Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Věra Vasiljevičová
Advertisements

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
SKLADOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ ZELENINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící.
1 Technologie Kinze – setí s klasickou (0,75m) nebo úzkořádkovou (0,375m) roztečí řádků. Co může řešit změna rozteče řádků, v čem jsou výhody? a)Technologie.
AutorMgr. Ludmila Eisová Vytvořeno dne20. března 2012 Odpilotováno dne26. března 2012ve tříděIII.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborPrvouka.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
SPOTŘEBA POTRAVIN aneb „JSME TO, CO JÍME „ Ing. Jitka Číhalová Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Český MODRÝ mák z.s. sdružuje členy, kteří v ČR pěstují, zpracovávají a obchodují s mákem a makovinou založen v roce 2001 od roku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Cukry – přírodní sladidla
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_32_ Prvouka 3.ročník Pícniny, olejniny, textilní plodiny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
generativní rostlinné orgány
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Zemědělství.
VÝVOJ PŘÍZEMNÍHO OZÓNU V LETNÍCH MĚSÍCÍCH NA JIŽNÍ MORAVĚ
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
Hnojení minerálními hnojivy
Výroba pelet z biomasy v Habrech
Komposty a kompostování
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
VY_32_INOVACE_12 12 Polní plodiny autor: Mgr. Soňa Kubíčková
Barista Daniel zajíc NS2.
Pedologie = půdoznalství
Nejstarší část střední Evropy
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193

Sklizeň plodin Ing. Pavel Bednář Modul č. 5 Technologie – zemědělská prvovýroba rostlinných produktů Sklizeň plodin Ing. Pavel Bednář

Sklizeň plodin Charakteristika: Sklizeň je závěrečná fáze technologického procesu v rostlinné výrobě. Je závislá především na biologickém procesu a na stavu počasí. Sklizeň zemědělských plodin je omezena časem. Musí se provádět co nejrychleji, aby se omezilo množství ztrát sklízené plodiny. 3

Sklizeň obilnin Charakteristika: „Přímá“ sklizeň - žací mlátičkou („kombajnem“). Sklízí se v tzv. plné zralosti obilnin. Vlhkost zrna klesne pod 14%. Po sklizni se zrno dosouší, čistí, třídí a uskladňuje. Součástí sklizně musí být i úklid slámy. 4

Sklizeň luskovin Charakteristika: „Přímá“ sklizeň – upravená žací mlátička. Problém = nestejnoměrné dozrávání lusků. Desikace = chemické vysušení rostlin, při kterém dojde k zastavení růstu v dané fázi. Po sklizni se zrno dosouší (max. teplota = 35 °C), čistí, třídí a uskladňuje. Sláma se zaorává. 5

Sklizeň olejnin Charakteristika: „Přímá“ sklizeň – upravená žací mlátička. Problém = nestejnoměrné dozrávání olejnin. Desikace = především řepka olejka, hořčice a slunečnice. Po sklizni se zrno dosouší (max. vlhkost zrna = 12 %), čistí, třídí a uskladňuje. Sláma se zaorává. 6

Sklizeň cukrovky Charakteristika: Problém = nevhodné podmínky při sklizni. Technická zralost = cukernatost (cca 18 %). Stroj ke sklizni = vyorávač řepy. Jednofázová sklizeň = ořezání chrástu + vyorání bulvy + uložení bulvy do zásobníku. Bulva se skladuje na polních hromadách. Chrást se zaorá nebo silážuje. 7

Sklizeň brambor Charakteristika: Problém = nevhodné podmínky při sklizni. Konzumní brambory (velikost hlíz min 5 cm). Stroj ke sklizni = vyorávač brambor. Jednofázová sklizeň = odstranění natě + vyorání hlíz + uložení hlíz do zásobníku. Také je možné = odstranění natě + vyorání hlíz s položením na pozemek + ruční sběr. 8

Sklizeň brambor Charakteristika: Před uskladněním = odstranit kameny, hlínu a poškozené hlízy + roztřídit dle velikosti. Posklizňová úprava = zahojování hlíz (suberizace = poraněná místa hlíz se sama potáhnou tenkou suchou vrstvou). Skladování = teplota 3 – 5 °C. Skladování = sklepy, bramborárny, krechty. 9

obr. 1 – sklízecí mlátička 10

Sklizeň cukrovky obr. 2 – sklizeň cukrovky 11

obr. 3 – starší typ vyorávače brambor – „čert“ Vyorávač brambor obr. 3 – starší typ vyorávače brambor – „čert“ 12

Obrázek č. 2: http://traktormodel.blog.cz/1010/sklizen-repy (9.4.2012) Seznam obrázků: Obrázek č. 1: http://www.agrotip-blazek.cz/katalog/html/mlaticky_cws/mlaticky_cws.htm (9.4.2012) Obrázek č. 2: http://traktormodel.blog.cz/1010/sklizen-repy (9.4.2012) Obrázek č. 3: starší typ vyorávače brambor – „čert“ (foto 19.7.2011 – archiv autora) 13