Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Ing. Blankou Felixovou ARCHIMEDŮV ZÁKON Fvz

2 ARCHIMEDŮV ZÁKON Fg - gravitační síla Fvz - vztlaková síla Fg Fvz
Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzhůru Fvz a proti ní svisle dolů Fg.

3

4 Fvz = V·ϱ·g V = objem ponořené části tělesa (mᶾ)
Vztlaková síla Fvz (vztlak) se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené. Vztlaková síla Fvz je stejně veliká jako gravitační síla Fg, která působí na kapalinu o stejném objemu, jako je objem ponořené části tělesa. platí Fvz = V·ϱ·g V = objem ponořené části tělesa (mᶾ) ϱ = hustota kapaliny (kg/mᶾ) g = 10 N/kg

5 Urči velikost vztlakové síly, která působí na těleso o objemu 1dmᶾ
Velikost vztlakové síly Fvz závisí na hustotě kapaliny ve které je ponořené těleso př. Urči velikost vztlakové síly, která působí na těleso o objemu 1dmᶾ ponořené a) do vody ϱ = 1000 kg/mᶾ V = 1dmᶾ = 0,001mᶾ b) do řepkového oleje ϱ = 920 kg/mᶾ a) Fvz = V·ϱ·g = 0,001 · 1000 · 10 = 10N b) Fvz = V·ϱ· g = 0,001 · 920 ·10 = 9,2N Čím je hustota kapaliny, ve které je ponořené těleso větší, tím větší je vztlaková síla.

6 Velikost vztlakové síly Fvz závisí na objemu ponořeného tělesa
Jak velká vztlaková síla působí ve vodě na tělesa o objemu a) V = 0,4 mᶾ ϱ = 1000 kg/mᶾ b) V = 4 mᶾ g = 10 N/kg a) Fvz = V·ϱ·g = 0,4·1000·10 = 4000 N b) Fvz = V·ϱ·g = 4·1000·10 = N Čím je větší objem ponořené části tělesa, tím je větší velikost vztlakové síly Fvz.


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google