PODMĚT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Advertisements

32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Podmět (Po) - opakování
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Přísudek (Př) - druhy Přísudek, jehož základem je sloveso s plným významem, je přísudek slovesný – Přs. Přísudek může být vyjádřen také jménem (podstatným.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
Co je to několikanásobný podmět?
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_12   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Základní větné členy - podmět
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

PODMĚT

Květiny Na podmět se ptáme 1. pádovou otázkou KDO, CO? Květiny nádherně voněly. KDO, CO nádherně vonělo? Květiny

Rozlišujeme 5 základních druhů podmětu: 1. HOLÝ – není rozvinut žádným jiným členem, např. Květiny nádherně voněly. Žáci se sešli na školním dvoře. Včera ke mně přijela kamarádka.

2. ROZVITÝ – podmět je rozvinut o další větný člen, většinou přídavným jménem, zájmenem, číslovkou, např. Bílé květiny nádherně voněly. Žáci páté třídy se sešli na školním dvoře. Včera ke mně přijela moje nejmilejší kamarádka.

3. NĚKOLIKANÁSOBNÝ – je vyjádřen několika souřadnými výrazy (na stejné významové úrovni) - bývá oddělen čárkami, případně spojkami a, i, nebo, např. Petr, Jirka a Pavel přišli na hřiště. Otec a matka se o nás dobře starají. V zahradě zpívají sýkorky, kosi i pěnkavy.

4. NEVYJÁDŘENÝ – podmět není ve větě vyjádřen, musíme si ho domyslet podle smyslu předchozí věty, případně podle slovesného tvaru, např. Chlapci šli kolem potoka (vyjádřen slovem CHLAPCI) Najednou se zastavili. (domyslíme si, že jde o chlapce) (ti chlapci)

5. VŠEOBECNÝ – nemůžeme si domyslet, o koho přesně v textu jde, pomáháme si osobními zájmeny MY, VY, ONI atd. Často jde o rčení, pořekadla, pranostiky, např. Březen – za kamna vlezem. (my všichni) Hlásili to v rozhlase. (oni) Informovali nás o tom v televizních novinách. (oni) POZOR: V přísudku v čase minulém píšeme vždy –i (hlásili, informovali)

PŘÍSUDEK

na přísudek se ptáme otázkou „Co dělá podmět?“ Květiny nádherně voněly. Co dělaly květiny? voněly společně s podmětem tvoří ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICI

Rozlišujeme 3 základní druhy přísudku: SLOVESNÝ – jeho základem je sloveso s plným významem, např. Naši žáci v soutěži zvítězili. patří sem i slovesa se zvratným zájmenem SE, např. Peří havrana se lesklo.

2. JMENNÝ SE SPONOU – sponou je míněno pomocné sloveso BÝT nebo STÁT SE, ke kterému přidáme podstatné nebo přídavné jméno, např. Žáci páté třídy byli v soutěži vítězi. Žáci páté třídy se stali v soutěži vítězi. Peří havrana bylo lesklé.

3. JMENNÝ BEZE SPONY – přísudek tvoří pouze podstatné či přídavné jméno bez použití spony BÝT nebo STÁT SE, kterou si ovšem můžeme domyslet, např. Mladost – radost. (ve smyslu Mladost je radost) Učení – mučení. (ve smyslu Učení je mučení)

ÚKOLY

Najdi ve větě základní skladební dvojici a urči druh podmětu a přísudku: Po chladném únoru nastal slunečný březen.

Po chladném únoru nastal slunečný březen. ROZVITÝ podmět (jaký březen? slunečný) SLOVESNÝ přísudek Řešení: Po chladném únoru nastal slunečný březen.

2. Vypiš základní skladební dvojice: V rybníce se třpytila chladná voda. Opiš první odstavec cvičení do sešitu. Včera to hlásili v rozhlase. Moje sestra se stala lékařkou. Bratr se právě vrátil ze školy. Studovali s námi Francouzi, Angličané i Španělé. Byla jsem ze všeho velmi zklamaná.

V rybníce se třpytila chladná voda. Řešení: V rybníce se třpytila chladná voda. Opiš první odstavec cvičení do sešitu. Včera to hlásili v rozhlase. slovesný rozvitý nevyjádřený slovesný (ty) slovesný všeobecný (oni)

Moje sestra se stala lékařkou. rozvitý jmenný se sponou Moje sestra se stala lékařkou. Bratr se právě vrátil ze školy. holý slovesný

Studovali s námi Francouzi, Angličané i Španělé. slovesný několikanásobný Studovali s námi Francouzi, Angličané i Španělé. Byla jsem ze všeho velmi zklamaná. jmenný se sponou nevyjádřený (já)

Dnešní práce je hotova!

Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Klára Goišová Text: vlastní tvorba Obrázky: www.office.com (klipart)