OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Věta jednoduchá- souvětí
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
PODMĚT.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_162_M2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_104_M6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_116_M6
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_37_ČJ4
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Základní větné členy - podmět
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_16_AJ4
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Základní větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace CÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2193 KLÍČOVÁ AKTIVITA: III/2 TÉMA HODINY: Podmět, přísudek ROČNÍK: 8. PŘEDMĚT: Český jazyk AUTOR MATERIÁLU: Mgr. Josefa Omelková

POPIS MATERIÁLU DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: prezentace v PowerPointu MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: OV POPIS PRÁCE S MATERIÁLEM: Prezentace je určena k opakování a upevnění učiva z předchozích ročníků – určit ve větě základní větné členy. Žáci si zopakují pojmy s učivem související, dle uvedených příkladů vytvářejí základní skladební dvojice , blíže je určují. Po frontálním opakování vypracují samostatně zadané kontrolní otázky. Při hodnocení zdůrazníme druhy podmětu a přísudku, zaměříme se na slovesný tvar jednoduchý a složený, procvičíme slovní druhy a druhy sloves. Ke shrnutí učiva použijí odbornou literaturu – učebnici a přehledy učiva ČJ. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žáci rozlišují významové vztahy gramatických jednotek ve větě jednoduché, blíže určí druh základních větných členů / podmětu, přísudku / . ZKUŠENOST S PILOTÁŽÍ: Práce žáků byly dobré. Cvičení byla ústně doplněna o další o spojení a uvedeny příklady ze strany žáků . Více problémů činí žákům určit jednoduchý a složený slovesný tvar a přísudek jmenný. ZDROJ: vlastní tvorba

ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY PŘÍSUDEK PODMĚT

PŘÍSUDEK Slovesný - jednoduchý - vyjádřen tvarem jednoho slovesa např. Směje se. Zpívají. Stalo se včera. - složený - vyjádřen způsobovým slovesem (moci, smět, musit, mít, chtít) nebo slovesem fázovým (začít, začínat, přestat, přestávat, zůstat zůstávat) + infinitivem např. Musel jsem se vrátit domů. Nechci přestat hrát fotbal.

2) Jmenný se sponou – základem je sponové sloveso (být, bývat, stát se, stávat se) + jméno např. Už je zdravý. Milan je učitelem. 3) Jmenný beze spony – v přísudku je pouze jméno např. Mladost radost. Mlčeti stříbro, mlčeti zlato. 4) Vyjádřený citoslovcem – v přísudku pouze citoslovce např. Vrabec frnk na strom.

PODMĚT Vyjádřený – podst.jm., zpodstatnělým příd.jm., zájmenem, číslovkou, infinitivem, neohebným sl.druhem např. Navštívili nás příbuzní. My přijedeme. Tři se nedostavili. Baví mě plavat. Ozvalo se psst.

2) Nevyjádřený – lze si jej domyslet ze slovesného tvaru, z předešlé věty např. Co říkáš? (ty) Přišel. (on) 3) Všeobecný – rozumíme tím široký okruh lidí, všeobecně, někdo, oni např. Hlásili to v rozhlase.

Řešte úkoly: Vyhledejte ve větách přísudek a určete, jak je vyjádřen. Základním vztahem pro stavbu věty je vztah přisuzování. Určitý slovesný tvar vyjadřuje kategorii času a způsobu. Přísudek se stává základem věty. Při rozboru jsme vycházeli od přísudku. Přísudek se s podmětem shoduje. Podmět není vyjádřen.

Vyhledejte ve větách podmět, určete, kterým slovním druhem byl vyjádřen. Jeho ano znělo přesvědčivě. Zkoušení je náročné. Zvítězit bylo obtížné. Dotazy zasílej na naši adresu. Ozvalo se au. První zvítězil o tři vteřiny.

Řešení: Základním vztahem pro stavbu věty je vztah přisuzování. Sponové sloveso Určitý slovesný tvar vyjadřuje kategorii času a způsobu. Slovesný jednoduchý Přísudek se stává základem věty. Sponové sloveso Při rozboru jsme vycházeli od přísudku. Slovesný složený Přísudek se s podmětem shoduje. Slovesný jednoduchý Podmět není vyjádřen. Slovesný složený

Jeho ano znělo přesvědčivě. částice Zkoušení je náročné. podst.jm. Zvítězit bylo obtížné. infinitiv Dotazy zasílej na naši adresu. ty - nevyjádřený Ozvalo se au. citoslovce První zvítězil o tři vteřiny. číslovka