Ekonomika životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Krajina, krajinné složky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Drnovice okres Vyškov Číslo a název operačního.
Složky krajiny a životní prostředí
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Úvod do ekologie.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Ekonomika životního prostředí
1 Ekonomika ŽP a TI Úvod do ekonomiky odvětví technické infrastruktury a životního prostředí Ing. Jakub Dostál
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_12.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Ekonomika – základní pojmy.
Ekonomika životního prostředí
Ekonomika životního prostředí
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ekonomika životního prostředí
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Název školy: Základní škola Městec Králové
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Geografie Krajinná sféra
Ekonomie a životní prostředí
Ekologie.
Ekonomika životního prostředí
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Ekonomika životního prostředí
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Ekonomika životního prostředí Jana Soukopová

Prostředí a životní prostředí Pojem prostředí Životní prostředí – ekonomické souvislosti diskuse

Životní prostředí – ekonomické souvislosti pojem „životní prostředí“ „vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje; složkami jsou zejména: ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie“ /§ 2 z. č. 17/1992 Sb./

Životní prostředí - složky přírodní složky životního prostředí: neživá příroda; ovzduší (atmosféra); půda (pedosféra, litosféra) a krajina; voda (hydrosféra); flora; fauna; člověk; umělé složky životního prostředí předměty uměle vytvořené člověkem; sociální složky životního prostředí sociální prostředí člověka - životní a pracovní podmínky, úroveň příjmů, vzdělání a také společenské podmínky. Tedy sociálními složkami životního prostředí mohou být např. obytné, pracovní nebo rekreační prostředí aj.

Ochrana životního prostředí Důvody ochrany životního prostředí idealistické pojetí: „dílo Boží“ materialistické pojetí: funkce životního prostředí zdroj všech vstupů odkladiště a „absorbátor“ všech výstupů jen v určitém rozsahu, čase, prostoru (ekologická stabilita) „příznivé“ životní prostředí jako sociální standard (trvale udržitelný rozvoj)

Trvale udržitelný rozvoj Takový ekonomicky, sociálně i technologicky možný rozvoj, při němž každá generace uspokojuje své potřeby tak, že při tom neohrožuje možnosti budoucích generací uspokojovat své potřeby. 3 pilíře Ekologický Sociální Ekonomický

Zásady trvale udržitelného rozvoje Oživit ekonomický růst Změnit kvalitu růstu Uchovávat a obohacovat bázi přírodních zdrojů Zajistit udržitelnou úroveň populace Nově orientovat techniku a odstraňovat rizika Při rozhodování integrovat ekologické a ekonomické aspekty Reformovat mezinárodní hospodářské vztahy Posílit mezinárodní spolupráci

Ekologie a ekonomie Stejný základ – eko (z řečtiny - oikos = dům, obydlí) Ekonomie (oikos = dům – nomos =správa) zkoumá jak rozdělit omezené zdroje, aby byly uspokojeny neomezené potřeby existujících ekonomických subjektů) Ekologie (oikos = dům – logos = věda) zkoumá strukturu a vzájemné vztahy mezi objekty v daném domě (provádí studium vztahů existujících mezi živým organismem a jeho domovským prostředím, studium systému, jenž se skládá z neživých faktorů a živých organismů)

Environmentální a ekologická ekonomie Environmentální ekonomie navazuje na neoklasickou ekonomii - centru jejího zájmu je efektivní alokace vzácných zdrojů mezi vzájemně si konkurujícím užitím. Ekologická ekonomie vychází z klasické ekonomie - klade důraz na vzájemnou provázanost ekonomických aktivit na přírodě. Vychází z toho, že přírodní ekosystémy podporují ekonomické systémy a zabývá se také dopady ekonomiky na přírodu. Jako hlavní priority má udržitelné řízení ekonomického a ekologického systému v časovém horizontu delším než uvažuje konvenční ekonomická analýza

Globální problémy a jejich příčiny a ekonomické důsledky hlavní problémy: globální změny klimatu nedostatek zdrojů, zejména pitné vody snižování biodiverzity – vymírání živočišných a rostlinných druhů desertifikace, úbytek a degradace půd poškozování ozónové vrstvy Země hlavní příčiny: znečišťování nehospodárné nakládání se zdroji Přelidnění EKONOMICKÉ DŮSLEDKY!!! ???? diskuse

Stav životního prostředí v ČR Zpráva o životním prostředí Nejnovější zjištění o stavu životního prostředí v naší zemi každoročně shrnuje a hodnotí Zpráva o životním prostředí České republiky. Jedná se o oficiální vládní dokument, který je každoročně připravován v působnosti Ministerstva životního prostředí dle Zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí. Od roku 2005 zajišťuje přípravu Zprávy CENIA, česká informační agentura životního prostředí, která zodpovídá za shromažďování, vyhodnocování a šíření informací o životním prostředí v ČR.

Děkuji za pozornost 