AUTOR: Mgr. Petr Punčochář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Tomáš Garrique Masaryk
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Česká společnost před 1. světovou válkou
ICT – 2 – 3 – 7 Hudební výchova
Reálie - bankovky.
Tomáš Garrigue Masaryk
ICT – 2 – 3 – Hudební výchova
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_16_Mezinárodní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_18.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_15.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_16-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorMgr.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_04
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_07 Vlastnictví majetku
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
T.G.M..
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_07 RKZ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_10 Společenské normy
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_12 Komunikace
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_12_Masaryk TEMA: Dějepis 8. ročník ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011

ANOTACE Výukový materiál je určen žákům 8. ročníku základní školy jako názorná podpora výkladu učitele o T. G. Masarykovi a jeho životě před 1. světovou válkou. Některé obrázky nejsou v učebnici k dispozici nebo jen ve špatné kvalitě. Učitel tyto obrázky může využít i k podněcování diskuze se žáky. Zápis si žáci píší průběžně. Na závěr si žáci ověří svoje znalosti spojováním pojmů s jejich výkladem a jmen s postavením osob v Masarykově rodině. Správné odpovědi se zobrazí prostřednictvím animace. Autor: Mgr. Petr Punčochář Jazyk: český Očekávaný výstup: žák přiřadí pojmy s jejich výkladem a jména s postavením osob v Masarykově rodině. Klíčová slova: dějepis, T. G. Masaryk, antisemitismus, realismus, sebevražda, 19. st. Druh učebního materiálu: prezentace – využití interaktivní tabule Klíčové kompetence: kompetence k učení, řešení problémů, komunikativní Na výukový materiál reagovali žáci podle očekávání

Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937) - před vznikem ČSR

- narodil se 7.3. v Hodoníně - učil se kovářem, pak gymnázium v Brně a univerzita ve Vídni Masaryk se měl původně stát kovářem matka – Terezie Masaryková

- filozof a sociolog – široký rozhled tématem jeho disertace byla sebevražda

- manželka – Charlotta Garrigue (Američanka) se svou budoucí manželkou se seznámil na studiích v Lipsku vzali se v USA

1882 – učí na české univerzitě v Praze odmítá lhaní pro slávu vlasti: Boj o Rukopisy – popírá jejich pravost falešná díla objevená 1817 V. Hankou měly být dokladem vyspělosti českého národa v raném a vrcholném středověku Rukopis Královédvorský Rukopis Zelenohorský

Hilsneriáda-bojoval proti antisemitismu antisemitismus – nenávist k Židům Masaryk se zastal Žida Hilsnera obviňovaného z vraždy Anežky Hrůzové, kterou nespáchal

hlásal: tzv. realismus – důraz na skutečnost, odmítal snění, nejdůležitější je každodenní práce ideály humanity (lidství) – vychází z odkazu české reformace realistická strana – za ni byl poslancem v říšské radě v ve Vídni – usiloval o austroslavismus

Charlotta Garrigue Masaryková antisemitismus realismus Terezie Masaryková důraz na skutečnost Masarykova manželka nenávist k židům Masarykova matka

CITACE PUBLISHER - NEW YORK : NEW YORK TIMES, CO.. Wikipedia Commons [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/Masaryk_kulaty.png/600px-Masaryk_kulaty.png JEFF KUBINA. Wikipedia Commons [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Blacksmith_working.jpg/800px-Blacksmith_working.jpg HANUŠ SCHWAIGER. Wikipedia Commons [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Terezie_Masarykov%C3%A1-Krop%C3%A1%C4%8Dkov%C3%A1_od_Schwaigera.jpg Kliparty Office www.office.microsoft.com ÉDOUARD MANET. Wikipedia Commons [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Edouard_Manet_059.jpg/693px-Edouard_Manet_059.jpg AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia Commons [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/Charlotta_Garrigue.jpg/472px-Charlotta_Garrigue.jpg AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia Commons [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Rk14p.jpg DANIEL ULLRICH, THREEDOTS. Wikipedia Commons [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Judenstern_JMW.jpg/663px-Judenstern_JMW.jpg DEZIDOR. Wikipedia Commons [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Symbolick%C3%BD_hrob_Ane%C5%BEky_Hr%C5%AFzov%C3%A9.jpeg/450px-Symbolick%C3%BD_hrob_Ane%C5%BEky_Hr%C5%AFzov%C3%A9.jpeg