První zpracování odborných zdrojů Tématické rešerše

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Advertisements

BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Textová média v DV AR 2013/2014.
MS EXCEL Funkce =svyhledat.
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
Bibliografická a rešeršní činnost
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Seminární prací žák prokazuje schopnost:  vyhledávat a třídit informace,  pracovat s odbornou literaturou a internetem,  porozumět danému tématu, 
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2014/2015
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.8.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Marketingový informační systém MIS. MIS  systém činností, vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací, nezbytných pro kvalitnější.
Co nám kniha prozradí Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
PROCESNÍ PŘÍSTUP K ŘÍZENÍ PODNIKU Ing. Filip Samek Copyright © 2005 Stav procesního řízení v podnicích v ČR.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Bibliografické citace – cvičení I. Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Zpracování ročníkových prací – letní semestr ROPR4 a KROP4 Ing. Martina Juříková, Ph.D.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 1. listopadu Proces vyhledávání a rešerše.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Rešerše ...hledáme dokumenty a informace
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Katalog.mendelu.cz Průvodce katalogem knihovny MENDELU.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Informační prameny I. část
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Citační a bibliografické databáze:
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2018/2019
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

První zpracování odborných zdrojů Tématické rešerše

Excerpce primární literatury Kartotéční lístky Podtržení v textu Poznámky v textu Záložky v textu Poznámky v sešitu/ na papíře Poznámky v PC

Excerpce primární literatury Literaturu různého řádu excerpujeme různě. Primární literaturu máme neustále po ruce (≠ okopírovanou na polici) „Knihy se šetří tak, že se používají, nikoli tak, že se vyloží do regálu.“ (Eco 1997:163)

Poznámky v textu Podtrhání Barevné podtrhání Podélní podtrhání Zkratky významů Zkratky použití (citace, odkaz, teorie) Další pomůcky – nerozumím, vrátit se, nesouhlasím

Práce s informacemi – informační strategie Rozlišit míru podrobnosti a odbornosti, do které se máme pustit. Nepočítat pouze se zdroji v mateřském jazyce.

Práce s informacemi – informační strategie Formulace cílů Rozložení na parametry Výběr a hodnocení zdrojů Zpracování zdrojů Zabezpečení, archivace zdrojů

Práce s informacemi – informační strategie Posloupnost hledání: všeobecná encyklopedie, vyhledávače (www.google.com, www.wikipedia.com) odborný slovník referátové časopisy primární zdroje (monografie) Kartografické materiály

Tématická rešerše Recherche – (fr.) hledání vyhledávání „Rešerše je … výsledkem informačního průzkumu a poskytuje soubor informací odpovídající danému požadavku či dotazu. … V každém případě musí být získaný soubor informací doplněn seznamem použitých primárních zdrojů s eventuálními odkazy na zdroje sekundární podle citačních zásad…“ (Vymětal-Váchová 2000:267-268) „Obecný návod, jak zpracovat rešerši, dát nelze…“ (Vymětal-Váchová 2000:271)

Tématická rešerše Komplexní Periodická (za omezené období) Průběžná (stále probíhající)

Tématická rešerše Orientační – pro rozhodnutí, zda pokračovat tímto směrem Druhová – jen z určitých zdrojů Funkční – pro zahájení konkrétního úkolu/ seminární práce Předmětová – se zadaným předmětem – klíčové slovo, geogr. oblast, událost

Tématická rešerše Co ovlivní naše rozhodování: Jaký je úkol/ téma Jaký má být rozsah Kdy má být úkol hotov Kolik máme času Jaké zdroje a osoby máme k dispozici

Dobrá tématická rešerše Šilhánek 2000 – 10 zásad vypracování dobré rešerše (Vymětal-Váchová 2000:269-270). „Ať je již způsob využití jakýkoliv, je nutné, aby výsledky rešerší byly zpracovány adekvátně svému účelu a zaměření, patřičně dokumentovány a evidovány a případně řádně archivovány. V každém případě je ale nutné pečlivě dbát na přiřazování správného odkazu na primární pramen k danému údaji, abychom nemuseli odkazy znovu hledat.“ (ibid.)