Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_245 Název materiálu: Vymílání mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Září 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení vymílání mouky Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
Vymílání mouky Obr.č.1
Vymílání konečná fáze mletí mouky rozemílání různých druhů krupic na mouku požadované zrnitosti Obr.č. 2
Třídění a expedice mouky poslední fáze zpracování obilí na mouku roztříděné produkty podle zrnitosti a smíchané dle požadavků na příslušný druh se plní do pytlíků, pytlů nebo se jako volně ložená mouka uskladňuje k pozdějšímu balení Obr.č. 3
Vymílání mouky Výživová hodnota mouky a výrobků z ní závisí na stupni vymílání Mouky celozrnné a vysoko-vymleté: obsahují více obalových vrstev → bílkovin, tuků, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou hůře stravitelné, méně lahodné mají tmavou barvu a výrobky z nich jsou méně vzhledné pro cukrářské výrobky se nehodí
Celozrnné vysoko-vymleté mouky Typ mouky Obr.č. 4 Barva celozrnné mouky Obr. č . 5
mají vysokou energetickou hodnotu a nízkou biologickou hodnotu Nízkovymleté mouky mají vysokou energetickou hodnotu a nízkou biologickou hodnotu obsahují velké množství škrobu jsou lahodnější, lépe stravitelné a trvanlivější mají světlou barvu a výrobky z nich mají lepší vzhled v cukrářské výrobě tyto mouky převládají
Nízko-vymleté světlé mouky Typ mouky Obr. č. 6 Barva nízkovymleté mouky Obr.č. 7
Kontrolní otázky 1. Co je to vymílání mouky? 2. Co znamená vysokovymletá mouka a k čemu se používá? 3. Co znamená nízkovymletá mouka a k čemu se používá?
Použité zdroje: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium. 2007. 257s. ISBN 978 – 80 – 7333- 000-2 Obr. č. 1 Autor neuveden. labužník.cz [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.labuznik.cz/ingredience/mouka/ Obr. č. 2 MIPO. mrk.cz [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=626305 Obr. č. 3 HYNEK, Radislav. bionea.cz [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.bionea.cz/dodavatele Obr. č. 4 BROTHÁNKOVÁ, Šárka. znasehoregionu.cz [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.znasehoregionu.cz/?c=6&kt=54&pd=142&/kralovehradecky- /predmericka-mouka-celozrnna-psenicna-1kg---mlyny-vozenilekdavatele Obr. č. 5ČERMÁKOVÁ, Martina. idnes.cz [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: http://hobby.idnes.cz/video-upecte-si-poctivy-celozrnny-kvaskovy-chleb- pochutnate-si-pw7-/hobby-domov.aspx?c=A090218_170346_hobby- domov_mnu.cz/?c=6&kt=54&pd=142&/kralovehradecky-/predmericka-mouka- celozrnna-psenicna-1kg---mlyny-vozenilekdavatele
Použité zdroje Obr. č. 6 Autor neuveden. na-ceste.cz [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: http://na-ceste.cz/domains/na-ceste.cz/cs/akni-nabidka/375-bio-celozrnna-mouka- psenina-jemn-mleta.html Obr. č. 7 KONSTANTIN, Kurmyshev. all.biz [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.ua.all.biz/cs/psenicna-mouka-g407314