Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Advertisements

Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 50. léta 20. století / 1. část TEST.
Kalendář Mgr. Lenka Stará. AutorMgr. Lenka Stará Vytvořeno dne Odpilotováno dne Ve třídě1.C Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_28_Jevištní hudební formy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_1304_romantismus Téma: Romantismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Skupiny hudebních nástrojů
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SLOVNÍ DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Písemné sčítání a odčítání do milionu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
DYNAMICKÉ mechanické zkoušky cyklické
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/01 
Základní společenstva - lesy
PODOBNOST TROJÚHELNÍKŮ
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vyjmenovaná slova po M - homonyma
Ekologie a ochrana přírody
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu mužského
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Výtvarné umění starověkého Egypta
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní společenstva – skály a hory
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
WORD Vkládání obrázků a klipartů
HUDEBNÍ VÝCHOVA DYNAMIKA
Opakování učiva (průřez)
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Česká hymna a její tvůrci
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Neživá příroda - vzduch
Jednotky hmotnosti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
lidový tanec, pantomima, balet, výrazový tanec, společenský tanec
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
3/4 takt 3. ročník.
VY_12_INOVACE_EVH.2.Ste.32_Ukolebavka
Transkript prezentace:

Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 25. ledna 2012 Odpilotováno dne 23. února 2012 ve třídě VI.A Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Hudební výchova Tematický okruh Hudební nauka Téma Hudba a tanec Klíčová slova balet, pantomima, P. I. Čajkovskij, S. Prokofjev, I. Stravinskij, A. Chačaturjan

Hudba a tanec Hudba a tanec spolu souvisely odjakživa pohyb na hudbu, ten se v dějinách vyvíjel, až se jednou začal nazývat balet (od italského ballare – tančit). Jindy se pohyb s hudbou označuje jako pantomima (obdoba činohry, v níž je mluvené slovo nahrazeno pohybem – mimickým projevem). Balet má nejčastěji podobu divadelní hry, ve které se děj vyjadřuje tancem, někdy doplněným pantomimou je doprovázen hudbou (v baletu důležitá stejně jako pohyb) může i nemusí mít jasný děj (někdy jen vytvoření určité nálady) starší balety (např. ve Francii v 17. stol.) obsahovaly i zpívané vložky /opera-ballet/ v pol. 19. stol. se objevuje moderní výrazové taneční umění

Hudba a tanec Tvůrci baletů skladatelé se často nechávají inspirovat nějakou předlohou s výrazným dějem k baletu se musí vytvořit hudebně-dějové libreto (tvoří choreograf) - tančí tanečníci (baletní mistři – např. Jiří Kylián, Vlastimil Harapes) Autoři 20 stol. – často kuriózní náměty i názvy (D. Milhaud – Vůl na střeše, B. Martinů – Kuchyňská revue) Ve světě je velmi ceněný ruský balet (tzv. klasická ruská škola) obrázek z baletu Labutí jezero (S. Prokofjev)

Hudba a tanec Přední skladatelé baletů: Petr Iljič Čajkovskij (1840 – 1894) nejslavnější balet Labutí jezero (podle pohádky) další – Louskáček, Šípková Růženka (také podle pohádek) Sergej Prokofjev (1891 – 1953) nejslavnější balet Romeo a Julie (podle hry W. Shakespeara) další – Popelka (podle pohádky) Igor Fjodorovič Stravinskij (1882 – 1971) nejslavnější balet Svěcení jara (inspirace starými pohanskými svátky) Aram Chačaturjan (1903 – 1978) nejslavnější balet Gajané (součástí je známý Šavlový tanec) další – Spartakus (podle hrdiny řecké historie)

Hudba a tanec Odpovězte na otázky: Od jakého italského slova je odvozen pojem balet? Co označuje termín pantomima? Jakou podobu měly staré balety ze 17. století a jak se jim říkalo? Jak se potom balet jako hudební forma změnil v 19. století? Jakými předlohami se nechávají autoři baletů inspirovat? Jakou úlohu má při tvorbě baletu choreograf? Jaké znáš přední skladatele baletů? Jaká jsou jejich nejslavnější díla? Jaké náměty a názvy pro své balety si vybírali skladatelé 20. století?

Mgr. Renáta Jehličková 25. ledna 2012 Určeno pro 6.ročník ANOTACE Výklad Seznámení s hudebními formami, v nichž je s hudbou spojen pohyb (balet, pantomima) Seznámení s nejvýznamnějšími autory baletů Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

Použité zdroje Texty z vlastních zdrojů. Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace. http://www.kulturniportal.cz/fotky/480/2.jpg