Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_F7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Spojené nádoby Anotace: DUM; prezentace slouží k  zopakování probraného učiva Spojené nádoby. Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují učivo. Seznamují se z pojmy, řeší praktické úlohy v pracovních listech. Chápou praktické využití spojených nádob v domácnosti a blízkém okolí.

2 Spojené nádoby Co jsou spojené nádoby? Jsou to dvě a více nádob v nichž vystoupí hladina kapaliny stejně vysoko.

3 Příklady spojených nádob:
Spojené nádoby Kapalina, která má všude stejnou hustotu, má ve všech spojených nádobách hladinu stejně vysoko. Příklady spojených nádob: Hadicová vodováha Sifon

4 Příklady spojených nádob:
Spojené nádoby Příklady spojených nádob: Zdymadla Konev

5 Spojené nádoby Hadicová vodováha slouží k sjednocení výšek například na stavbách při měření výšek betonu na podlaze. Sifon udržuje stálou hladinu vody, která brání přístupu zápachu z odpadního potrubí. Zdymadla umožňují, díky přelévání vody z jedné komory zdymadel do druhé, plavbu lodím s velkým ponorem. Konvička umožňuje zalévat zahrádku díky rozděleným častém konve na dvě spojené nádoby.

6 Spojené nádoby - videa Video zdymadlo: Spojené nádoby:
Spojené nádoby:

7 Spojené nádoby - pracovní list
Co je na obrázku, napiš správné odpovědi?

8 Spojené nádoby -pracovní list
Nakresli spojené nádoby, které máme ve fyzikálním kabinetu.

9 Spojené nádoby -pracovní list
Vysvětli proč v koupelně, kterou nikdo dlouho nepoužívá, se objevil zápach z kanalizace. Jaký problém může toto město potkat? Jak ho napravit?

10 Spojené nádoby -pracovní list
Jak vysoko se ustálí hladina kapaliny v nádobách, které jsou spojeny trubicí? Vodorovně. Kde se ve svém okolí setkáme se spojenými nádobami? Sifon záchodů a umyvadel, konev, vodojem, hadicová vodováha, zdymadla... Jak pracuje zdymadlo? Voda se přepouští z plavebních komor postupně, aby lodˇmohla bezpečně proplout.

11 Spojené nádoby Použité zdroje
RNDr. Martin Macháček, CSc., Fyzika pro 8. ročník základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Prometheus, 2006, ISBN Kliparty galerie office Kliparty galerie SMART Notebook 11 Vlastní zdroje - obrazový materiál Vlastní zdroje - texty NEZNÁMÉ, Neznámý. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Spojené nádoby Použité zdroje
RNDr. Martin Macháček, CSc., Fyzika pro 8. ročník základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Prometheus, 2006, ISBN Kliparty galerie office Kliparty galerie SMART Notebook 11 Vlastní zdroje - obrazový materiál Vlastní zdroje - texty NEZNÁMÉ, Neznámý. bad-nařádí [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140"

Podobné prezentace


Reklamy Google