Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V."— Transkript prezentace:

1

2 Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V těchto případech má síla na těleso deformační účinky. Sílu, která na tělesa při deformaci působí, nazýváme tlaková síla . Na následujícím příkladě ukážeme, že míra deformace nezávisí jen na tlakové síle.

3 Stojíme-li v zimě na horách na čerstvě napadeném sněhu, boříme se více v lyžařských botách nebo na lyžích? Obr.1 – foto autor Obr.2 – foto autor Deformační účinky jsou závislé také na velikosti plochy, na kterou tlaková síla působí.

4 Zavedeme novou fyzikální veličinu tlak:
tlak značíme písmenem p jednotka tlaku se nazývá pascal, značka Pa často se používají jednotky větší než pascal 1 hPa = 100 Pa 1 kPa = 1000 Pa 1 MPa = Pa

5 tlak vypočítáme podle vzorce
p = F : S F je působící tlaková síla S je obsah plochy, na kterou síla kolmo působí. Když chceme dosáhnout velké deformace, snažíme se, aby tlak byl co největší, a tedy plocha co nejmenší. Proto brousíme nože, sekery a podobné nástroje, k šití používáme ostré jehly, zatloukáme ostré hřebíky.

6 Když naopak chceme, aby deformace byla co nejmenší, snažíme se, aby plocha byla co největší. Proto mají nákladní auta více kol než osobní, velmi těžká vozidla mají místo kol pásy. Tím se snažíme zabránit ničení vozovek či boření do půdy.

7


Stáhnout ppt "Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V."

Podobné prezentace


Reklamy Google