Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE GAZ Název DUMu GAZ.1407.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Ochrana životního prostředí Vzdělávací okruh Odborná významnost Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s druhy odpadů v gastronomických zařízeních a jejich skladováním Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Obaly a odpady v gastronomii Datum 13.11.2012
Nakládání s obaly a odpady v gastronomických zařízeních
Prázdné obaly od potravin a surovin ukládáme - do k tomu určených skladů - na vyhrazená místa
Třídění vratných obalů Obaly třídíme - podle materiálu ze kterého jsou vyrobeny (papírové, plastové, skleněné, kovové, dřevěné) - podle dalšího použití (dají se recyklovat nebo jsou určené k opětovnému použití)
Vratné obaly
Nevratné obaly
Vratné kovové obaly
1. biologické – zbytky jídel, slupky od potravin, použité oleje Odpady v gastronomii 1. biologické – zbytky jídel, slupky od potravin, použité oleje 2. komunální – pevné – papírové, kovové, plastové, skleněné
- na určená místa - sklady Ukládání obalů - do speciálních obalů určených k třídění odpadu - na určená místa - sklady - musí být zabezpečeno, že nemohou kontaminovat jiné potraviny - do speciálních kontejnerů určených pro komunální odpad
Nádoba na odpad
Samostatná práce Napiš do sešitu, jaké druhy odpadů produkujeme ve školní kuchyňce a kam je ukládáme?
Použitá literatura Kolouch,Martin;Volfová,Anna;Stroje a zařízení v gastronomiinakladatelství Fortuna,2000;ISBN 80-7168-719-7 Obrázky: [cit. 2012-11-13]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images