Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řídící systém Mikroprog - SUSTRUH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řídící systém Mikroprog - SUSTRUH"— Transkript prezentace:

1 Řídící systém Mikroprog - SUSTRUH
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Řídící systém Mikroprog - SUSTRUH VY_32_INOVACE_39_786 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 39 Anotace Výuka CNC strojů Klíčová slova CNC, Stroje, Počítač, ovládací panel Předmět Programování CNC Autor, spoluautor Josef Šindelář Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, stroje CNC Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina 3. ročník, žáci 17– 19 let, Mechanik seřizovač , 2.ročník Obráběč kovů Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Seznam viz poslední strana

2 2. SOUSTRUH MIKROPROG - S

3 MIKROPROG – S /soustružení/
SMT 160 CNC

4 SOUŘADNÝ SYSTÉM SOUSTRUHU
osa Z je totožná s osou vřetene stroje osa X je kolmá na osu Z ve směru posuvu suportu referenční bod stroje R nulový bod stroje M Referenční bod nástrojového držáku T - + - +

5 Tabulka nástrojů

6 Tabulka nástrojů V okně vlevo je možno vybrat z několika uložených sad nástrojů. Například každý uživatel může mít svoji sadu. Řídící systém ale vždy pracuje s Pracovní sadou nástrojů. Tuto aktivní Pracovní sadu je možno uložit tlačítkem F4, naopak jinou sadu vybranou kursorem je možno zkopírovat do Pracovní sady tlačítkem F3. Vymazání celého sloupce údajů je možné pouze při použití ovládací myši klepnutím na záhlaví sloupce. Zápis do Tabulky nástrojů je možný vždy pouze pro jeden nástroj označený kursorem. Zápis se provádí prostřednictvím editačního okna, které se zobrazí tlačítkem Enter.

7 Editační okno pro zápis do Tabulky nástrojů

8 Editační okno pro zápis do Tabulky nástrojů
V řídícím systému MIKROPROG S, který je určen pro soustružnické stroje, je možno zapsat údaje o celkem 99 nástrojích. Každý nástroj je označen adresou T a dvěma číslicemi oddělenými tečkou např. T5.2. První číslice udává polohu revolverové hlavy, ve které je nástroj upnutý, druhá číslice upřesňuje použité korekce, viz dále. Podle počtu poloh revolverové hlavy je v řídícím systému nastavena mez pro zápis první číslice adresy T, nejčastěji je to T6. Při ruční výměně nástroje, kdy je možno používat větší počet nástrojů, je nastavena mez T99.)

9 Určení bodu P – poloha špičky nástroje
Poloha pro spodní suport

10 Určení bodu P – poloha špičky nástroje
Položka P v tabulce určuje charakteristický tvar nástroje podle následujícího schématu. Například nejběžnější levý rohový nůž je typ 3, pravý rohový nůž typ 4. Údaj o charakteristickém tvaru nástroje je důležitý při automatickém odměřování korekcí a ve funkcích G41 G42. Pokud uživatel automatické měření nepoužívá, nemusí být tato položka vyplněna.

11 KOREKCE NÁSTROJE Režim korekce obsahuje tabulku, do které uživatel vkládá údaje o používaných nástrojích. Údaje z tabulky korekce jsou systémem používány při výměně nástroje některých dalších funkcích. Pro MIKROPROG – S platí, že můžeme zapsat celkem šedesát nástrojů.

12 KOREKCE - nástroje T 1 – označení nástroje T – adresa pro nástroj
1 – číslo nástroje P – určuje tvar nástroje XP – korekce v ose X ZP – korekce v ose Z X dod - dodatková korekce X Z dod - dodatková korekce Z

13 Odměření korekcí nástrojů
Každý obráběcí nástroj, který má být v programu použit musí mít své korekce zapsány v Tabulce nástrojů. Po každé výměně nebo posunutí nástroje v držáku je nutno změnit příslušné korekce zapsané v tabulce.

14 KOREKCE Typ nástroje (položka P) v tabulce určuje charakteristický tvar nástroje a bude používána v režimu automatického odměřování nástroje. XP a ZP jsou korekce nástroje používané ve funkci M6. Udávají vzdálenost polohy špičky nože od nulového bodu držáku nástroje. X dod a Z dod jsou dodatkové korekce používané pro drobné změny základních korekcí. Celková korekce je součtem základních a dodatkových korekcí.

15 PŘÍPRAVNÉ A POMOCNÉ FUNKCE
Přípravné funkce G Slouží k zadání funkcí programu a různých cyklů Pomocné funkce M Pomocné funkce pro spuštění, přerušení, nastavení v programu

16 POMOCNÉ FUNKCE M0 Programový stop
přeruší se běh programu na neomezenou dobu. Otáčení vřetena se zastaví. Dalšího pokračování programu se dosáhne opětovným stisknutím tlačítka používá se v těch případech, kdy má být proveden na stanoveném místě programu ruční zásah, např. vymetení třísek, kontrola, přepnutí obrobku apod.

17 POMOCNÉ FUNKCE M1 Podmíněný stop
Funkce M1 přeruší běh programu jako funkce M0, s tím rozdílem, že k přerušení dojde pouze je-li zároveň splněna programovaná podmínka O. Pomocí této funkce lze tedy přerušit běh programu na předem určeném místě na základě informace, jejíž hodnota není předem známa. Podmínky O je popsánu u funkce G23.

18 POMOCNÉ FUNKCE M3 Start vřetene doprava M4 Start vřetene doleva
Funkce M3 (M4) spouští otáčení vřetena otáčkami zapsanými v adrese S. V případě, že se již vřeteno otáčí, nastavuje funkce otáčky nově zadané. Funkce má trvalou platnost buď do zastavení vřetena funkcemi M0, M1, M5, M6, nebo do ukončení programu.

19 POMOCNÉ FUNKCE M5 Zastavení vřetene
Funkce M5 zastaví otáčení vřetene. Běh programu pokračuje po dosažení nulových otáček. Funkce se používá pokud má být v části programu vřeteno v klidu (např. pro měření sondou), nebo pokud je třeba provést reversaci otáček. Použití na konci programu je zbytečné, protože zastavení vřetene je zde automatické.

20 POMOCNÉ FUNKCE M6 Výměna nástroje
Funkce M6 se používá pro výměnu nástroje za další nástroj označený adresou T. Způsob označování nástrojů, měření a zápis jejich korekcí je podrobně popsán v kapitole SOUŘADNÝ SYSTÉM SOUSTRUHU. Chování funkce M6 je rozdílné podle způsobu výměny nástroje. Výměna nástrojů může být buď ruční s použitím rychloupínací hlavy nebo automatická pomocí otočné revolverové hlavy.

21 POMOCNÉ FUNKCE M30 Konec informace
Funkce M30 ukončuje hlavní program a vrací řídící systém na začátek programu. Otáčení vřetene se zastavuje. Funkce M30 musí být povinně použita na ukončení hlavního programu ve všech programech, kde jsou za hlavním programem zapsány podprogramy. Funkcí M30 se oddělí konec hlavního programu od začátku dále zapsaných podprogramů. V jiných případech není užití funkce M30 povinné.

22 PŘÍPRAVNÉ FUNKCE G00 Rychlé polohování
Funkce G0 se používá pro rychlé přestavení nástroje mimo záběr. Funkce G0 vykonává pohyb po přímce maximální rychlostí stroje Pohyb může být v jedné ose nebo současně ve dvou osách. Způsob zápisu záleží na použitém způsobu zadávání dat: při absolutním zadávání se zapisují souřadnice konečného bodu pohybu od počátku souřadnic (bodu M). Zadáváme tedy bod, do kterého má nástroj dojet. Do adresy X se zapisuje hodnota průměru v daném koncovém bodu. Při přírůstkovém zadávání se zapisuje vzdálenost, o kterou má nástroj v každé ose popojet. (Oba způsoby zadávání dat je možné použít u všech pohybových funkcí.)

23 G0 Rychlé polohování Příklad : N10 G00 X70 Z120 M6 T1 N20 G00 X50 Z100
N M30

24 PŘÍPRAVNÉ FUNKCE G01 Lineární interpolace
Funkce G1 je základní pohybová funkce určená pro obrábění. Pohyb nástroje se vykonává opět po přímce jako u funkce G0, ale rychlost pohybu je volitelná a zadává se adresou F - posuv. Pohyb se opět může uskutečnit současně v obou osách. Místo jedné z adres X a Z je možné v zápise použít adresu B, do které se zapisuje úhel směru pohybu měřený od osy Z. Kladná hodnota B je proti směru hodinových ručiček. Zápis všech tří možných adres (X,Z,B) v jednom řádku není možný, zápis by byl přeurčený).

25 G1 Lineární interpolace
Příklad 1: N G X Z120 M T1 M S500 F100 N G X Z100.5 N G X Z F100 N G X Z80 N G X Z80 N G X Z120 N M30

26 PŘÍPRAVNÉ FUNKCE G2 Kruhová interpolace ve směru hodinových ručiček CW
G3 Kruhová interpolace proti směru hodinových ručiček CCW Funkce G2 a G3 vykonávají současný pohyb v obou souřadných osách tak, že výsledná dráha pohybu leží na kružnici. Obdobně jako u předchozích funkcí je možno programovat buď absolutně (v adresách X a Z se zapisují souřadnice koncového bodu kruhového oblouku), nebo přírůstkově (zapisuje se délka dráhy v jednotlivých osách).

27 PŘÍPRAVNÉ FUNKCE G2/G3 Kruhová interpolace
Pro úplný popis kruhové dráhy jsou samotné adresy X a Z nedostatečné. K úplnému popisu je možno použít dvou způsobů, které se střídavě používají u řídících systémů: programovat ještě adresu R (poloměr kruhového oblouku), nebo adresy interpolačních parametrů I a K, které udávají polohu středu kruhového oblouku. Při absolutním programování jsou adresy I a K souřadnice středu vzhledem k počátku souřadnic, při přírůstkovém programování jsou vztaženy k počátečnímu bodu kruhového oblouku.

28 Souhrn učiva Otázky pro opakování Kam směřuje osa Z na soustruhu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Souhrn učiva Otázky pro opakování Kam směřuje osa Z na soustruhu Jakým písmenem označujeme nástroj K čemu slouží tabulka nástrojů Co jsou přípravné funkce G

29 Použité zdroje Manuál k obsluze řídícého systému Mikroprog
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Manuál k obsluze řídícého systému Mikroprog MIKROPROG verse 3 (Windows) Obrázky – program MIKROPROG S/F


Stáhnout ppt "Řídící systém Mikroprog - SUSTRUH"

Podobné prezentace


Reklamy Google