Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sestavení kombinační logické funkce
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Deduktivní soustava výrokové logiky
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Databáze.
Testování statistických hypotéz
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Datová analýza I.
C) Fuzzy logika Mlhavý úvod do Fuzzy logiky Fuzzy [fazi] = mlhavý, nejasný, neostrý, rozplizlý… 1965 – Lofti Asker Zadeh Iránský elektrotechnik, působící.
Úvod do Teorie množin.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Soustava lineárních nerovnic
Teorie ICT.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Fuzzy logika.
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Predikátová logika.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fuzzy logika, fuzzy množiny
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zjišťování zásoby porostu pomocí objemových tabulek
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Dominik Šutera ME4B. NOR NAND je způsob grafického vyjádření příslušnosti prvků do množiny a vztahů mezi množinami.
Zpracování neurčitosti Fuzzy přístupy RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základy zpracování geologických dat
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Výroková logika.
sestavení 1. kanonického tvaru kombinační logické funkce
Sestavení kombinační logické funkce
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
ROVNICE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU
Kombinační logické funkce
Kvadratické nerovnice
Rovnice s parametrem. Vypočítejte rozměry obdélníku, pro který platí: Délku zmenšíme o 5 m a šířku zvětšíme o 10 m, a tím se obsah zvětší o 300 m 2. a)
Zpracování dat z kvantitativního výzkumu. Na základní škole se uskutečnil výzkum, kde se měřila hmotnost žáků 8.tříd. Výzkumu se účastnilo 33 žáků. Byly.
TESTY א 2 (CHÍ-kvadrát) TEST DOBRÉ SHODY TEST DOBRÉ SHODY TEST NEZÁVISLOSTI TEST NEZÁVISLOSTI Testy pro kategoriální veličiny Testy pro kategoriální veličiny.
Karel Kouba. Kvantitativní versus kvalitativní tradice Kvantitativní tradice (variable oriented, effects of causes approach, Large-N, number crunchers.
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ Rozbor úlohyŘešení úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Logické principy QCA Karel Kouba.
Definiční obor a obor hodnot
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Induktivní statistika
Jaký problém řešíme? Studujeme horninu, která prošla částečnou alterací v důsledku interakce s fluidem. Jsou zachovány zbytky primární horniny. Z primární.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Soustava lineárních nerovnic
Řešení nerovnic Lineární nerovnice 1
Logický výraz VY_32_INOVACE_08_153
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
MNOŽINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Grafy kvadratických funkcí
Induktivní statistika
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba

Proč fuzzy množiny? Co jsou fuzzy množiny? Jak určujeme členství ve fuzzy množině?

Fuzzy množiny vyvinuty v 60. letech (Lofti Zadeh) Aplikace v informatice, filozofii, matematice Technologie: pračky, výtahy (Japonci) Na rozdíl od ostrých množin (crisp sets), mají prvky fuzzy množiny částečné členství v množině: Jakákoli hodnota mezi 0 a 1 Důležité určit tři hlavní prahy (0, 0,5 a 1) Členství ve fuzzy množinách koresponduje s lingvistickými koncepty Fuzzy množiny nejsou pravděpodobnosti

Jak určit hodnotu členství ve fuzzy množině? Potřebujeme dva typy vědomostí: 1. Teoretickou znalost: Co koncept znamená? Význam bude záviset na výzkumném kontextu 2. Znalost konkrétních případů: Potřebujeme co nejvíce zdrojů dat Ragin: neustále se během výzkum pohybujeme mezi idejemi a důkazy (mezi teoriemi a daty) Kvalitativní i kvantitativní data Teorie a data jsou propojená

Postačující a nutné podmínky ve fuzzy množinách Vychází z obou principů v ostrých množinách Dostatečnost a nutnost v ostrých množinách je zvláštním případem obou principů ve fuzzy množinách Chceme zjistit, jestli je daná podmínka nutná nebo postačující pro důsledek Ale členství ve fuzzy množinách v intervalu 0 až 1 Opakování:

Nutná podmínka X > Y Žádné případy zde Případy zde 1 Demokracie (Y) Hypotéza: Minimální ekonomický rozvoj země je nutnou podmínkou pro vznik demokracie. X > Y Žádné případy zde Případy zde 1 Demokracie (Y) Není relevantní Není relevantní 0 1 Ekonomický rozvoj (X)

Postačující podmínka Y > X Není relevantní Případy zde 1 Hypotéza: Ekonomický rozvoj je postačující podmínkou pro vznik demokracie. Y > X Není relevantní Případy zde 1 Demokracie (Y) Není relevantní Žádné případy zde 0 1 Ekonomický rozvoj (X)

Postačující podmínka

(Téměř) postačující podmínka

Nutná podmínka

Možná nutná podmínka …

Nutné a postačující fuzzy podmínky Postačující: hodnoty členství v podmínce jsou nižší nebo rovny hodnotám členství v důsledku Nutná: hodnoty členství v podmínce jsou vyšší nebo rovny hodnotám členství v důsledku Hovoříme o stupních dostatečnosti či nutnosti (tedy podmínka může být téměř postačující) Tyto stupně vyjádříme mírou konzistence: nakolik vztah odpovídá požadavku dostatečnosti

Konzistence postačující podmínky

Konzistence postačující podmínky Země Demokracie Y Bohatství X Min X,Y A 0,6 0,2 B 0,8 0,7 C 0,9 D SUMA 3,0 2,3 2,2 Konzistence = 2,2/2,3 = 0,96

Konzistence Musíme sami určit, jak vysoký práh konzistence si přejeme. Většinou alespoň 0,9 (někdy 0,8) Můžeme vypočítat i konzistenci nutných podmínek

Vztah příčinné kombinace „PRIVATE*urban“ a důsledku „KSČM“

Minimální rovnice pro fs/QCA NESUDETSKÉ OKRESY Postačující kombinace Konzistence SUDETSKÉ OKRESY private*urban (0.806971) UNEMPL+ (0.848543) PRIVATE*urban + (0.950048) private*URBAN (0.938887)

Základní logické operátory Logické A (*) = minimální hodnota 0,1 *0,8 = 0,1 Logické NEBO (+) = maximální hodnota 0,1 *0,8 = 0,8 Negace (~, male písmeno) = 1 – původní hodnota 1 – 0,1 = 0,9

Příklad Množina malé země (ČR = 0,8) Množina náboženské země (ČR = 0,1) Příslušnost ČR v množině zemí, které jsou malé a náboženské je 0,1. Příslušnost ČR v množině zemí, které jsou malé nebo náboženské je 0,8.

Logické NEBO

Logické A

Fuzzy množiny Kombinace (konfigurace) různých množin představuje ideální typ Chceme zjistit, do jaké míry odpovídají různé případy tomuto ideálnímu typu Řádek v pravdivostní tabulce odpovídá ideálnímu typu (všechny logicky možné kombinace množin představují počet řádků v pravdivostní tabulce)

Tři množiny (u fuzzy množin mohou být případy kdekoli uvnitř krychle)

Členství ve fuzzy množinách

Analýza v fsQCA Řádky v pravdivostní tabulce u fuzzy množin jsou definovány pouze na základě podmínek. Důsledky jsou následně analyzovány pomocí principů nutnosti a dostatečnosti (definovány jako podmnožinové vztahy mezi X a Y)