NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Advertisements

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Prvouka, Jaro Autor: Mgr. Vendula Janešová Název materiálu:
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Silvie Šime č ková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Chemie 9.ro č ník TÉMA: Proteiny-opakování Č.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_09_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Cukry (sacharidy).
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_08
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Procvičení a upevnění učiva
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy.
Polysacharidy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_Chemie 9.ročník TÉMA: Sacharidy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1262

Anotace Prezentace seznamuje žáky se základními informacemi o sacharidech. V prezentaci jsou úkoly k zopakování učiva.

SACHARIDY Obr.1 Jsou to přírodní organické látky, které obsahují ve své molekule atomy uhlíku, kyslíku a vodíku. Podle složitosti molekul se dělí na: 1) monosacharidy- jednoduché sacharidy 2) disacharidy – složené ze 2 jednotek monosacharidů 3) polysacharidy – složené z velkého počtu monosacharidů

MONOSACHARIDY Glukóza (hroznový cukr, krevní cukr) Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka Vyskytuje se v některých plodech rostlin (vinných hroznech) Významný zdroj energie pro organismy Obr.2

MONOSACHARIDY Fruktóza (ovocný cukr) Vyskytuje se v plodech rostlin S glukózou tvoří hlavní součást medu Obr.3 Obr.4

MONOSACHARIDY Galaktóza Nemá sladkou chuť Je obsažen v mléce savců

DISACHARIDY Sacharóza (řepný cukr, třtinový cukr) glukóza fruktóza Složen z molekuly glukózy a fruktózy Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka Zahříváním karamelizuje Vyrábí se z cukrové třtiny a z cukrové řepy Nejpoužívanější sacharid Obr.5 glukóza fruktóza SACHARÓZA

DISACHARIDY Laktóza (mléčný cukr) glukóza galaktóza LAKTÓZA Složen z molekuly glukózy a galaktózy Vyskytuje se v mateřském mléce savců glukóza galaktóza LAKTÓZA

POLYSACHARIDY Škrob Složen z nerozpustné amylózy a rozpustného amylopektinu Málo rozpustný ve vodě Vyskytuje se v bramborech, obilovinách, luštěninách… Používá se v potravinářství, na škrobení prádla… Obr.7 Obr.6

POLYSACHARIDY Glykogen (živočišný škrob) Slouží jako zásobní látka živočichů a hub Je uložen v játrech a svalech

POLYSACHARIDY Celulóza (buničina) Je stavební materiál stěn rostlinných buněk Pro člověka je nestravitelná Používá se na výrobu papíru, celofánu, vaty, umělého hedvábí…

Úkol č.1: spoj názvy sacharidů Glukóza mléčný cukr Celulóza hroznový cukr Sacharóza ovocný cukr Glykogen buničina Laktóza řepný cukr Fruktóza živočišný škrob

Řešení úkolu č.1 Glukóza mléčný cukr Celulóza hroznový cukr Sacharóza ovocný cukr Glykogen buničina Laktóza řepný cukr Fruktóza živočišný škrob

Úkol č.2: podle popisu poznej sacharid špatně rozpustný sacharid, který se vyskytuje například v bramborech, používá se například k zahušťování pokrmů sacharid rozpustný ve vodě, název je odvozen od ovoce, ve kterém se vyskytuje, je důležitým zdrojem energie pro organismy

Řešení úkolu č.2 Škrob Glukóza (hroznový cukr)

Citace Veškerý text byl vytvořen autorem materiálu, 8.5.2012. Obrázky: Obr.1: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.2: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.3: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.4: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.5: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.6: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012.