Praha, 1. – 2. 12. 2016 www.konference.nidv.cz 2. ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Kariérové poradenství
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Různé role zástupce ředitele školy
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Výstupy z Úvodního semináře
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Časté otázky související se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Hodnocení IVP.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
9. Tvorba individuálního plánu
Gerontopsychologie v praxi
Organizace předškolního vzdělávání
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Plán vzdělávacích aktivit
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Jak zacházet s Doporučením ve škole
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Práce se selhávajícím žákem
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Š A B L O N Y II.
Centrum kolegiální podpory CKP
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Kariérové poradenství a podnikavost
Vzorový projekt pro gymnázia
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Praha, 1. – 2. 12. 2016 www.konference.nidv.cz 2. ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů uvnitř škol Mgr. Jiří Merta Zkušenosti ze škol zřízených podle §16, odst.9 ŠZ Centrum Arpida, z.ú. Praha, 1. – 2. 12. 2016 www.konference.nidv.cz

Centrum Arpida v Českých Budějovicích Škola Zdravotnictví Sociální služby

Škola: skupinové vyučování Na těchto školách je běžně více ročníků a žáků s různým IVP v 1 třídě. Učitelé i žáci jsou zvyklí pracovat v odděleních – skupinách. S tím souvisí „zmenšení“ obsahu učiva. V některých skupinách žáci kooperují, v jiných se učí „vedle sebe“. Jsou kladeny vyšší nároky na spolupráci U – AP i mimo vyučovací hodinu.

Škola: skupinové vyučování Na těchto školách je běžně více ročníků a žáků s různým IVP v 1 třídě. Učitelé i žáci jsou zvyklí pracovat v odděleních – skupinách. S tím souvisí „zmenšení“ obsahu učiva. V některých skupinách žáci kooperují, v jiných se učí „vedle sebe“. Jsou kladeny vyšší nároky na spolupráci U – AP i mimo vyučovací hodinu. Zkušenost s tvorbou příprav i IVP: Kopce nedosáhnu tak, že se jen upřeně dívám na vrchol, ale sleduji jak a po jakých kamenech šlapu – vyházet balast a nastavovat krátké cíle.

Škola: skupinové vyučování Co znají učitelé speciálních škol: Vzájemné vyrušování jednotlivých skupin. Ponížím reálné množství času – vím, že nemám pro práci se skupinou 45 minut. Byla, jsou a Budou hluchá místa během hodiny (plánované přestávky) Musím přizpůsobit pracovní listy, aby mě žáci při jejich plnění nepotřebovali.

Škola: skupinové vyučování Zamyšlení: U nebo AP z běžných škol do speciálních škol na praxi, zkušení učitelé speciálních škol jako metodická podpora do běžných škol – pomohlo by?

Škola a sociální služby Jak funguje spolupráce v centru Arpida: Na začátku školního roku rodiče a učitelé (zároveň OA) vyplní škálu schopností a dovedností svých dětí na základě jejich zdravotního postižení. Podle této škály mají žáci nasmlouvané služby osobní asistence. Přímo v centru pracuje sociální pracovnice, která pomáhá zákonným zástupcům a jejich dětem při řešení různých situací – tato pomoc je provázána se školou.

Škola a sociální služby Zamyšlení: Je sociální oblast v praxi škol pomíjena? Pomohla by užší spolupráce s poskytovateli sociálních služeb nebo s konkrétními sociálními pracovníky? Např. zapůjčení kompenzačních pomůcek, zkušenosti s problémovým chováním agresivních jedinců. Využívání případových konferencí?

Škola a zdravotnictví Jak funguje spolupráce v centru Arpida: V centru přítomna (i pro školu) stále zdravotní sestra nebo její zástupce. Pravidelné schůzky zdravotnického personálu a školy Spolupráce s fyzioterapií (nastavení výšky židlí, sedaček, školních lavic, využití zkušeností v předmětu Tv a při běžných činnostech, v rámci manipulace se žáky na WC a při jiných přesunech) Spolupráce s ergoterapií (nácvik dovedností potřebných při výuce, vhodný postup při nácviku sebeobsluhy)

Škola a zdravotnictví Zamyšlení: Semináře vedené odborníky ze zdravotnictví, se kterými školy nepřichází jinak do styku – například vzácná onemocnění a jejich dopady na vzdělávání a docházku do školy.

Nápad na závěr? Přestup žáků ze speciální do běžné školy je někdy podobný přesazení rostliny ze skleníku na zahradu nebo do volné přírody.

Nápad na závěr? Přestup žáků ze speciální do běžné školy je někdy podobný přesazení rostliny ze skleníku na zahradu nebo do volné přírody. Možnost opakované pravidelné výuky ve třídě běžné školy.

Praha, 1. – 2. 12. 2016 www.konference.nidv.cz 2. ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů uvnitř škol Děkuji za pozornost Praha, 1. – 2. 12. 2016 www.konference.nidv.cz