Schůzka TS odborné vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vlastní hodnocení školy
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
PŘIŘAZENÍ HLAVNÍCH PROBLÉMŮ K JEDNOTLIVÝM PLATFORMÁM.
INFORMACE O ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM. POLYTECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ S DŮRAZEM NA INFRASTRUKTURU A INVESTICE  Motivace žáků ke studiu technických oborů.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
MAP – Místní akční plán ORP RK
„Okna technickým oborům dokořán“
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
4. schůzka TS odborné vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Workshop 2: Šablony pro střední a vyšší odborné školy
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Schůzka TS odborné vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů 9.5.2017

Program: Problematika odborného vzdělávání ve vztahu k programovému prohlášení RJMK Připravovaná šetření- Hana Slobodníková Informace o aktuálním stavu žádostí v rámci IROP – Erika Dittrichová Možnosti vzdělávání v rámci P-KAP – Lenka Řeháková

1. Neodpovídající vybavení některých SŠ stroji a technologiemi potřebnými pro výuku Příčiny: nedostatek finančních prostředků na investice výuka některých oborů na velkém množství škol s nízkými počty žáků Jak zlepšit situaci: realizovat na školách investiční akce vedoucí k jejich standardnímu vybavení vybrané školy -„centra“ vybavit nadstandardně, sdílení vybavení více školami oborová optimalizace??? PP RJMK Podpoříme zvyšování kvality výuky praktického vzdělávání a tradičních řemesel, naším cílem je nabízet na území kraje kromě kvalitního všeobecného vzdělání i kvalitní odborné vzdělání, umožňující absolventům bezproblémové zapojení ve firmách v regionu. V rámci IROP to vypadá, že některé investice budou realizovány, i když zatím nebylo rozhodnuto Některé investice z ITI (Olomoucká, Čichnova) Školy, kde bude nízký počet žáků a špatné vybavení – možná výuka oboru skončí

2. Nedostatek učitelů odborných předmětů a odborného výcviku Příčiny: nízké finanční ohodnocení, společensky podceňované povolání náročná práce s mladými lidmi časté změny technologií Jak změnit situaci: zlepšení finančního ohodnocení učitelů ze státního rozpočtu, z rozpočtu kraje????? nabídka vzdělávání učitelů – „šablony“ zapojení odborníků z praxe do výuky – „šablony“ stáže pedagogů u zaměstnavatelů – „šablony“ sdílení zkušeností pedagogů z různých škol – „šablony“ PP RJMK Podpoříme zavádění moderních metod a přístupů ve vzdělávání zejména pomocí vzdělávání učitelů. Podpoříme kvalitní doplňkové vzdělávání pedagogů, které jim pomůže v zavedení moderních způsobů výuky do škol. Podpoříme lepší finanční ohodnocení práce učitelů i dalších zaměstnanců ve školství a budeme je motivovat v závislosti na kvalitě jejich práce. - Zapojení profesních sdružení v oblasti podpory získávání kvalitních pedagogických pracovníků

3. Nedostatek žáků v technických oborech a ve většině oborů s výučním listem, jejich potřeba na trhu práce Příčiny: nezájem žáků a rodičů o technické obory, o OV s výučním listem náročnost studia chybějící polytechnická výchova na ZŠ i MŠ, nedostatky v poradenství na ZŠ malá popularizace těchto oborů nepříznivý demografický vývoj Jak zlepšit situaci: zlepšení kariérového poradenství – „šablony“ stipendia, praxe žáků, společné akce s rodiči…. příznivý demografický vývoj PP RJMK Podpoříme zvyšování kvality výuky praktického vzdělávání a tradičních řemesel, naším cílem je nabízet na území kraje kromě kvalitního všeobecného vzdělání i kvalitní odborné vzdělání, umožňující absolventům bezproblémové zapojení ve firmách v regionu. Příčinami je i špatné vybavení některých škol, Popularizace oborů – krajský mediální komunikační plám pro popularizaci technických oborů

Počet žáků v 9. ročníku ZŠ X počet nabízených míst na krajských SŠ

4. Vysoký podíl žáků v odborném vzdělávání, kteří neukončí vzdělávání úspěšně zejména v OV s VL Příčiny: malý zájem o zvolený obor nesprávně zvolený obor z hlediska schopností a motivace žáka neefektivní nebo neexistující spolupráce s rodiči, sociální aspekty Jak zlepšit situaci: zlepšit kariérové poradenství – „šablony“ zavádění moderních metod výuky, lepší vybavení škol praxe žáků v reálném pracovním prostředí neúspěšným žákům SŠ umožnit získat alespoň profesní kvalifikace hledat možnosti podpory sociálně znevýhodněných umožnit žákům absolvovat některé kurzy nad rámec ŠVP zaměřit se na analýzu předčasných odchodů žáků ze vzdělávání PP RJMK Viz předchozí body.

5. Nedostatečná návaznost výuky na potřeby praxe z důvodu intenzivního rozvoje technologií Příčiny: nedostatek kontaktu škol s firemní praxí nedostatek zájmu zaměstnavatelů o spolupráci se školami neodpovídající vybavení některých škol z důvodu intenzivního rozvoje technologií Jak zlepšit situaci: realizace praxí na pracovištích zaměstnavatelů zřízení pozice koordinátora odborných praxí na SŠ – „šablony“ PP RJMK Budeme podporovat propojení odborného vzdělávání, vědy a výzkumu s praxí tak, aby kraj byl schopen lépe pokrývat poptávku po pracovních místech v atraktivních oborech. Rozvineme úzkou spolupráci středních škol se zaměstnavateli a profesními sdruženími. Odborný výcvik nebo praxe žáků na pracovištích zaměstnavatelů – 68 % škol Přednášky a jiné formy účasti odborníků z praxe ve výuce – 62 % Účast zástupců zaměstnavatelů při ZZ – 42 % Překážky, na které školy narážejí: Nezájem firem o spolupráci - 43 % Nedostatečná disciplinovanost a motivace žáků pro práci v reálném pracovním prostředí – 30 % - dostupnost firem vhodných pro daný obor a zaměření – 36 % a to, že se firmy nemohou přizpůsobit vzdělávacím potřebám žáků – 36 %

6. Nedostatečné znalosti i dovednosti učitelů ve využití SW produktů Příčiny: prudký rozvoj informačních technologií Jak zlepšit situaci: zapojit učitele do DVPP zaměřeného na znalosti a dovednosti učitelů ve využití SW produktů

7. Chybějící odborné texty s možností pružné aktualizace Příčiny: rychlý vývoj technologií v řadě oborů nízké náklady potřebných učebnic a odborných textů Jak zlepšit situaci: realizovat revizi již vytvořených učebních textů a následně tvořit nové nebo aktualizovat stávající

Předčasné odchody žáků ze vzdělávání bude zpracovávat ÚPV MU kvantitativní údaje o počtech žáků odcházejících předčasně ze vzdělávání jsou k dispozici zpracovány budou 4 školy kvalitativním způsobem formou fokusních skupin (kolem 6 žáků dané školy) vybrány budou školy, které jsou něčím specifické a současně mají největší podíl fluktuantů ve vztahu k počtu žáků v prvních ročnících – uvažuje se o ZŠ a SŠ Tišnov, SŠ Bosonohy a SŠ Charbulova + 1

Profesní orientace žáků SŠ dotazníkové šetření probíhá on-line 22 otázek, cca 5 otevřených - http://www.vvpo.cz/ Jaká povolání chtějí vykonávat Jakou vidí možnost uplatnění Jaký je vliv rodičů na výběr povolání Jaký očekávají po 1 roce praxe výdělek….. je možné do 19.5. posílat náměty na doplnění otázek data mohou být tříděna a vyhodnocena až do úrovně jednotlivých lokalit výstupem budou kompletní očištěná data, průvodní zpráva, prezentace a tisková zpráva ukázka webové prezentace a interaktivní analýzy části dat - http://www.trexima.cz/vvpo.aspx (přihlášení - vvpo/vvpo)

Děkuji za pozornost Hana Slobodníková slobodnikova.hana@kr-jihomoravsky.cz