VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SKLO Skelný stav.
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
PORCELÁN A KERAMIKA.
Druhy porcelánových výrobků a soupravy užitkového porcelánu.
Funkční řešení porcelánových nádob
Antické Řecko Úvod Keramika.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Hrnčířství Jedna z nejstarších lidských technologií
Keramický výrobek.
Historické prameny.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Obklady stěn a stropů Mají praktický, hygienický a estetický význam.
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _654 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Výtvarné umění starověkého Říma Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_VYTVARNE_UMENI_STAROVEKEHO_RIMA_PR EZENTACE_18.
Téma: Písmo ve stavební technické praxi Vypracoval: Mgr. Jan Ruml.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků o horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
DUM Č.6 DUM Č.6 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Keramika kultury lidu popelnicových polí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Sušení vlasů do tvaru účesu - foukaná
PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Design Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2.ročník oboru Strojírenství.
Tažení Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
zpracovaný v rámci projektu
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
zpracovaný v rámci projektu
Výtvarné umění od pravěku k dnešku
Výtvarné umění starověkého Říma - test
Transkript prezentace:

VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB DUM Č.5 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu: VY_32_INOVACE_VI.3 Vzdělávací oblast: Člověk a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Téma: Výtvarné vyjadřování od nejstarších dob- nádoba denní potřeby Datum: 2011 Ročník: druhý stupeň ZŠ Metodický materiál: Určeno pro zkvalitnění výuky a motivaci v hodinách výtvarné výchovy, jako materiál k hledání stop v dějinách výtvarného vyjadřování . Jméno: Mgr. Ludmila Cahová

Anotace Výukový materiál má vést k zamyšlení nad vývojem ručně vyráběných předmětů od nejstarších dob, dovedností vyrobit nádobu denní potřeby.

Tvarová rozmanitost užitkové keramiky a porcelánu je velmi bohatá Tvarová rozmanitost užitkové keramiky a porcelánu je velmi bohatá. V zásadě lze provést děleni na tvary geometrické a tvary inspirované živou přirodou (rostlinné, zoomorfni, antropomorfni). Kulovité a polokulovité tvary (obr. 212) se vyskytuji v keramice od nejstaršich dob. Patři mezi tzv. měkké formy. Čistě kulovitý tvar je nestabilni, působi dynamicky - neklidně. Z výrobniho hlediska tyto tvary nečini obtiže, naopak v kožovitém stavu a při páleni jsou maximálně odolné proti deformaci. Jejich největši výhodou je, že zachovávaji teplotu nápojů a pokrmů, neboť maji největši obsah při nejmenšim povrchu. Na vypouklých plochách vyniká lesk a čistota glazur. Kulovité tvary jsou typické pro činský porcelán a také funkcionalistické výrobky z třicátých let.

Působi klidně, stabilně až těžkopádně Působi klidně, stabilně až těžkopádně. Tato skutečnost do značné miry závisi na poměru základny k výšce. Vysoké a štihlé nádoby jsou sice elegantni, ovšem nestabilni. Nizké a široké tvary nejsou vratké, ale působi přiliš hmotně.           Tvary porcelánových šálků Válcovité tvary Tvrdost a těžkopádnost lze eliminovat prohnutim obrysové linie, odsazenim okraje nebo žlábkovánim tvaru (kanelura) -

Vydouvánim stěn vnitřnim tlakem vzniká konvexni válec Vydouvánim stěn vnitřnim tlakem vzniká konvexni válec. Protlačuje-li se hmota dovnitř, jedná se o tvar konkávni. Válcovité tvary jsou funkčni a jejich výroby nečini potiže. Setkáváme se s nimi v produkci porcelánu v klasicismu i současnosti.

Nádoba má užši základnu a směrem k okraji se rozšiřuje Nádoba má užši základnu a směrem k okraji se rozšiřuje. Zhoršuje to stabilitu nádob, ale usnadňuje vyléváni, to je důležité hlavně u šálků. Výrobky působi elegantně, lze je snadno vytvářet v jednoduchých formách, poněkud vice však podléhaji deformacim. Pro vzhled, funkčnost a možnou deformaci je rozhodujici velikost zešikmeni (kuželovitosti). Tyto tvary se vyskytovaly již v pravěku, kdy se použivaly jako zásobnice. Kuželovité otevřené tvary Kuželovité zavřené tvary

Vzhledem k protikónickému tvaru je k jejich vytvářeni potřeba forem složených z několika dilů. Kuželovité zavřené tvary se často vyráběly v obdobi romantismu, kdy napodobovaly středověké tvary cinových korbelů. Jsou odvozeny od krychle, kvádru nebo vicebokých hranolů. Patři mezi tzv. tvrdé formy a pro zpracováni měkké porcelánové hmoty nejsou charakteristické. Přesto se použivaly i v dobách, kdy keramika dosahovala vynikajici tvarové úrovně (např. činské hranaté konvičky na čaj, šestiboké nebo osmiboké vázy, habánské čtyřhranné nádoby s cinovými vičky apod.). Hranaté tvary (obr. 217) Tvrdost tvaru lze změkčit zaoblenim hran, vydouvánim ploch nebo přechodem z hranaté do oblé plochy.

Z technologického hlediska nejsou hranaté formy přiliš vhodné - snadno se borti (propadávaji) při sušeni a páleni. Ostré hrany jsou náchylné ke snadnému poškozeni při manipulaci s hotovým výrobkem. Vejčité tvary Pocházeji pravděpodobně z Egypta. Od dob starých Řeků patři ke klasickým a často opakovaným tvarům. Na našem územi tvoři plynulou řadu nádob od přichodu Slovanů po současné lidové džbánkařstvi.

Jsou charakteristické měkkou obrysovou křivkou (tzv Jsou charakteristické měkkou obrysovou křivkou (tzv. esovkou), která je typická pro tvarováni keramiky. Nejznámějšim výrobkem jsou rokokové a empirové šálky. Působi velmi elegantně, dobře se vytáčeji a jsou funkčni - pokud ovšem nejsou deformovány přebujelou plastickou výzdobou, jak tomu často bylo v době měšťanského rokoka. Zvonovité tvary Výsledná citace: ŠPÍS, J.. Klasifikace tvarů keramických a porcelánových nádob [online]. [cit. 26.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.artkeramika.cz/index.php?clid=613&id=52

Ve výukovém materiálu byly použity fotografie a obrázky – /zdroj uveden pod kopiemi/, přednášky dějin umění – z vlastních zdrojů, bylo čerpáno z knihy Dějiny umění Aloise Bauera - bez přímé citace a texty z Bible. Výukové listy byly zhotoveny autorsky v grafickém programu.