Druhy sítí podle rozlehlosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Počítačové sítě.
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-01.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Topologie sítí Sériová (serial) Sběrnice (bus) Kruh (ring), Dual ring Hvězda (star) Stromová (tree), mesh Smíšená (mixed)
Název:VY_32_INOVACE_VDT_8B_11A Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Personal Area Network - PAN Osobní počítačové sítě © Mgr. Petr Loskot.
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
Strukturovaná síťová konfigurace Členění sítí dle rozsahu (PAN, LAN, MAN, WAN) techniky zvyšování propustnosti LAN technika zvyšování spolehlivosti LAN.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
 Organizace WECA = WiFi Aliance vytvořila WiFi  WiFi - signalizuje vzájemnou kompatibilitu  Založeno na standardu  b – 2,4 GHz,
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
The Anh Nguyen, Martin Němec
Topologie lokálních sítí
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Způsoby připojení k internetu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Počítačová síť,LAN,WAN,PAN
Možnosti připojení k internetu
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Optický kabel (fiber optic cable)
Počítačové sítě 7. Topologie sítí
Internet.
LED TISKÁRNY, PLOTTER, MODEM A POČÍTAČOVÉ REPRODUKTORY
Principy počítačové sítě
Sociální sítě a jejich rizika
Vytvořil: Ing. Petr Lešák
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Počítačové sítě.
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Přídavná zařízení.
S Úvod do počítačových sítí
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Informatika Počítačové sítě.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Počítačová síť.
Opakování učiva pro 9. ročník
Jiří Drábek a Luong Nguyen 4.C
Přídavné karty.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
10Base2 # # # # # # # Tenký (thin) Ethernet
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Směrování II.
Počítačové sítě Úvodní přednáška
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Informační a komunikační technologie Informatika
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Informatika Počítačové viry.
Digitální učební materiál
Opakování učiva pro 9. ročník
Informatika Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Druhy sítí podle rozlehlosti Vytvořil: Ing. Petr Lešák

Local Area Network (též LAN, lokální síť, místní síť) označuje počítačovou síť, která pokrývá malé geografické území (např. domácnosti, malé firmy). Přenosové rychlosti jsou vysoké, řádově Gb/s. Nejrozšířenějšími technologiemi v dnešních LAN sítích jsou Ethernet a Wi-Fi (nebo také WLAN) Sítě LAN označují všechny malé sítě, které si mnohdy vytváří sami uživatelé na své vlastní náklady. Jedná se o sítě uvnitř místností, budov nebo malých areálů; ve firmách i v domácnostech. Dále je charakterizuje levná vysoká přenosová rychlost (až desítky Gbps) a skutečnost, že si je na vlastní náklady pořizují sami majitelé propojených počítačů. Gbps (Gb/s) = gigabit za sekundu

Slouží ke snadnému sdílení prostředků, které jsou v LAN dostupné Slouží ke snadnému sdílení prostředků, které jsou v LAN dostupné. Nejvyšší podíl při komunikaci v LAN má obvykle sdílení diskového prostoru. Dále LAN umožňuje využívat tiskáren, které jsou připojeny k jiným počítačům nebo vystupují v síti samostatně, sdílet připojení k Internetu a dalších k němu návazných služeb (WWW, E-mail, Peer-to-peer sítě a podobně). Síť se skládá z aktivních a pasivních prvků. Aktivní prvky se aktivně podílejí na komunikaci. Patří mezi ně například switch, router, síťová karta apod. Pasivní prvky jsou součásti, které se na komunikaci podílejí pouze pasivně (tj. nevyžadují napájení) – propojovací kabel (strukturovaná kabeláž, optické vlákno, koaxiální kabel), konektory

Wide Area Network (WAN) (anglicky rozsáhlá síť) je v informatice počítačová síť, která pokrývá rozlehlé geografické území (například síť, která překračuje hranice města, regionu nebo státu). Největším a nejznámějším příkladem sítě WAN je síť Internet. Sítě WAN jsou využívány pro spojení lokálních sítí (LAN) nebo dalších typů sítí, takže uživatelé z jednoho místa mohou komunikovat s uživateli a počítači na místě jiném. Spousta WAN je budována pro jednotlivé společnosti a jsou soukromé. Přenosové rychlosti většinou nabývají hodnot desítek Mb/s, ačkoliv některé pronajaté linky mohou dosahovat rychlostí stovek Mb/s. Nejčastěji se pro sítě WAN používají telefonní linky a mikrovlnné nebo satelitní spoje.