vznikem rakoviny E 951: ADI = 40 mg/kg t. hm. a den (Ramazzini 20 mg/kg t. hm. a den; prům. spotřeba 5 mg/kg t. hm. a den Rostlina z čeledi hvězdnicovitých, Paraguay (Jižní Amerika). V Evropě jako potravina nového typu Hraniční datum 15. 5. 1997 Toxikologická analýza steviolglykosidů neprokázala toxicitu, mutagenitu ani teratogenitu. E 960: ADI = 4 mg/kg t. hm. a den Acesulfam je syntetické sladidlo z podobné skupiny jako sacharin, jelikož se nerozkládá ani působením tepla, je vhodnější pro tepelnou úpravu. Do určité míry eliminuje netypickou chuť aspartamu a má také nižší ADI než aspartam. Steviolglykosidy: glykosid je derivát cukru (sloučeniny cukru s necukerným radikálem), pro nedostatek vědeckých údajů je zaveden princip předběžné opatrnosti. Ramazzini: autor italské studie o karcinogenitě aspartamu. Dále se u aspartamu zmiňuje např. souvislost k hyperaktivitě dětí, autismu aj.

Nebezpečí a riziko Nebezpečí Riziko kvalitativní vlastnost látce „vrozená“ (toxické vlastnosti látky, patogenita mikroorganismu) pravděpodobnost uplatnění nebezpečí P = 0 … 1 Semikvantitativní hodnocení Nízké, střední, vysoké Kvantitativní hodnocení Číselné vyjádření předpokládaného počtu postižených osob, incidence atp.

Pět klíčů k bezpečnému stravování je jedním z komunikačních nástrojů směrem k veřejnosti.

Problematické oblasti ochrany spotřebitele Tvrzení o výrobku: nesmí být používány texty, názvy, vyobrazení nebo jiné znaky, které by přisuzovaly přípravkům jiné vlastnosti, než které skutečně mají. Výživové tvrzení: informace o změněném složení Zdravotní tvrzení: informace o vztahu ke zdraví Doplňky stravy jsou hraniční a krajně nejednotná oblast. Zdravotní následky falšování: skrytě změněné složení výrobků může znamenat neočekávanou expozici.