ASPERGERŮV SYNDROM V. Vitošková, 2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
DIAGNOSTIKA PORUCH AUTISTICKÉHO SPEKTRA
Strukturované učení PROJEKT EU
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Podpůrný metodický seminář I.
Marie Sádlová Neurovědy 2012
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Výchova mládeže s více vadami
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Komunikace mezi generacemi
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY.
Příčiny SPU.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Hodnocení IVP.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Specifické poruchy školních dovedností
PnP u osob s poruchou autistického spektra
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Poruchy autistického spektra
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Poruchy psychického vývoje
centrální porucha zpracování řečového signálu
Autismus VY_52_INOVACE_ prosince 2013
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA.
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
ANEB PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA OČIMA LAIKŮ A ODBORNÍKŮ
Autismus poruchy autistického spektra (PAS)
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A. Co je Aspergerův syndrom? Druh autismu Postižení ovlivňující způsob dorozumívání Menší potíže s řečí než osoby.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
Inteligence DUM_19.
Poruchy autistického spektra
Děti s poruchami autistického spektra
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Jan Knížek , 4.ročník- 1.skupina
Komunikace učitele se žáky
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ASPERGERŮV SYNDROM V. Vitošková, 2017

Poruchy autistického spektra Velký posun v odborných poznatcích v posledních letech – vyšší informovanost, existence odborných studií, specializovaných pracovišť, publikace, osvěta Žáci s autismem se poslední dobou více objevují v běžných školách (dříve léčebny, ústavy, zbaveni povinnosti vzdělávat se), nejčastěji Dětský autismus a Aspergerův syndrom Terminologie: Žák s pervazivní vývojovou poruchou autistického spektra (žák s PAS), celoživotní neurovývojová porucha

Výskyt a etiologie multifaktoriální příčiny Výskyt: 60/10 000, tedy některá z forem autismu postihne jedno dítě ze 167 narozených dětí (více chlapců: 4:1), v ČR se narodí cca 200 dětí ročně s PAS geneticky podmíněné změny v mozkovém vývoji jsou považovány za vrozené, specifické projevy v chování dítěte nejsou způsobeny chybným výchovným vedením neurovývojové poruchy na neurobiologickém základě multifaktoriální příčiny

Diagnostická triáda Oblast sociálních interakcí a sociální chování Hlavní diagnostická kritéria – tzv. diagnostická triáda: Oblast sociálních interakcí a sociální chování Oblast komunikace (specifika ve verbální i neverbální komunikaci) Představivost, hra, zájmy

Druhy PAS DĚTSKÝ AUTISMUS (F84.0)– tvoří jádro PAS; stupeň závažnosti poruchy různý (mírná až těžká forma); problémy v každé části diagnostické triády. Kromě poruch v klíčových oblastech sociální interakce, komunikace a představivosti mohou lidé s autismem trpět mnoha dalšími dysfunkcemi, které se projevují navenek odlišným, abnormním až bizarním chováním. Typická je značná variabilita symptomů. ATYPICKÝ AUTISMUS (F84.1)– velmi heterogenní diagnostická jednotka, která tvoří součást autistického spektra. Dítě splňuje jen částečně diagnostická kritéria daná pro dětský autismus.

Druhy PAS II JINÁ DESINTEGRAČNÍ PORUCHA (F84.3)T.Heller – popsal případy šesti dětí, u kterých mezi třetím a čtvrtým rokem došlo k výraznému regresu a nástupu těžké mentální retardace, ačkoliv předtím vývoj probíhal zcela uspokojivě –„Hellerův syndrom“. Po období normálního vývoje, který trvá u dezintegrační poruchy minimálně dva roky, nastává z neznámé příčiny regres v doposud nabytých schopnostech RETTŮV SYNDROM (F84.2)– geneticky podmíněný syndrom doprovázený těžkým neurologickým postižením, které má pervazivní dopad na somatické, motorické i psychické funkce - Výskyt pouze u dívek

Aspergerův syndrom Objevují se potíže ve všech částech diagnostické triády Důl. znak: intelekt osob s AS je v normě, v určitých oblastech může být až nadprůměrný Dělí se na nízkofunkční a vysokofunkční Při vhodně zvolených podpůrných opatřeních osoby s AS mohou zvládnout běžné vzdělávání (až po VŠ stupeň), otázky jsou dosud kolem samostatného zvládání dalšího života

Hlavní projevy AS OBLAST SOCIÁLNÍCH INTERAKCÍ: „sociální dyslexie“; „sociální naivita“ problém s porozuměním soc. interakcím uzavřenost, izolovanost vs. neobratná či nutkavá snaha po kontaktech neznamená to, že sociální kontakty pro svůj život osoby a AS nepotřebují! někdy lpění na pravidlech, řádu, struktuře

OBLAST KOMUNIKACE řeč v dětství může být opožděná někdy děti s AS nepoužívají řeč ke komunikaci, přestože mluvit umí ve starším věku se mohou objevovat nápadnosti: pedantická či košatá mluva neporozumění ironii či sarkasmu, snížená schopnost „číst mezi řádky“ a odlišné reakce na neverbální doprovodné komunikační signály doslovné chápání instrukcí, ulpívání neverbální projevy: buď chudší než bývá obvyklé či jiné nápadnosti (kývání, poklepávání apod.)

PŘEDSTAVIVOST, HRY, ZÁJMY v dětství specifika ve hře – často chybí kooperativní hry, hru dítě nerozvíjí, spíše řadí předměty podle určitých znaků představivost nebývá chudá, ale specifická (zcela odlišná od ostatních) zájmy jsou též specifické, často technické, „vědecké“, ulpívavé, často hodnocené jako bizarní (není ale vždy!) častá zvýšená smyslová citlivost (obvykle hluk, silné nebo blikající světlo)

Silné stránky osob s AS (kogn. str.) Doslovná interpretace Analytické myšlení, dobrá schopnost dedukce Cit pro detail Postupné zpracovávání informací Konkrétnost Přesná, logická pravidla Práce dle instrukcí Práce s fakty, pravidly Objektivní, realistický, přímý, upřímný Sklony k perfekcionismu

Vnímání pohádky u osoby s AS https://www.youtube.com/watch?v=-LF5M9nlFQs Červená karkulka

AS ve škole – potřeby žáků s AS, příklady… jasná struktura (chaos při změnách), přehlednost, vyhovuje jim stereotyp, obtíže se mohou vyskytnout při přestávkách, volných hodinách, nestandardní výuce zvýšená unavitelnost (nutnost upravit organizaci výuky – IVP) nutná pomoc při „čtení“ sociálních situací, vysvětlování, komentování toho, co se děje pomáhají vizualizace, grafická znázornění často si studenti s AS rozumí více s dospělými nutná individuální práce (příprava testových mat. aj.) obvykle nemívají obtíže s prospěchem, učí se rádi!, rádi předvádějí své znalosti

(pouze název a autor monografie) Vosmik, Bělohlávková – Žáci s poruchou autistického spektra v běžné škole Thorová – Poruchy autistického spektra Hrdlička, Komárek – Dětský autismus Vermeulen – Autistické myšlení Attwood – Aspergerův syndrom