NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_Chemie 9.ročník TÉMA: Sacharidy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1262
Anotace Prezentace seznamuje žáky se základními informacemi o sacharidech. V prezentaci jsou úkoly k zopakování učiva.
SACHARIDY Obr.1 Jsou to přírodní organické látky, které obsahují ve své molekule atomy uhlíku, kyslíku a vodíku. Podle složitosti molekul se dělí na: 1) monosacharidy- jednoduché sacharidy 2) disacharidy – složené ze 2 jednotek monosacharidů 3) polysacharidy – složené z velkého počtu monosacharidů
MONOSACHARIDY Glukóza (hroznový cukr, krevní cukr) Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka Vyskytuje se v některých plodech rostlin (vinných hroznech) Významný zdroj energie pro organismy Obr.2
MONOSACHARIDY Fruktóza (ovocný cukr) Vyskytuje se v plodech rostlin S glukózou tvoří hlavní součást medu Obr.3 Obr.4
MONOSACHARIDY Galaktóza Nemá sladkou chuť Je obsažen v mléce savců
DISACHARIDY Sacharóza (řepný cukr, třtinový cukr) glukóza fruktóza Složen z molekuly glukózy a fruktózy Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka Zahříváním karamelizuje Vyrábí se z cukrové třtiny a z cukrové řepy Nejpoužívanější sacharid Obr.5 glukóza fruktóza SACHARÓZA
DISACHARIDY Laktóza (mléčný cukr) glukóza galaktóza LAKTÓZA Složen z molekuly glukózy a galaktózy Vyskytuje se v mateřském mléce savců glukóza galaktóza LAKTÓZA
POLYSACHARIDY Škrob Složen z nerozpustné amylózy a rozpustného amylopektinu Málo rozpustný ve vodě Vyskytuje se v bramborech, obilovinách, luštěninách… Používá se v potravinářství, na škrobení prádla… Obr.7 Obr.6
POLYSACHARIDY Glykogen (živočišný škrob) Slouží jako zásobní látka živočichů a hub Je uložen v játrech a svalech
POLYSACHARIDY Celulóza (buničina) Je stavební materiál stěn rostlinných buněk Pro člověka je nestravitelná Používá se na výrobu papíru, celofánu, vaty, umělého hedvábí…
Úkol č.1: spoj názvy sacharidů Glukóza mléčný cukr Celulóza hroznový cukr Sacharóza ovocný cukr Glykogen buničina Laktóza řepný cukr Fruktóza živočišný škrob
Řešení úkolu č.1 Glukóza mléčný cukr Celulóza hroznový cukr Sacharóza ovocný cukr Glykogen buničina Laktóza řepný cukr Fruktóza živočišný škrob
Úkol č.2: podle popisu poznej sacharid špatně rozpustný sacharid, který se vyskytuje například v bramborech, používá se například k zahušťování pokrmů sacharid rozpustný ve vodě, název je odvozen od ovoce, ve kterém se vyskytuje, je důležitým zdrojem energie pro organismy
Řešení úkolu č.2 Škrob Glukóza (hroznový cukr)
Citace Veškerý text byl vytvořen autorem materiálu, 8.5.2012. Obrázky: Obr.1: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.2: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.3: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.4: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.5: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012. Obr.6: Otevřená galerie Microsoft Office, 8.5.2012.