Zákon setrvačnosti FYZIKA Gymnázium Na Zatlance v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika I Marie Urbanová Fyzika I-2016, přednáška 1 1.
Advertisements

Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
©Ing. Václav Opatrný. V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
UČENÍ.
Úvod do tvorby srozumitelného textu
8.1 Aritmetické vektory.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Obecná teorie relativity
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzikální síly.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Porovnání vlastností vodíku a kyslíku
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_12_F7_Hanak TÉMA: Otáčivé účinky síly
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obecné výklady o důkazech
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
VLASTNOSTI KAPALIN
Francouzské revoluce a passé composé
UA104 – Didaktika informatiky I
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztah k životnímu prostředí
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Život bez střeva , Praha.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Zákon setrvačnosti VY_32_INOVACE_FYZ_1_28
Transkript prezentace:

Zákon setrvačnosti FYZIKA Gymnázium Na Zatlance v Praze On-line diskuse k virtuální hospitaci – 13.1. 2011 Gymnázium Na Zatlance v Praze Vyučující: Mgr. Šárka Kvasničková Expert: Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. Titulní strana prezentace.

Úvodem První Newtonův zákon jako úvodní učivo do Dynamiky hmotného bodu (resp. soustavy hmotných bodů) Předpoklady: - návaznost na učivo ZŠ a zkušenosti žáků; - vzájemné silové působení těles (resp. působení pole na těleso) a síla jako jedna z veličin vyjadřující toto působení; příklady těchto sil; - účinky sil (pohybové, deformační); výslednice sil; - zkušenost ze života – žádné těleso se nedá samo od sebe do pohybu; - model izolovaného tělesa (hmotného bodu, volné částice) – výslednice sil nulová; - vhodně zvolená soustava souřadnic. Základní textová strana.

Motivace I v současné době mimořádně důležité učivo fyziky o mechanických pohybech těles z hlediska jejich příčin – zvládnutí základních poznatků pro řešení přiměřených úloh a problémů, zdůraznění souvislostí Překonání názorů před Newtonem, že jakési působení, tj. „síla“, je nezbytné pro udržení tělesa v pohybu se stálou rychlostí. Ale i denní zkušenost je zdánlivě v rozporu s tvrzením zákona setrvačnosti Motivační pokus Příklady ze života kolem nás (jízda v dopravních prostředcích, připoutání v autě, přecházení vozovky a auta, nasazování topůrka, přenášení tekutiny v otevř. nádobě, vyklepávání prachu z rohožky, setřásání sněhu z oděvu, klopýtnutí – zakopnutí, problém „kečup“, posouvání žel. vagonů, těžké lodě v přístavu, …..) Základní textová strana.

CÍL VYUČOVACÍ HODINY (VH) „Cíle si všímej bedlivěji než prostředků“ Vyslovit 1.Newtonův zákon svými slovy, objasnit pojem setrvačnost, uvést příklady a vysvětlit chování těles; hodnotový cíl (osoby a věci v autě) Uvedení cíle na začátku VH; ve vlastní hodině neuveden – před žáky formulace „posuneme se dál …“, „návaznost na síly..“ jsou neurčité Použití aktivních sloves a aktivních slovesných vazeb Práce s cílem také během VH a na jejím konci (vyhodnocení) Základní textová strana.

Opakování učiva Samostatná práce žáků, spolupráce ve dvojicích, orientační rozhovor a společný zápis na tabuli („snos myšlenek“) Chybělo: síle jako jedna z charakteristik vzájemného působení těles Přirozený, nenásilný přechod k prezentaci nového učiva prostřednictvím nákresu sil působící na autíčko na vodorovné podložce Působiště zakreslovaných sil, šipky nad značkami sil Velikost síly od šikmé podložky ve srovnání s velikostí tíhové síly mg; rozklad tíhové síly; něco k výslednici Základní textová strana.

Expoziční část VH Nadpis vyučovací hodiny Nosný byl pokus s autíčkem, nákres na tabuli Dobrý spád heuristického postupu, aktivita žáků „Objevení zákona setrvačnosti“ a setrvačnosti těles, zápisy do sešitů, kontrola formulací Společné pro klid a rovnoměrný přímočarý pohyb je nulové zrychlení (návaznost na kinematiku a „předvoj“ interpretace 2. NZ) Základní textová strana.

Pokusy Další přesvědčivé, většinou opakovaně prováděné pokusy na setrvačnost; vysvětlení podávali žáci, upřesňování neúplných odpovědí učitelem Možnost změřit úseky na vodorovné podložce s malým třením (aspoň trochu verifikace „objevu“) Dobrá pozornost žáků, aktivita Záznam pokusů do sešitů? Závěrečný pokus na konci hodiny Základní textová strana.

Shrnutí, opakování Nezbyl čas – věnován záznamu na lístečky Příklady ze zkušenosti, z jevů kolem nás Nutné pro žáka: co se bude chtít, jak se bude ptát učitel, jaké se očekávají odpovědi, čemu máme rozumět, co bude následovat další hodinu (zdůraznění souvislostí, smysl probíraného učiva) Prostor pro dotazy žáků Nedá se vše říci k zákonu setrvačnosti v jedné VH, další zřejmě probíráno v následující hodině, především existence inerciálních vztažných soustav (a vlastnost těles v této soustavě), obrácená formulace zákona; neustálé vyhodnocování fyzikální situace silami, jejich nákresy, upřesňování formulací, rychlé pohyby, pohyb velmi hmotných těles atd. Základní textová strana.

Co lze zlepšovat Jak rozumět formulaci „nepůsobí žádná síla“ Více žáky chválit Návaznost na základní školu a zkušenosti z praxe Jak s domácím cvičením – připravit si příklady z praxe, umět vysvětlit jevy kolem nás? Volba motivačních prvků a jejich použití Formulace dílčích cílů, práce s cílem ve vyučovací hodině Jak vylepšit základní pokus (šikmá a vod. rovina), odkaz (ukázky) na přesnější pokusy Základní textová strana.

Celkové zhodnocení Promyšlená, v celku dobře vedená, zdařilá vyučovací hodina; tempo přijatelné, vhodné pokusy Důraz na aktivitu žáků, proběhnuté aktivity vhodné Příznivá atmosféra ve třídě po celou vyučovací hodinu, vztah učitel – žák kladně podporován Projev vyučující profesorky velmi dobrý Základní textová strana.