Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologie – Lícování II

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologie – Lícování II"— Transkript prezentace:

1 Technologie – Lícování II

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 03_32_INOVACE_1_7

3 Lícování I Předmět: Technologie Ročník: 1. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Anotace: lícování, objasnění pojmů uložení součástí, výpočet a určení uložení součástí Klíčová slova: lícování, tolerance, lícovací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je …….. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Základní terminologie
Lícování Základní terminologie Lícování je všeobecné označení pro přesnost obrobení navzájem spojovaných součástí a pro jejich vzájemný vztah daný vůlí nebo přesahem Význam lícování : Nelze vyrobit součást s absolutní přesností daných rozměrů.nepřesnosti jsou způsobovány jednak nástroji,nářadím a stroji,které v průběhu používání ztrácejí na přesnosti,jednak chybami pracovníka a dalšími vlivy.

5 Lícování

6 Lícování

7 Lícování V závislosti na vzájemné poloze tolerančních polí spojovaných součástí, rozlišujeme 3 typy uložení: Uložení s vůlí Uložení zajišťující ve spojení vždy vůli mezi dírou a hřídelí. Dolní mezní rozměr díry je větší, nebo v krajním případě roven hornímu meznímu rozměru hřídele. Uložení přechodné Uložení, u kterého se (v závislosti na skutečných rozměrech díry a hřídele) může ve spojení vyskytnout jak vůle, tak i přesah. Toleranční pole díry a hřídele se částečně, nebo úplně překrývají.

8 Lícování Uložení s přesahem Uložení zajišťující ve spojení vždy přesah mezi dírou a hřídelí. Horní mezní rozměr díry je menší, nebo v krajním případě roven dolnímu meznímu rozměru hřídele.

9 Lícování I uložení : výpočet tolerance díry:
výpočet tolerance díry: výpočet tolerance hřídele: JR 28 EI - horní úchylka díry 0,005 ei - horní úchylka díry 0,032 ES - dolní úchylka díry -0,056 es - dolní úchylka díry 0,012 HMR horní mezní rozměr 28,005 hmr - horní mezní rozměr 28,032 DMR dolní mezní rozměr 27,944 dmr - dolní mezní rozměr 28,012 T tolerance 0,061 0,02

10 Lícování http://www.mitcalc.cz/doc/tolerances/help/cz/tolerances.htm


Stáhnout ppt "Technologie – Lícování II"

Podobné prezentace


Reklamy Google