Plování nestejnorodých těles

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Tepelná výměna prouděním
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Výpočet hmotnosti tělesa
POTÁPĚNÍ, VZNÁŠENÍ SE A PLOVÁNÍ TĚLES V KAPALINĚ
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
8. Hydrostatika.
Fyzika Účinky síly.
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Digitalizace výuky Příjemce
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
PLOVÁNÍ NESTEJNORODÝCH TĚLES
Hustota Hustota látky (Učebnice strana 86 – 89)
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Některé předměty, jako jsou například kameny, se vždycky potápějí. Kameny jsou vzhledem ke své velikosti těžké. Tíha předmětu.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaPlavání.
Mechanika kapalin a plynů
Plavání těles.
Hydromechanika.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Archimedův zákon-příklad plování VY_52_INOVACE_35 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
RISK Fyzika 7 I. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Mechanické vlastnosti kapalin (7. ročník)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hustota
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Kapaliny.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Měření hmotnosti těles K určování hmotnosti používáme různé druhy vah. K určování hmotnosti našeho těla používáme osobní váhy. Obr.1 – foto autor.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_20_Nestejnorodá tělesa v.
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tepelná výměna prouděním
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Chování těles v kapalině
zpracovaný v rámci projektu
Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme.
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Archimédův zákon.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Potápění, plování a vznášení se těles v kapalině
Třída 3.B Laboratorní práce č. 2.
Třída 3.A Laboratorní práce č. 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Plování nestejnorodých těles stejný kousek plastelíny plove na hladině Obr.2 – foto autor kousek plastelíny klesl ke dnu Obr.1 – foto autor

Jak vysvětlit následující jevy? Kulička z plastelíny klesne ke dnu. Když ze stejného kousku vytvarujeme lodičku, plove na hladině. Velké oceánské lodi plavou, i když jsou vyrobeny z kovu, který má větší hustotu než voda. Ponorky se mohou pohybovat na hladině vody i pod hladinou.

Plastelína Plastelína má sice větší hustotu než voda, ale když z ní vytvarujeme lodičku, zmenší se její průměrná hustota díky vzduchu, který je uvnitř misky. Lodě Loď nikdy není plné stejnorodé těleso, které by bylo celé z kovu. Uvnitř lodi jsou rozsáhlé dutiny vyplněné vzduchem. Průměrná hustota i té největší oceánské lodi je vždy o mnoho menší než hustota vody.

Ponorky Před ponořením se naplní vodou komory umístěné po stranách ponorky. Když se má ponorka vynořit, vytlačuje se voda z komor vzduchem. Naše tělo Nejsme-li nadechnuti, snáze se potopíme. Mohutným nádechem zmenšíme průměrnou hustotu našeho těla a pokud se nepohybujeme, nemůžeme se zcela ponořit.

Co to je hustoměr? Hustoměr používáme, když chceme určit hustotu kapaliny. Je to uzavřená skleněná trubice, dole zatížená broky. Čím menší má kapalina hustotu, tím více se do ní hustoměr ponoří. Obr.3 – foto autor