1. Logika (výklad) Matematická logika Mgr. Michal Švarc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Advertisements

Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.8 druhy vět podle postoje mluvčího Název sady: Český jazyk 7.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
ZAL – 5. cvičení Martin Tomášek Pole - opakování Základní datový typ. V poli držíme více elementů (jednoho typu) S elementy v poli můžeme manipulovat.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_3001_LICHVA Téma: Pojem _ LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY Číslo projektu:
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Pracovní porada Pracovní list.
Lineární rovnice a nerovnice I.
Lineární rovnice a nerovnice III.
Pracovní porada Pracovní list.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kvadratické nerovnice
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Maďarská metoda Kirill Šustov Michal Bednář Stanislav Běloch
Rešerše.
Poměr v základním tvaru.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Matematika pro stavební obory 19. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Má země Česká republika.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Psychologie test.
Kam se točí Tobě ?.
Základní statistické pojmy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Poměr v základním tvaru.
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Matematika + opakování a upevňování učiva
Obvody a obsahy obrazců
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Lineární funkce a její vlastnosti
Lineární rovnice Druhy řešení.
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

1. Logika (výklad) Matematická logika Mgr. Michal Švarc michal.svarc@oaneveklov.cz

1. Logika Vymezení pojmu logika Na hoře stojí člověk, kamzík a bochník kulatého sýra. A všichni mají stejný cíl - dostat se do města v údolí. Bochník kulatého sýra se rozkutálí přímo z kopce dolů. Těžko říct, jestli se do města nakonec dovalí, ale jiná možnost mu nezbývá. On totiž nemyslí. Kamzík se opatrně rozeběhne dolů, vybírá si cestu a přeskakuje roklinky a husté trní. Pokud si to cestou nerozmyslí, tak se do města dostane. Kamzík myslí jednoduše. Člověk si prohlédne počínání sýru a kamzíka, vyndá z batohu mapu a začne promýšlet další postup. Možná vyrazí k nejbližší cestě, možná zjistí, že z hory vede lanovka nebo jezdí autobus. Vybere si nejvhodnější způsob, jak se ke svému cíli dostat. Člověk myslí složitě. Myšlení je proces zpracování informací tak, aby bylo možné dospět k cíli. Logika je věda o správném vedení takového procesu.

1. Logika Vymezení pojmu logika Pro pochopení pojmu je důležité si uvědomit, že pro logiku není důležitý obsah tohoto myšlenkového procesu, ale správnost jejího postupu. Jiné definice říkají, že logika zkoumá způsob vyvozování závěrů, nebo že studuje vztah „vyplývání“.

1. Logika S čím logika pracuje? Základním stavebním kamenem logiky jsou dva prvky (tzv. entity): Objekty V uvedeném příkladu je to bochník sýra, kamzík hora i město do kterého všichni míří. V matematice to mohou být čísla nebo třeba množiny bodů. Výroky Výroky popisují existenci objektů, přibližují jejich stavy a děje. U každého výroku má smysl posuzovat jeho pravdivost.

Jaké úkoly si logika klade ? Ve výuce se budeme zabývat zejména těmito úkoly: Sestavování výroků Určování, zda jsou výroky pravdivé či nikoli Určování, co lze ze známých výroků odvodit

1. Logika Ukázka příkladu Na závěr této kapitoly předložím pro vaši motivaci ještě dva příklady. Příklad 1 V budově se nacházejí dvě místnosti, ze kterých není z jedné do druhé vidět. V první z nich se nacházíte vy a tři vypínače A, B, C. Ty vedou do druhé místnosti k žárovkám 1, 2 a 3. Bohužel, vypínače ani žárovky nejsou popsané. Zjistěte, který vypínač patří ke které žárovce, smíte-li se jednou dojít podívat do místnosti se žárovkami.

1. Logika Příklad 2 (Einsteinova úloha) Je řada pěti domů, přičemž každý má jinou barvu. V těchto pěti domech žije pět různých lidí různých národností. Každý z nich chová jiné zvíře, rád pije jiný nápoj a kouří jiné cigarety. Brit bydlí v červeném domě. Švéd chová psa. Dán pije čaj. Zelený dům stojí hned vlevo od bílého. Majitel zeleného domu pije kávu. Ten, kdo kouří Pall Mall, chová ptáka. Majitel žlutého domu kouří Dunhill. Člověk z prostředního domu pije mléko. Nor bydlí v prvním domě. Ten, kdo kouří Blend, bydlí vedle toho, co chová kočku. Ten, kdo chová koně, bydlí vedle toho, kdo kouří Dunhill. Ten, kdo kouří Blue Master, pije pivo. Němec kouří Prince. Nor bydlí vedle modrého domu. Ten, kdo kouří Blend, má souseda, který pije vodu. Kdo chová rybičky?

V čem se uvedené příklady liší ? 1. Logika V čem se uvedené příklady liší ? K vyřešení prvního příkladu potřebujete nápad, důvtip, možná i praktickou zkušenost s danou problematikou. Způsob řešení pak zůstane svázán pouze s tímto konkrétním příkladem. To není logika. Naproti tomu při řešení druhého příkladu jsou všechny potřebné informace obsaženy již v zadání. Tyto informace (výroky) je třeba jen správně poskládat tak, aby se zviditelnilo řešení. Při řešení pro nás dokonce není ani důležitý obsah jednotlivých sdělení. Příklad bychom řešili stejně, i kdyby se místo chování koní jednalo o pěstování tulipánů, nebo kdybychom místo pánů v barevných domečcích měli ufony na různých planetách. Takové řešení můžeme nazvat logikou a tou se budeme nadále zabývat. Mimochodem, doufám že jste obě úlohy vyřešili !!? Konec