Technologie – souřadné systémy CNC strojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
obráběcí stroje pro sériovou a hromadnou výrobu. cnc obráběcí procesy
Advertisements

 př. 3 Je dán vektor u=(2;-4) a bod M[3;9]. Na ose x najdi bod N tak, aby vektor MN byl s vektorem u rovnoběžný. výsledek postup řešení.
Sbírka úloh CNC programování – SURFCAM Vypracoval: Bc. Milan Samec Dis. CZ.1.07/1.1.1O/
Počítačová podpora konstruování I 5. přednáška František Borůvka.
Strojírenství Strojírenská technologie NC stroje (ST53)
7. Mechanika tuhého tělesa
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Kovoprog – geometrické prvky, modifikace a kontury frézování
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
ISO PROGRAMOVÁNÍ Soustružení
ISO PROGRAMOVÁNÍ Frézování
Střední škola stavební Jihlava
Souřadnice bodu Gymnázium JGJ ________ _____
Pravoúhlá soustava souřadnic
Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Statická ekvivalence silového působení
Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie
ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ ŘÍDICÍ SYSTÉMY CNC OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ CNC ČÍSLICOVĚ ŘÍZENÉ OBRÁBĚCÍ STROJE Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Technologie – Dělení materiálu (řezání)
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Frézování I Řezné podmínky Nástroje. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Technologie – CNC programování
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
Hoblování, obrážení, protahování
Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení
STATIKA TĚLES Název školy
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
Řídící systém Mikroprog - SUSTRUH
Technické prostředky v požární ochraně
Hlavní části CNC strojů 2
Řezné podmínky Nástroje
Technologie – Lícování II
Technologie – Lícování I
Druhy číslicově řízených systémů
Matematika Parabola.
Technologie – podstata NC řízení
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Druhy číslicově řízených systémů - test
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
Matematika Funkce - opakování
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
CNC - programování v ŘS Heidenhain iTNC 530
Střední škola obchodně technická s. r. o.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Technologie – souřadné systémy CNC strojů

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 03_02_32_INOVACE_04

Souřadné systémy NC strojů Předmět: Technologie Ročník: 2. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Anotace :přehled osové orientace využívané v řízení CNC strojů Klíčová slova: řízení, polární souřadnice, kartézský systém Osová orientace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek…….. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Souřadné systémy CNC strojů Souřadné systémy NC strojů   Charakteristická hlediska jsou: poloha os definice pohybu vztažné body

Souřadné systémy CNC strojů Základní souřadná soustava je pravoúhlá pravotočivá (systém „pravé ruky“). Podle pravidla pravé ruky směřuje kladná osa X ve směru palce, ukazovák ukazuje kladný směr osy Y a ohnutý prostředník kladný směr osy Z. Natočení kolem souřadných os X, Y, Z označujeme adresami A, B, C, přičemž kladný smysl natočení se řídí podle pravidla „pravotočivého šroubu“.

Souřadné systémy CNC strojů Pravoúhlý souřadný systém na stroji se umisťuje podle určitých pravidel: vždy musí být definována osa X osa X leží v upínací rovině obrobku nebo je s ní rovnoběžná osa Z je totožná nebo rovnoběžná s osou pracovního vřetena kladný smysl lineárních os je od obrobku k nástroji, tedy ve směru zvětšujícího se obrobku Pokud jsou na stroji další osy rovnoběžné s osami X, Y, Z, označujeme je U, V, W opět podle pravotočivé soustavy. Uvedené souřadné osy označují pohyb nástroje vůči nehybnému obrobku. Pokud se pohybuje obrobek vůči nástroji, označují se takové osy X´, Y´, Z´,přičemž platí že +X´=-X atd.

Souřadné systémy CNC strojů Souřadný systém soustruhu

Souřadné systémy CNC strojů Souřadný systém frézky

Souřadné systémy CNC stroje Základní body CNC stroje Nulový bod (M) je stanoven výrobcem stroje a je to pocátek soustavy souradnic.Tento bod nemůže být měněn, protože se k němu vztahují míry všech odměřovacích systému. U soustruhu leží na ose vřetena na celní ploše upínacího vřetena. U frézek je zpravidla nulový bod na rohu levé přední straně stolu (pracovního prostoru). Referenční bod stroje (R) se používá v případě, že stroj nemůže po zapnutí suportem najet do nulového bodu (častý případ). V tomto prípade najíždí do jiného referenčního bodu. Vzdálenost od nulového bodu ve všech osách je známá a zobrazí se na obrazovce po zadání príkazu pro najetí do referencního bodu a vykonání příkazu. Referenční bod držáku nástroje (T) je pevně stanoven a uložen v paměti CNC systému. Nachází se zpravidla na celní ploše upínace a ose držáku.

Souřadné systémy CNC strojů Nulový bod obrobku W je při programování a obrábění základním bodem (počátkem) souřadnicového osového systému, můžeme jej volit naprosto volně a v průběhu programu můžeme tento bod měnit podle potřeby. Od tohoto bodu jsou počítány rozměry obrobku a přepočítány zadané souřadnice pro jednotlivé pohyby   Výchozí bod programu je definován jako místo pro počátek NC programů, je předepisován programovým listem a jeho umístění je zakresleno na seřizovacím listě. U většiny jednoduchých programů je totožný s nulovým bodem obrobku.

Podstata NC řízení Základní dva typy NC strojů: s polohovacím systémem řízení - mají nesynchronizované motory, konečná poloha je docílena vždy samostatným pohybem jednotlivého motoru souvislým systémem řízení - umožňují souvislý pohyb v libovolných směrech, konečná poloha zadaného bodu je docílena vektorovým součtem rychlostí v jednotlivých směrech

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje http://iss-cheb.cz/projekt/cncprirucka.pdf http://www2.sps-jia.cz/~hill/zakl_progr.pdf Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.