AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Advertisements

Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_17.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Pravopis i/y v koncovkách Název sady: Český jazyk 8. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_12 TÉMA: Vlastivěda4
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Přívlastek PK P! vše, co rozvíjí podstatné jméno je přívlastek
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_12
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
VY_32_Inovace_ Předložky s, z Český jazyk 8. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_08
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Kateřina Křížová
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Přírodní krajiny - test
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_23_ Přídavná jména
AUTOR: Kateřina Křížová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_14 TÉMA: Vlastivěda4
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_10
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_14
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_13 TÉMA: Násobení
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_14
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_05
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02 TÉMA: ČESKÝ JAZYK PRO 2. STUPEŇ ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

Anotace Tato prezentace je určena žákům 7. a 8. třídy. Zaměřuje se na vedlejší věty přívlastkové. Podává přehled spojovacích výrazů. Upevňuje poznatky o přívlastku a vedlejší větě přívlastkové. Slouží k praktickému procvičení a tvoření vět.

Vedlejší věta přívlastková Vyjadřuje přívlastek podstatného jména věty řídící. Určuje (blíže vymezuje) význam podstatného jména. Spojovací výrazy: vztažná zájmena – kdo, co, jaký, který, čí, jenž vztažná příslovce – kdy, kde, kam spojky – že, aby

Čárka v souvětí Na polici ležela kniha, kterou jsem dostala k narozeninám. Pes, který štěká, nekouše. Pozor! Vložené věty jsou odděleny z obou stran čárkou.

Popište obrázek. Z přívlastků utvořte vedlejší věty přívlastkové. Nabídka: ospalá krajina klátící se stromy opuštěný dům zrcadlící se hladina šedivé nebe

Řešení Vyhlíží na nás krajina, která vypadá ospale. Smutné stromy, jež se klátí ve větru, zde žijí již spoustu let. Starý dům, který je již opuštěný, vypadá stále pěkně. Hladina jezera, ve které se zrcadlí ponuré stromy, v sobě ukrývá mnoho tajemství. Nebe, jež je protkané šedivou barvou, uzavírá lítostivý pohled na tuto krajinu.

Nahraďte vedlejší věty přívlastkové rozvitým přívlastkem. Žáci, kteří navštěvují naši školu, se mohou stravovat ve školní jídelně. Diváci obdivovali známou oponu, kterou namaloval Vojtěch Hynais. Ukázal nám kapsu, kde byl list papíru. Babička zná mnoho pověstí z kraje, kde se narodila. Monika dostala zprávu, že byla přijata na vysokou školu.

Řešení Naši žáci se mohou stravovat ve školní jídelně. Diváci obdivovali známou oponu od Vojtěcha Hynaise. Ukázal nám kapsu s listem papíru. Babička zná mnoho pověstí ze svého rodného kraje. Monika dostala zprávu o přijetí na vysokou školu.

Vyhledejte vedlejší věty přívlastkové. Nové domky a zahrádky byly v místech, kde se dříve táhla jen pole, louky a pustina. Ještě mám v dobré paměti, jak se k nám zachoval. Kdy pojedete na hory, vám řekne váš třídní učitel. Z obavy, aby dítě neprochladlo, navlékala matka chlapce do další vrstvy svetrů. Sednu si tam, kde bude volné místo.

Řešení Nové domky a zahrádky byly v místech, kde se dříve táhla jen pole, louky a pustina. Ještě mám v dobré paměti, jak se k nám zachoval. Kdy pojedete na hory, vám řekne váš třídní učitel. Z obavy, aby dítě neprochladlo, navlékala matka chlapce do další vrstvy svetrů. Sednu si tam, kde bude volné místo.

Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 7. ročník základní školy a sekundu víceletého gymnázia :. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 136 s. ISBN 80-723-8320-5. KRAUSOVÁ, Zdeňka a Martina PAŠKOVÁ. Český jazyk 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005, 128 s. ISBN 80-723-8419-8. Otevřená galerie MS Office Vlastní zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Palečková.