Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193
Sklizeň plodin Ing. Pavel Bednář Modul č. 5 Technologie – zemědělská prvovýroba rostlinných produktů Sklizeň plodin Ing. Pavel Bednář
Sklizeň plodin Charakteristika: Sklizeň je závěrečná fáze technologického procesu v rostlinné výrobě. Je závislá především na biologickém procesu a na stavu počasí. Sklizeň zemědělských plodin je omezena časem. Musí se provádět co nejrychleji, aby se omezilo množství ztrát sklízené plodiny. 3
Sklizeň obilnin Charakteristika: „Přímá“ sklizeň - žací mlátičkou („kombajnem“). Sklízí se v tzv. plné zralosti obilnin. Vlhkost zrna klesne pod 14%. Po sklizni se zrno dosouší, čistí, třídí a uskladňuje. Součástí sklizně musí být i úklid slámy. 4
Sklizeň luskovin Charakteristika: „Přímá“ sklizeň – upravená žací mlátička. Problém = nestejnoměrné dozrávání lusků. Desikace = chemické vysušení rostlin, při kterém dojde k zastavení růstu v dané fázi. Po sklizni se zrno dosouší (max. teplota = 35 °C), čistí, třídí a uskladňuje. Sláma se zaorává. 5
Sklizeň olejnin Charakteristika: „Přímá“ sklizeň – upravená žací mlátička. Problém = nestejnoměrné dozrávání olejnin. Desikace = především řepka olejka, hořčice a slunečnice. Po sklizni se zrno dosouší (max. vlhkost zrna = 12 %), čistí, třídí a uskladňuje. Sláma se zaorává. 6
Sklizeň cukrovky Charakteristika: Problém = nevhodné podmínky při sklizni. Technická zralost = cukernatost (cca 18 %). Stroj ke sklizni = vyorávač řepy. Jednofázová sklizeň = ořezání chrástu + vyorání bulvy + uložení bulvy do zásobníku. Bulva se skladuje na polních hromadách. Chrást se zaorá nebo silážuje. 7
Sklizeň brambor Charakteristika: Problém = nevhodné podmínky při sklizni. Konzumní brambory (velikost hlíz min 5 cm). Stroj ke sklizni = vyorávač brambor. Jednofázová sklizeň = odstranění natě + vyorání hlíz + uložení hlíz do zásobníku. Také je možné = odstranění natě + vyorání hlíz s položením na pozemek + ruční sběr. 8
Sklizeň brambor Charakteristika: Před uskladněním = odstranit kameny, hlínu a poškozené hlízy + roztřídit dle velikosti. Posklizňová úprava = zahojování hlíz (suberizace = poraněná místa hlíz se sama potáhnou tenkou suchou vrstvou). Skladování = teplota 3 – 5 °C. Skladování = sklepy, bramborárny, krechty. 9
obr. 1 – sklízecí mlátička 10
Sklizeň cukrovky obr. 2 – sklizeň cukrovky 11
obr. 3 – starší typ vyorávače brambor – „čert“ Vyorávač brambor obr. 3 – starší typ vyorávače brambor – „čert“ 12
Obrázek č. 2: http://traktormodel.blog.cz/1010/sklizen-repy (9.4.2012) Seznam obrázků: Obrázek č. 1: http://www.agrotip-blazek.cz/katalog/html/mlaticky_cws/mlaticky_cws.htm (9.4.2012) Obrázek č. 2: http://traktormodel.blog.cz/1010/sklizen-repy (9.4.2012) Obrázek č. 3: starší typ vyorávače brambor – „čert“ (foto 19.7.2011 – archiv autora) 13