Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
VLASTNOSTI ZVUKU.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 03 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Šíření.
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chvění struny Veronika Kučerová.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Audio Josefína Čadská 4.A.
Fyzika Zvuk.
Rychlost a šíření zvuku
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Převody čísel. soustav - opakování
Výstupní zařízení počítače - plotr
Světlo, optické zobrazení - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vylučovací soustava II.
Základy astronomie, Slunce
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronový obal atomu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ukládání dat v paměti počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - Opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
Základní pojmy fyziky atomu
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Transkript prezentace:

Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku Předmět: Fyzikální vzdělávání Ročník: 2. Autor: Mojmír Možný Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku Anotace: Digitální materiál vysvětlující žákům pojem rychlost zvuku. Objasňující pojem ozvěna. Seznamující žáky s pojmem ultrazvuk a s jeho využitím. Jsou uvedeny zdroje zvuku. Klíčová slova: rychlost zvuku ozvěna zdroje zvuku ultrazvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 33 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_FG 2_04

Rychlost zvuku Rychlost zvuku je ovlivněna prostředím, kterým se zvuk šíří Ve vzduchu je rychlost šíření zvuku přibližně 340 Rychlost zvuku závisí na teplotě Ve vodě a v pevných látkách je rychlost zvuku větší Ve vodě při teplotě t = 25° C je rychlost zvuku 1500 V oceli je rychlost zvuku 5000

Šíření zvuku, ozvěna Zvuk se šíří pružným látkovým prostředím. Ve vzduchoprázdnu se zvuk nešíří Zvuk se odráží od velkých překážek Při odrazu od překážky (například stěna) může vzniknout ozvěna. Ozvěna – vzniká jako důsledek toho, že ucho rozliší dva zvuky pokud mezi nimi uplyne doba nejméně 0,1s Za tuto dobu urazí zvuk 34 m Ozvěna vznikne, pokud je tedy zdroj zvuku 17 m od překážky

Zdroje zvuku Zdrojem zvuku jsou kmitající pružná tělesa Příklady zdrojů zvuku: Struna – napjaté vlákno (hudební nástroje) Kovové tyče – příkladem je ladička Pružné desky – například membrány v reproduktorech a v mikrofonech Vzduchové sloupce(píšťaly) – dechové hudební nástroje

Ultrazvuk, infrazvuk Lidské ucho vnímá zvuk s frekvencí od 16Hz do 20kHz Ultrazvuk je mechanické vlnění s frekvencí vyšší jak 20kHz Ultrazvuk neslyšíme, vlny mají velkou intenzitu a energii Využití ultrazvuku: Lékařství Zkoumání vad materiálů Měření hloubky moří Infrazvuk je mechanické vlnění s frekvencí nižší jak 16 Hz

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje LEPIL, Oldřich a kol. Fyzika pro střední školy II. 3.vyd. Praha: Prometheus, 1993. 311s. URGOŠÍK, Bohuš. Fyzika. 2.vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1987. 296s. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.