Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Chemická limonáda Zdroje a použité materiály : vlastní Obr. - http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900213353.jpg Anotace : Závěrečná samostatná práce, ve které žáci uplatňují získané dovednosti a propojují si souvislosti z daného tématu se znalostmi z jiných předmětů. VY_32_INOVACE_60_CHEMICKA_LIMONADA Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie pro 9. ročník na ZŠ Studentská Mnichovo Hradiště dne 12.6.2011 Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách
Chemická limonáda Na základě získaných dovedností vytvoř z předložených chemických látek originální, chuťově vyváženou limonádu pro závěrečný přípitek. Použité látky zařaď do skupin ch. látek a zapiš jejich další možná použití.
sacharóza 1. Řepný cukr DISACHARID Chemikálie : sacharóza 1. Řepný cukr DISACHARID Potravinářství (ochucovadlo), výroba léků
hydrogenuhličitan sodný 2. Jedlá soda Chemikálie : hydrogenuhličitan sodný 2. Jedlá soda SOLI (hydrogen)uhličitany Potravinářství (kypřidlo), lékařství (neutralizační prostředek)
3. Kys. citronová KARBOXYLOVÉ KYSELINY Chemikálie : kyselina 3-hydroxy-penta-1,3,5-trikarboxylová 3. Kys. citronová KARBOXYLOVÉ KYSELINY Potravinářství (konzervační látka), kosmetika (součást mýdel – změkčuje vodu)
Chemikálie : Různé chem. složení 4. Potravinářské barvivo Přírodní (chlorofyly aj.) či umělé (azorubin aj.) látky Ovlivňují chuť a barvu, syntetické mohou způsobovat alergické reakce
5. Tresť do potravin Chemikálie : Ethylester kys. máselné – ananasová esence 5. Tresť do potravin ESTERY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN Potravinářství (jahodová, citronová, broskvová esence), základ tuků, olejů, vosků, složky bionafty aj.
Obrázek: www.office.microsoft.com