Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme."— Transkript prezentace:

1

2 Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme několik spojených nádob, v nádobách je obarvená voda.

3 Obr.1 – foto autor Kapalina, která má všude stejnou hustotu, má ve všech spojených nádobách hladinu stejně vysoko.

4 Využití spojených nádob
Neprůhledné nádrže, např. cisterny, kotle, rychlovarné konvice, na sobě mívají skleněnou trubici, tzv. vodoznak. V této trubici pak kapalina ukazuje, jak vysoko je hladina kapaliny v nádrži nebo nádobě. Stavebníci nebo zeměměřiči používají hadicovou libelu, aby vytyčili vodorovnou rovinu např. u řady cihel ve zdi, u podlah, u okenních překladů a podobně.

5 Využití spojených nádob
Aby zápach z kanalizace nevnikal do bytu, je u výtoků z umyvadel sifon. Sifon jsou vlastně dvě spojené nádoby, ve kterých stále zůstává trochu vody, která brání průniku zapáchajícího vzduchu z potrubí. Podobné sifony mají také odpady ze záchodové mísy nebo z vany.

6 Využití spojených nádob
Ve městech a obcích, kde je veřejný vodovod, se na nejvyšším místě postaví nádrž, často umístěná na vysoké konstrukci. Lidově jí říkáme glóbus. Do této nádrže se čerpá voda ze studní nebo z jiného zdroje. Z nádrže pak proudí voda do kohoutků v našich domácnostech.

7


Stáhnout ppt "Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme."

Podobné prezentace


Reklamy Google