Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Paměť v počítači.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
1 Paměťový subsystém „640 kB ought to be enough for anybody.“ Bill Gates, 1981.
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.
  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.
Mobilní aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnitřní paměti.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Architektura operačních systémů
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Počítačová bezpečnost Cvičení 2: Procesy a oprávnění
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Informace, PC, hardware, software
Název školy: Základní škola Městec Králové
Software počítače – opakování
Elektronické součástky a obvody
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslicová technika.
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regulace teplovodních otopných soustav vypracovala: Ing
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Programovací jazyky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mikroprocesor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Souběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Stránkování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Plánování procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Vnitřní paměti počítače
Paměti počítače, rozdělení
Paměti typu ROM.
Technické vybavení počítačů v kostce
Instalace OS Linux Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fyzika – procvičování převodů jednotek délky, hmotnosti, času a objemu
Představujeme a sestavujeme krychli
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Procesy – základní pojmy
JEDNODUCHÉ STROJE – OPAKOVÁNÍ
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

Správa paměti v jádře OS je modul správy paměti Memory Managment (MM). Jeho hlavním úkolem je: přidělovat operační paměť jednotlivým procesům udržovat informace o tom, která část OP je volná, která přidělená a komu zařazovat paměť uvolněnou procesy zpět do volné části odebírat paměť procesům, je-li to zapotřebí zajistit ochranu paměti – žádný proces by neměl mít přístup k paměti jiného procesu nebo OS jestliže mu to vlastník nepovolí správa pamětiy - úvod

Požadavky na správu paměti možnost relokace – programátor nemůže vědět, ve které části paměti bude jeho program vykonáván. Adresy se přidělují až při provádění programu hardwarem swapping – procesu může být při výměnách (odebírání a přidělování) dynamicky přidělována jiná oblast paměti Překlad adres logického paměťového prostoru (LAP) na adresy fyzické OP (FAP) ochranu paměti – žádný proces nesmí odkazovat na paměti jiného procesu sdílení paměti – více procesů může sdílet společnou část paměti aniž by se porušila ochrana paměti správa pamětiy - úvod

Hierarchie paměti požadavky, které jsou v počítači kladeny na paměť, se zatím nedají splnit jedním typem paměti. Proto se používá několik typů paměti s různými parametry registry procesoru Cache Operační paměť vnější paměť (disk, flash disk) zálohovací paměť (CD,DVD, magnetické pásky) kapacita cena za Byte rychlost vnitřní paměti vnější paměti správa pamětiy - úvod

Rozdělení pamětí (1) podle materiálu a fyzikálních vlastností magnetické, optické, polovodičové metoda uchování informace statické - používají klopný obvod, jsou dražší, rychlejší → cache dynamické - periodické obnovování obsahu (refresh) → RAM závislost na napájení energeticky závislé→ udržení informace závislé na napájení energeticky nezávislé → udržení informace nezávislé na napájení správa pamětiy - úvod

Rozdělení pamětí (2) podle přístupu k uloženým informacím sekvenční – např. magnetická páska asociativní – adresace obsahem (klíč) sériový – posuvný registr FIFO RAM (Random Access Memory) s libovolným přístupem (náhodný je nesmysl) přímý přístup k datům podle zvolené adresy přibližně mu odpovídá i pevný disk správa pamětiy - úvod

Rozdělení pamětí (3) podle schopnosti čtení a zápisu RWM – Read Write Memory pro čtení i zápis, používáme pro ně označení RAM ROM – Read Only Memory PROM – uživatelsky programovatelná EPROM – smazatelná PROM (UV záření) EEPROM – elektricky smazatelná EPROM Flash EPROM – rychlé mazání po větších blocích správa pamětiy - úvod

Rozdělení pamětí (4) podle určení vnitřní paměť vnější paměť primární registry CPU, cache, paměť RAM v přímém dosahu z CPU vnější paměť sekundární paměť pevný disk využívána jako virtuální paměť mimo přímý dosah CPU – odděleno řadičem záložní paměť CD, DVD, magnetické pásky, využívána pro zálohování (vyměnitelné médium) správa pamětiy - úvod