Zahrádkáři na Kraví hoře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Management sportovního klubu © Nymburk 2012
Advertisements

MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
ZAHRÁDKY aneb využití zahrádkářských kolonií ve výuce geografie
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Společenská odpovědnost organizací
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
Komunitní a otevřená škola
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Vypracoval: Radim Volák.  Rozloha: 214 km 2  Počet městských obvodů: 23  Počet obyvatel:  Hustota osídlení: 1500 obyvatel/km 2  Průměrná.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
prezentace1 Zaměstnavatelé v komunikaci se středními školami Jaroslava Raisová.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Projekt CHIPS Projekt k řešení sociálně-patologických jevů.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
V rámci projektu OPVK „Centrum pro podporu přírodovědných a technických věd: Technická a přírodovědná laboratoř pro děti a mládež Zlínského kraje“ zveme.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Kvalita v sociálních službách jako proces
Svět techniky Ostrava a jeho přínos podpoře podnikavosti žáků
ZPRÁVA O STAVU RESORTU Alena Losová členka Rady Libereckého kraje
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Konflikt, koření života
Strategie komunikace svazu se zástupci města
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Sociálně aktivizační služby
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Zahrádkáři na Kraví hoře Hospodaření v krajině Zahrádkáři na Kraví hoře

Zahrádky pro všechny generace Zahrádkářská činnost poskytuje pracovní aktivitu pro všechny generace a přináší s sebou také sociální aspekty - lidé všech generací se společně starají o kus přírody: U dětí tato činnost vytváří kladný vztah k vlastnoručně vypěstovaným hodnotám - zelenině, ovoci či květinám, umožňuje jim hraní a pobyt v přírodě a také praktické poznávání celoročního vegetačního cyklu i mnoha druhů zpěvného ptactva a hmyzu. Pro aktivní věk vytváří alternativu sportu a možnost fyzické práce a rozvíjení manuálních dovedností.

Zelené plíce města – iniciativa Dejchej Brno Současné varující výsledky měření čistoty ovzduší v Brně sleduje iniciativa Dejchej Brno. Brno především díky narůstající dopravě čelí problému se špatnou kvalitou ovzduší, roční a denní limity polétavého prachu překračuje od roku 2001. Dlouhodobé problémy jsou s překračováním limitů pro znečištění oxidem dusičitým nebo benzo-a-pyrenem. Zákon a evropská směrnice o ovzduší oficiálně povolují překročit denní limit (50 µg/m3) pro znečištění prachem po 35 dnů během kalendářního roku.

V Brně je ovšem tento limit mnohonásobně překračován V Brně je ovšem tento limit mnohonásobně překračován. Nejhorší je situace na ulici Úvoz, která se nachází v bezprostřední blízkosti zahrádkářské kolonie na Kraví hoře. Proto je dle našeho názory zásadní zde zahrádkářskou kolonii nerušit, ale naopak podpořit její rozvoj.

Park – nevratná investice Přestavba na park není výhodná ani z hlediska finančního, jelikož by stavba vyžadovala velké finanční investice, které jsou v případě parku víceméně nevratné. Tato výstavba není výhodná ani z hlediska životního prostředí (narušení okolí během stavby, zvýšená doprava, park by jako regulátor ovzduší začal pracovat až za delší dobu – doba přestavby + doba růstu dřevin/rostlin). Podle studie Ústavu systémové biologie a ekologie Akademie věd ČR fungují zahrádky jako klimatizační jednotky, které bez nároku na energii zvlhčují a ochlazují prostředí.

Historie zahrádkářských kolonií Zahrádkářské kolonie mají také dlouhodobou historii, která započíná již po první světové válce a rozloha zahrádkové kolonie Kraví hora I zůstala až do současnosti nezměněna. Kolonie Kraví hora II pak byla založena již v roce 1946 a vznikla usnesením členské schůze Základní organizace Českého zahrádkářského svazu.

Strategie pro komunikaci s obyvateli blízkých čtvrtí města Brna Cílem této strategie je tedy zachování zahrádek, případně jejich rozvoj. I přesto, že si zachovají podobu uzavřené komunity, poskytují ostatním obyvatelům města výhodu v podobě udržování životního prostředí. Pro místní lidi navíc představují možnost rozvoje sociálního kapitálu, rekreace a vzdělávání. Budou sloužit všem a zároveň si zachovají svoji jedinečnost.

Hrozí také, že podobně jako u zahrádkářské kolonie u Mendlova náměstí, nebude projekt nikdy dokončen a zahrádky se promění v nevzhledné neopečováváné místo.

Veřejné akce Spolupráce ekologická organizace a ZŠ Propagace v místním médiu (Radiožurnál) Výtvarná soutěž „Zelená pro Brno“ Učitel -> dítě -> rodič -> další příbuzní Nemocnice Žlutý kopec Farmářské trhy

Zdroje: http://www.zokravihora.cz/index.htm http://www.kh2.cz/index.php http://www.dejchejbrno.cz/ http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/zpravy/228380-radni-chteji-rozsirit-park-na-kravi-hore-na-ukor-zahradkaru/ http://www.osbrneni.cz/ http://www.zomalina.cz/ http://www.lipka.cz/pro-skoly?idm=12.

Děkujeme za pozornost!