Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."— Transkript prezentace:

1

2 Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Op-art Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_4_16 Autor:Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření:13.10.2012 Vyučovací předmět:Výtvarná výchova Ročník:6. – 9. Vzdělávací oblast:Umění a kultura Vzdělávací obor:Výtvarná výchova Tematický okruh: Rozvíjení smyslové citlivosti, Uplatňování subjektivity, Ověřování komunikačních účinků Téma:Kresba vzorů, realizace prostorového objektu Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min prezentace, samostatná práce žáků 75 min Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako motivační úvod k dvouhodinovce výtvarné výchovy. Poskytuje žákům informace uměleckém směru op-art. Součástí prezentace jsou pokyny k samostatné tvůrčí činnosti žáků.

3 Výtvarná výchova Op-art Kostka

4 Op-art Z angl. optical art – optické umění Umělecký směr, který vznikl v 60.letech 20.století. Autoři op-artových děl využívají poznatky z geometrie a optiky. Snaží se pomocí většinou černobílých geometrických obrazců, linií a útvarů dosáhnout optické iluze pohybu a nestability.

5 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Op-art-4-sided-spiral-tunnel.svg

6 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SchachBrettDieb.jpg Heini Scheffler: Chessboard thief, mezi lety 1950-1970

7 Henrique Matos: Cosmic Voyage, 2003 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viagem_C%C3%B3smica_1.jpg

8 Op-art si získal oblibu u široké veřejnosti. Používal a stále se používá v reklamách, módě, ve šperkařství i interiérovém designu.

9 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Op_art_portait_of_Arist_Barbara_Januszkiewicz_model.jpeg Portrét Barbary Januszkiewicz, 2011

10 http://www.apropos-shop.cz/ppd/hrnky/hrnky-op-art/ Hrnky – výrobce PPD

11 http://www.coachsoutletstoress.com/coach-tote-bags-op-art-large-hoboleather-bottomblackivory-p-1177.html Taška – výrobce Coach

12 Úkol pro tebe: Vytvoř papírovou krychli s op-artovým designem. Budeš potřebovat bílý karton formátu A3 nebo A2, tužku, pravítko, kružítko, fixy, nůžky, lepidlo a dobrou náladu.

13 Na karton obkresli podle šablony síť krychle s přidanými „švy“ na slepení. Nezapomeň si vyznačit všechny linie pro ohýbání a slepování. Tyto linie obtáhni podle pravítka, použij např. hrot kružítka nebo špendlík. Síť krychle vystřihni.

14

15 Každý ze šesti čtverců, které tvoří stěny krychle, pokresli vzory inspirovanými op- artem. Můžeš používat pravítko, kružítko, vzory pak vybarvi fixem jedné barvy (černá, modrá, červená, zelená apod.)

16 Inspirace – vzory: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Optical_illusion_meets_practical_joke.gif?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PSM_V54_D326_Optical_illusion_image_used_in_psychological_tests.png

17 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Motion_illusion_in_star_arrangement.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moire_Lines.svg

18 Ze sítě slep krychli.

19 Úkol pro celou třídu: Pozorujte vytvořené krychle. Najděte ve škole vhodný prostor pro instalaci.

20 vlastní foto

21

22


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google