Společensky odpovědné podnikání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Advertisements

Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Společenská odpovědnost firem – nový faktor konkurenceschopnosti podniků Jméno a příjmení: PRSKAVCOVÁ, M., MARŠÍKOVÁ, K., ŘEHOŘOVÁ, P., ZBRÁNKOVÁ, M. Datum:
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Principy sociálního podnikání
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
1 Podmínky pro přijetí koncepce SOCIÁLNÍ EKONOMIKY v České republice Doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. vedoucí Katedry studií občanského sektoru Fakulta.
Zkvalitnění výuky v předmětu „Sociální odpovědnost a etika podnikání“ 1.díl – Jak učitelka přichází s inovací Anna Putnová.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obnovená strategie EU pro sociální odpovědnost podniků na období Komentáře a otázky Ivo Jupa.
Dobrovolnictví v české společnosti
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Workshop ke konceptu společenské odpovědnosti firem - CSR - Klára Tichá partner rozvojového partnerství Equal Aspra, a.s. Moderní formy péče o zaměstnance.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Jak se pozná sociální podnik
Společenská odpovědnost firem - nový faktor firemní konkurenceschopnosti CZ / /0393 Business Leaders Forum Andrea Václavíková
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Společenská odpovědnost organizací
Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
CSR Společenská zodpovědnost firem. Vývoj společenské zodpovědnosti Stát a církev=tradiční garanti, jejich role slábne Začátky CSR: 2.pol. 20.stol. V.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
OBCHŮDKY NA TENKÉM LEDĚ? VÝZVY A BARIÉRY DOBROČINNÝCH OBCHODŮ V ČESKÉ REPUBLICE Bakalářská práce Barbora Božková KES FSS MU Brno Termín odevzdání: Leden.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Sociální podnikání v JMK a KV Katedra Enviromentálních studií
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza marketingového mixu firmy Agrotec a. s. Bakalářská práce Zuzana Schwarzová.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Č ESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V P RAZE  Založena v roce 1906  6 fakult  studentů  Univerzita třetího věku Strategie CSR na ČZU  Výzkumná univerzita.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Hodnoty a Společenská odpovědnost firem
ŘÍZENÍ OBCHODU Katedra managementu Ing. Patricia Jakešová
Společenská odpovědnost a školy
Společenská odpovědnost firem
Subjekty a objekty veřejných politik
Individuální dárcovství
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Nástroj změny v místním prostředí
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Projekt „Asociace nestátních neziskových organizací ČR jako most mezi veřejnou správou a neziskovým sektorem“ Projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Nástroj změny v místním prostředí
Festival lokální ekonomiky 2016
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Nástroj změny v místním prostředí
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Společensky odpovědné podnikání Doc. Ing. Marie Dohnalová Katedra studií občanské společnosti Fakulta humanitních studií Univerzita Karlova v Praze 5. 12. 2014

společenskou odpovědností firem společensky odpovědným podnikáním Hledání vztahu mezi společenskou odpovědností firem a společensky odpovědným podnikáním

Společenská odpovědnost firem Dobrovolný závazek firem chovat se v rámci svého fungování odpovědně k prostředí i ke společnosti, ve které podnikají. Podstatou CSR je přesvědčení, že k dlouhodobě udržitelné prosperitě firmy vede odpovědný a transparentní způsob podnikání.

Společensky odpovědné podnikání Dobrovolný závazek subjektů chovat se v rámci svého fungování odpovědně je spojen se sledováním ekonomických i sociálních cílů. Podstatou SOP je přesvědčení, že k plnění sociálních cílů jsou nutné efektivní ekonomické aktivity.

Společensky odpovědné podnikání částečně v ziskovém sektoru, více ve třetím sektoru SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ

Sektorový pohled TRH TŘETÍ SEKTOR STÁT

Celosvětové téma – SOP, SP Společensky odpovědné podnikání, sociální podnikání je předmětem výzkumů, tématem vydávaných publikací a časopisů. Alternativní řešení problémů: sociálních (sociální vyloučení) ekonomických (nezaměstnanost) environmentálních problémů v MÍSTNÍCH PODMÍNKÁCH

"planet, profit, people" CSR i SOP je kontinuální závazek podniků: zasazovat se o zlepšování kvality života lokální komunity a společnosti jako celku chovat se eticky přispívat k ekonomickému růstu zasazovat se o zlepšování kvality života zaměstnanců a jejich rodin

Tři pilíře společensky odpovědného podnikání Tripple Bottom line

Společensky odpovědné podnikání Sociální podnikání Sociální ekonomika

Je společensky odpovědné, sociální podnikání v České republice?

Tradice solidarity ekonomické myšlení spolková činnost, dobrovolnictví družstevnictví a svépomoc

Dva zdroje 1) “Zdola“ – některé NNO, firmy 2) Iniciativy z Evropské unie

Katedra studií občanské společnosti FHS UK SOP jako sociální inovace – SEiSMiC projekt 10 zemí EU Světový projekt EMES – vytvoření modelů sociálního podniku Výzkumné studie českých sociálních podniků Diplomové práce Otázky: společenská odpovědnost NNO, spolupráce firem a NNO, firemní filantropie, vnímání veřejnosti

Kdo má být společensky odpovědný? Firmy nebo neziskové organizace? S. r. o. = sociálním podnikem?

OTÁZKY Nové programové období 2014 – 2020 pro fondy EU, nové výzvy? Zákon o sociálním podnikání? Veřejné zakázky? Veřejná prospěšnost? Dotace státu? Mikrofinancování? Vzdělávání? Postoj veřejnosti?

Děkuji za pozornost Marie Dohnalová a kol.