Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_05_27_Balet II. Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Monika Kloučková Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Umění a kultura/Hudební výchova Druh učebního materiálu: výuková prezentace Metodický list: ne Anotace: Zařazení světových představitelů baletu. Žáci se seznámí s jejich díly a poslechnou si ukázky. Ověřeno ve třídě: VII.B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Balet Hlavní představitelé

3 Představitelé baletu

4 Představitelé baletu Petr Iljič Čajkovskij ( )

5 Igor Fjodorovič Stravinskij
Představitelé baletu Petr Iljič Čajkovskij ( ) Igor Fjodorovič Stravinskij ( )

6 Představitelé baletu Petr Iljič Čajkovskij Igor Fjodorovič Stravinskij
( ) Igor Fjodorovič Stravinskij ( ) Sergej Sergejevič Prokofjev ( )

7 Labutí jezero

8 Labutí jezero Autor : Petr Iljič Čajkovskij

9 Labutí jezero Autor : Petr Iljič Čajkovskij Premiéra: 4. dubna 1877

10 Labutí jezero Autor : Petr Iljič Čajkovskij Premiéra: 4. dubna 1877
Předloha : německá pohádka Labutí proud

11 Labutí jezero - děj Princezna Odetta byla zakleta černokněžníkem Rudovousem do labutě. Princ se do ní zamiluje a přísahá jí věčnou lásku, může ji tak vysvobodit.

12 Labutí jezero - děj Princezna Odetta byla zakleta černokněžníkem Rudovousem do labutě. Princ se do ní zamiluje a přísahá jí věčnou lásku, může ji tak vysvobodit. Na bál přijde Rudovous se svou dcerou Odilií, která na sebe vzala podobu Odetty. Princ jí na naléhání Rudovouse přísahá lásku.

13 Labutí jezero - děj Princezna Odetta byla zakleta černokněžníkem Rudovousem do labutě. Princ se do ní zamiluje a přísahá jí věčnou lásku, může ji tak vysvobodit. Na bál přijde Rudovous se svou dcerou Odilií, která na sebe vzala podobu Odetty. Princ jí na naléhání Rudovouse přísahá lásku. Různé konce: Odetta zemře z nešťastné lásky. Odetta i princ zemřou. Princ Odettu zachrání a vše dobře končí.

14 Labutí jezero - poslech
Sledujte následující úryvek z baletu Labutí jezero:

15 Romeo a Julie

16 Romeo a Julie Autor: Sergej Sergejevič Prokofjev

17 Romeo a Julie Autor: Sergej Sergejevič Prokofjev
Premiéra: 30. prosince 1938

18 Romeo a Julie Autor: Sergej Sergejevič Prokofjev
Premiéra: 30. prosince 1938 Předloha: stejnojmenná tragédie Williama Shakespeara

19 Romeo a Julie - děj Romeo (z rodu Monteků) je zamilovaný do Julie (z rodu Kapuletů). Rodiny se navzájem nesnáší. V jednom ze soubojů je zabit přítel Romea Merkucio. Romeo ho chce pomstít a zabije Juliina bratra Tybalta. Je proto vyhoštěn z města.

20 Romeo a Julie - děj Romeo (z rodu Monteků) je zamilovaný do Julie (z rodu Kapuletů). Rodiny se navzájem nesnáší. V jednom ze soubojů je zabit přítel Romea Merkucio. Romeo ho chce pomstít a zabije Juliina bratra Tybalta. Je proto vyhoštěn z města. Julie odmítá vdavky s nápadníkem a vypije nápoj, po kterém bude vypadat jako mrtvá. Romeo přichází do hrobky Kapuletů a pod dojmem smrti své milé vypije jed. Julie se probouzí a nad mrtvým Romeem vráží dýku do svého srdce.

21 Romeo a Julie - děj Romeo (z rodu Monteků) je zamilovaný do Julie (z rodu Kapuletů). Rodiny se navzájem nesnáší. V jednom ze soubojů je zabit přítel Romea Merkucio. Romeo ho chce pomstít a zabije Juliina bratra Tybalta. Je proto vyhoštěn z města. Julie odmítá vdavky s nápadníkem a vypije nápoj, po kterém bude vypadat jako mrtvá. Romeo přichází do hrobky Kapuletů a pod dojmem smrti své milé vypije jed. Julie se probouzí a nad mrtvým Romeem vráží dýku do svého srdce. Oba rody se usmiřují.

22 Romeo a Julie - poslech Sledujte následující úryvek z baletu Romeo a Julie:

23 Svěcení jara

24 Svěcení jara Autor: Igor Fjodorovič Stravinskij

25 Svěcení jara Autor: Igor Fjodorovič Stravinskij
Premiéra: 29. května 1913

26 Svěcení jara Autor: Igor Fjodorovič Stravinskij
Premiéra: 29. května 1913 Předloha: slovanský pohanský jarní rituál

27 Svěcení jara - zajímavosti
Premiéra byla velkým skandálem. Později je ale velmi úspěšným dílem.

28 Svěcení jara - zajímavosti
Premiéra byla velkým skandálem. Později je ale velmi úspěšným dílem. Rozhodujícím výrazovým prostředkem je rytmus a dramatičnost pohybu.

29 Svěcení jara - zajímavosti
Premiéra byla velkým skandálem. Později je ale velmi úspěšným dílem. Rozhodujícím výrazovým prostředkem je rytmus a dramatičnost pohybu. 2 části: Uctívání země, Obětování.

30 Svěcení jara - zajímavosti
Premiéra byla velkým skandálem. Později je ale velmi úspěšným dílem. Rozhodujícím výrazovým prostředkem je rytmus a dramatičnost pohybu. 2 části: Uctívání země, Obětování. Pojednává o předsmrtném tanci dívky, která je obětována bohu jara.

31 Svěcení jara - poslech Sledujte následující úryvek z baletu Svěcení jara:

32 Zdroje Obrázky - Klipart Microsoft PowerPoint
Odkazy byly vloženy dne Není-li uvedeno jinak, vlastní zdroje.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google