NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova ke zdraví TEMA: Dary podzimu ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0979
ANOTACE Materiál použit v 6. ročníku ZŠ Praktické v hodině Vkz. Slouží pro výklad. Důležitá je přehlednost.
Sladké a voňavé – plné zdraví Jablka Hrušky Švestky Hroznové víno
Jablka Zdroj vody Zdroj vlákniny Zdroj vitamínů Zdroj minerálů Zdroj sacharidů Zdroj antioxidantů
Hrušky Zdroj vody Čistí organismus Zdroj vlákniny Zdroj pektinu Zdroj tříslovin Zdroj vitamínů A,C,B Zdroj minerálů – zinek, železo, měď, vápník, draslík, jód Posilují imunitu
Švestky Zlepšují pohyb střev Čistí organismus Vhodné na hubnutí Prevence nemocí Zdroj vitamínů B,E,H Zdroj minerálů K, P, Fe, Mg, Ca, Zn Do českých zemí přivezl švestky Karel IV. z Francie, proto se jim říká „Karlátka“.
Hroznové víno Zdroj vlákniny Vážou tuky Odvodňují Hořčík – posiluje srdce Mangan – pro kosti a štítnou žlázu Vitamíny B,C a kyselina listová Z listů – výroba mastí na křečové žíly a revmatické potíže
CITACE www.office.microsoft.com